Develey. Vegan Majo. Majonez wegański

Nasza rekomendacja:
4.8 out of 6 stars (4,8 / 6)

Develey. Vegan Majo. Majonez wegański to wegańska wersja majonezu wyprodukowana przez znany koncern Develey. Co ciekawe, o produkcie dowiedzieliśmy się na jednej z wegańskich grup na facebook’u, nie zaś z reklamy czy ze strony producenta. Ba, na stronie producenta nie było o nim informacji jeszcze przez wiele dni od jego debiutu w sklepach.

Przez smartfon, który ma być oficjalnie zaprezentowany przez producenta w maju, znana hinduska piosenkarka rozmawia na teledysku już w kwietniu. Samochód prestiżowej marki, który zostanie wyprodukowany w jednym egzemplarzu w roku 2022 został już sprzedany znanemu piłkarzowi. Zaś wegański majonez można szybciej zobaczyć w rękach blogerów niż na stronie producenta… O tempora, o mores!

Ale do rzeczy. Wreszcie udało nam się kupić Develey Vegan Majo i zaciekawieni przystąpiliśmy do testów. Staramy się być obiektywni, ale chciał, nie chciał, nie mogliśmy się całkowicie odciąć od porównywania Vegan Majo do testowanego ponad roku temu Cremajo. Zatem na pewno będziemy się do niego odnosić.

Najpierw skład…

…bo to jak zauważyłem budzi najwięcej kontrowersji. Łącznie z tymi, że “po co kupować chemię, jak można w domu łatwo zrobić wegański majonez samemu”. To prawda, można. Jednak podobnie jak ma to miejsce w przypadku tradycyjnych majonezów, niewiele jest osób, które mają czas i chęci na ich “kręcenie”. Skład, jak na produkt wegański pochodzący z zakładu produkcyjnego  jest bardzo dobry. Pod tym względem jest zdecydowanie lepszy od wspomnianego Cremajo, który za skład otrzymał znacznie niższą ocenę.

Konsystencja – bardzo dobra, typowa dla większości tradycyjnych majonezów. Zwarta, równa i gęsta.

O wartościach odżywczych trudno pisać w przypadku majonezów, które w większość są… tłuszczem. W przypadku Majonezu wegańskiego Develey tłuszcz stanowi aż 70%. W porównaniu do Cremajo (40% lub 20%) różnica jest znacząca. Ale…Wybierajcie: więcej tłuszczu mniej substancji zagęszczających lub odwrotnie? Przy obecnej technologii inaczej się nie da.

A smak?

Zapach to najsłabsza strona tego produktu. Krótko rzecz ujmując majonez pachnie jak śmietana, do której wlano octu (tak od serca🙄) a następnie dosypano cukru. Na szczęście ocet w smaku nie dominuje, przez co majonez jest tylko nieznacznie kwaśny i jego smak bardziej przypomina śmietanę kremówkę niż tradycyjny majonez. Jednak biorąc pod uwagę, że raczej niewiele osób spożywa sam majonez 😉  tylko stosuje go jako dodatek do sałatek lub alternatywa dla margaryny na kanapce, Develey. Vegan Majo sprawdzi się bardzo dobrze.

Ładne, estetyczne opakowanie zachęca do zakupu. I cena jak na produkt wegański jest bardzo dobra, żeby nie powiedzieć, że rewelacyjna.

Podsumowując. Z wyjątkiem zapachu, który wielu osobom może nie odpowiadać oraz smaku, który odbiega nieco od tradycyjnego majonezu (jeśli jemy go samego), majonez wegański firmy Develey to produkt udany i zdecydowanie warty polecenia.

Agnieszka i Arek

Wegański blog Vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny

Opis

Opakowanie/etykieta Produkt w przezroczystym słoiczku z zieloną nakrętką. Etykieta o ograniczonych barwach, estetyczna.  Grafika jest czytelna i łatwo rozpoznawalna. Typowa dla produktów Develey.
Wygląd ogólny Kolor śmietankowy.
Konsystencja i tekstura Typowa emulsja. Bardziej zbliżona do gęstej śmietany. Zwarta, kremowa. Osadzający sie na podniebieniu tłuszcz szybko znika.
Zapach Zapach intensywny, octowy i mleczny.
Smak Lekko kwaśny. Na początku wyczuwalny smak octu. Smak zbliżony do produktów mlecznych – gęstej śmietany.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Bardzo dobra dla majonezów

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Gorczyca
Informacje (zastrzeżenia) producenta  Produkt bezglutenowy, odpowiedni dla wegan, bez dodatku substancji konserwujących, bez dodatku barwników, źródło omega-3,
Przechowywanie Od +5ºC do +22ºC. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak

Przedział cenowy – Tani
5,99 zł za opakowanie – 14, 26 zł za kilogram

Producent: Develey Polska Sp. z o.o.
Zakupiono: Kaufland

Develey. Vegan Majo. Majonez wegański

5,99 zł - 420 g
7.7

Skład

8.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.0/10

Wartości odżywcze

5.0/10

Opłacalność

9.0/10

Smakowitość

8.5/10

Skład

  • Olej rzepakowy (75%)
  • Woda
  • Ocet spirytusowy
  • Cukier
  • Skrobia modyfikowana kukurydziana
  • Musztarda (ocet spirytusowy, gorczyca, sól, sok cytrynowy z zagęszczonego soku cytrynowego, naturalne aromaty)
  • Przeciwutleniacz: sól wapniowo-disodowa

Wartości odżywcze

  • Energia: 650 kcal
  • Tłuszcz: 70,0 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,9 g)
  • Węglowodany: 5,0 g (w tym cukry: 3,7 g)
  • Białko: <0,5 g
  • Sól: 1,3 g
  • Kwasy tłuszczowe OMEGA-3: 5,9g

Inne wegańskie produkty

14 komentarzy

  1. Według mnie wasza ocena składu jest nie prawidłowa. W Cremajo podany jest pełny skład w którym nie widzę nieprawidłowości.
    Tutaj jest w składzie coś takiego jak naturalne aromaty (w tekście jest błąd, sok cytrynowy i naturalne aromaty nie powinny być w nawiasie od musztardy). W tych naturalnych aromatach może znajdywać się nie wiadomo co. Nie wiadomo w pełni co jest w składzie tego produktu a wy mu dajecie ocenę 8 za skład. Nie podawanie pełnego składu przez producenta pokazuje także brak szacunku do klienta.

    1. Dziękujemy za komentarz. Faktycznie w opisie składki w niewłaściwym miejscy postawiliśmy nawias, co oczywiście nie zmienia faktu, że składniki są takie jakie są.
      “W Cremajo podany jest pełny skład w którym nie widzę nieprawidłowości”. To, że nie widzisz różnicy nieprawidłowości w składzie tych dwóch produktów, nie zmienia faktu, że te różnice występują:
      1. W składzie Cremajo znajdują się dwie substancje konserwujące. W Vegan Majo ich nie ma w ogóle.
      2. W składzie Cremajo znajdują się: guma ksantanowa, guma guar i skrobia modyfikowana. W Vegan Majo użyto skrobii modyfikowanej kukurydzianej.
      Biorąc pod uwagę te dwie kwestie (druga mniej istotna) różnica 2,0 pkt. w ocenie składu Cremajo (6,0) i Vegam Majo (8,0) nie jest aż tak znacząca, aby kruszyć o to kopie 😉

      Co do kwestii “Nie podawanie pełnego składu przez producenta pokazuje także brak szacunku do klienta”, to zarzut, który powinien być raczej skierowany do państwa polskiego, które nie narzuca producentom wymagań podawania jakie konkretnie składniki zostały użyte jako aromaty. Są bowiem kraje, w których takie przepisy istnieją.

  2. Specyficzny zapach majonezu po mniej więcej 8-10 dniach trzymania w lodówce po napoczęciu do tego stopnia się zintensyfikował, że był nie do wytrzymania i słoik musiałem wyrzucić. Od tej pory przeszkadza mi ten zapach, który wydaje mi się mocno sztuczny, nawet tuż po otwarciu, co jest ciekawe, bo wcześniej go nie dostrzegałem. Inną kwestią jest, że ostatnio ceny poszły mocno w górę i u mnie w warzywniaku słoik kosztuje teraz 11,90 zł. Czy moglibyście zaktualizować cenę tego majonezu, skoro gości u Was w kuchni regularnie ? Byłbym wdzięczny!

  3. Witam,
    Panie Arku jestem oburzony tym co Pan pisze o Cremajo wynika to z totalnej nie wiedzy o konserwantach,proszę najpierw się podszkolić, a potem te bzdury pisać.Przeciwutleniacz: sól wapniowo-disodowa jest w Cremajo i Develey ale to nie jest konserwant.Jedynie w 20% Cremajo występuje konserwant i firma nigdy tego nie ukrywała.Nadmienie,że pomimo nazwy Cremajo jest to POLSKA firma, pierwsza która pochyliła się nad produkcją majonezu dla wegetariań,wegań i fleksitarian oraz wielu chorym ludziom,aby mogli choć trochę zjeść co lubią.

    1. Dziękuję za komentarz. Przyznam jednak, że trochę go nie rozumiem. Jeżeli odnosi się on do tego testu ()Develey Vegan Majo), to nigdzie nie piszemy, że Cremajo 40% zawiera substancje konserwujące. Jeśli natomiast odnosi się do testu Cremajo 40%, to faktycznie jest w nim błąd, który zaraz poprawiam 🙂 Jednakże w tym przypadku ten komentarz powinien się znaleźć pod testem Cremajo 40%.
      Pozdrawiam
      AB 🙂

      PS
      Nota bene Cremajo wciąż kupujemy, bo nie ma lepszego majonezu wegańskiego, z które tak dobrze wychodziłaby sałatka warzywna. Także podczas minionych Świąt gościł na naszym stole.

Skomentuj Placek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *