Ekowital. Ekologiczny majonez wegański

blog wegański sałatka z wegańskim majonezem

Nasza rekomendacja:
4.6 out of 6 stars (4,6 / 6)

Ekologiczny majonez wegański marki sprzedawany pod marką “Ekowital” dużej warszawskiej hurtowni jest piątą testowaną przez nas na blogu wegańską alternatywą majonezu. Choć pod wieloma względami wart jest zakupu i spróbowania jest jednak dość specyficzny…

Całościowy odbiór Majonezu Ekowital jest neutralny – nic w nim nie zachwyca, niczym specjalnym się nie wyróżnia, ale nie ma też w nim zbyt wielu aspektów, które mogłyby do niego zniechęcać. Innymi słowy: nie jest produktem wzorcowym, ale ma mniej cech negatywnych niż pozostałe tego typu produkty, które testowaliśmy.

Najsłabszą cechą “majonezu” jest jego wygląd. Jest prawie biały, silnie połyskujący, a zwarta, gęsta i ciągnąca konsystencja może nie wzbudzać pozytywnych odczuć – przypomina raczej gęstą wegańską wersję śmietany niż majonez. Są oczywiście osoby, którym to nie będzie przeszkadzało, a być może i takie, które lubię jak majonez jest… “gęsty” 😉 Natomiast bez wątpienia jego korzyść przemawia skład. Co prawda zawiera zagęstniki, ale nie zawiera ani konserwantów, ani soli wapniowo disodowych, które budzą kontrowersje wśród wielu świadomych konsumentów. I znów, są osoby wręcz ortodoksyjne, dla których obecność jakiejkolwiek  “gumy” (niezależnie od tego czy jest otrzymywana w sposób naturalny czy sztucznym) dyskwalifikuje produkt. Dla tych osób skład nie będzie przemawiał na korzyść majonezu. O ile w przypadku osób spożywających tylko naturalne, nieprzetworzone produkty roślinne, takie podejście jest zrozumiałe, o tyle w przypadku osób odżywiających się na co dzień przetworzonymi produktami pochodzeniam zwierzęcego, odżegnywanie się od gumy guar, czy gumy ksantanowej może dziwić 😉

Zapach majonezu jest kwaśny i lekko jajeczny, co możenie odpowiadać większości konsumentów.  Smak jest raczej mdły i kwaśny.

blog wegański majonez wege

Co ciekawe, majonez dodany do sałatki warzywnej dobrze łączy się z jej składnikami i nie wpływa na jej smak. W efekcie otrzymujemy wegańską wersję sałatki warzywnej, w której czujemy same warzywa. I to jest istotna różnica w porównaniu do sałatki z dodatkiem tradycyjnego majonezu lub choćby testowanego wcześniej Cremajo, które sprawdzało się w tej roli najlepiej oraz Develey.  Czy to dobrze, że sałatka smakuje jakby nie dodano o niej majonezu…? Naszym zdaniem to już indywidualna kwestia każdej z osób.

Czy warto kupić ten majonez wegański Ekowital? Tak, pod warunkiem, że skład jest dla nas na tyle ważny, że jesteśmy w stanie zapłacić dwa razy więcej niż za łatwo dostępny, smaczny, ale nie zachwycającym składem Majo od Develey.

Agnieszka i Arek

Wegański blog Vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny

Opis

Opakowanie/etykieta Produkt w przezroczystym słoiczku z białą nakrętką. Etykieta o ograniczonych barwach, estetyczna.  Budząca skojarzenia z ekologią. Grafika jest czytelna i łatwo rozpoznawalna. Typowa dla produktów marki.
Wygląd ogólny Kolor ecru do białego.
Konsystencja i tekstura Gęsta emulsja. Bardziej zbliżona do gęstej śmietany. Zwarta i ciągnąca się.
Zapach Zapach intensywny, octowy i majonezowy.
Smak Kwaśny, a przy tym nieco mdły.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Bardzo dobra dla majonezów

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Guma guar
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Gorczyca
Informacje (zastrzeżenia) producenta
Przechowywanie Od +5ºC do +22ºC. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak

Przedział cenowy – Średni
8,79 zł za opakowanie – 39,95 zł za kilogram

Producent: Ekowital Sp. z o.o. Pochodzenie Litwa
Zakupiono: Sklep ze zdrową żywnością

Ekowital. Ekologiczny majonez wegański

8,79 zł - 220 g
7.3

Skład

8.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.5/10

Wartości odżywcze

5.5/10

Opłacalność

7.0/10

Smakowitość

7.0/10

Skład

  • Olej rzepakowy* 50%
  • Woda
  • Cukier*
  • Sok z cytryn*
  • Ocet spirytusowy*
  • Sól morska
  • Białko grochu*
  • Substancja stabilizująca:guma ksantanowa, guma guar
  • Naturalny aromat (zawiera GORCZYCĘ)

Wartości odżywcze

  • Energia: 463 kcal
  • Tłuszcz: 50 g w tym kwasy tłuszczowe nienasycone: 5,5 g
  • Węglowodany: 3,1 g, (w tym cukry 2,9 g)
  • Białko: 0,1 g
  • Sól: 1,3 g

Inne wegańskie produkty

2 komentarze

  1. Muszę wypróbować bo juz mam dość ciąglego robienia domowego weganskiego majonezu – a uwielbiam go! Ostatnio też odkryłam mega pesto weganskie od Monini. Super skład no i naprawdę pysznę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.