MAX Burger. BBQ Sandwich

blog wegański bbq sandwich max burger

Nasza rekomendacja:
4 out of 6 stars (4 / 6)

Niezwykle rzadko odwiedzamy fast foody dlatego długo zwlekaliśmy z pójściem do Max Burgera. Jednak wiele pozytywnych opinii skłoniło nas do spróbowania wegańskich propozycji tej znanej i bardzo cenionej w Polsce szwedzkiej sieci. Spróbowaliśmy wszystkich trzech propozycji. Tutaj opisujemy BBQ Sandwich, czyli po prostu kanapkę z wegańskim burgerem i sosem barbecue. Pikantnym sosem barbecue 😉

W skład kanapki wchodzą:

  • kotlet sojowy,
  • bułka,
  • sałata lodowa,
  • papryka jalapeño,
  • majonez bezjajeczny Max,
  • sos Mex BBQ
  • cebula czerwona.

Firmowa bułka Max Burger posypana jest grysikiem, a także jest podsmażana dlatego jej środek jest lekko przybrązowiony i żółtawy. W smaku raczej słodka, przypomina ciasto drożdżowe. Pod naciskiem dłoni szybko robi się płaska i nie powraca do poprzedniego kształtu dzięki czemu burgera łatwiej się je. Całość smakuje baaardzo konkretnie. Burger nazywa się BBQ i zdecydowanie właśnie tak smakuje. Do tego jest lekko słodki i pikantny. Jeżeli podczas jedzenia natrafi się na papryczkę jalapeño staje się wręcz bardzo pikantny. Sama tekstura burgera jest bardzo zbliżona do mięsa – nieco twardy, co bez wątpienia będzie dla wielu osób istotną zaletą.

Jeżeli lubicie tego typu smaki, a nie jecie mięsa, to w zasadzie szukać dalej nie trzeba. Jeżeli przymkniecie oko na skład, co osoby lubiące jedzenie w fast foodach mają świetnie opanowane, za “jedyne” 14, 45 zł otrzymacie znakomity zamiennik burgera mięsnego. Za 14,45 zł?! No coż to chyba kolejna kwestia, na którą trzeba przymknąć oko, jeśli chce się spróbować tego burgera 😉 Na pociesznie warto dodać, że wege nuggetsy są droższe 🙄

BBQ Sandwich to dobry produkt, jednak nie dla wszystkich. Chcielibyśmy dać wyższą rekomendację, ale w składzie są substancje, których mogłoby tam nie być. Na rynku jest dużo keczupów, które nie zawierają konserwantów. To samo dotyczy  majonezów, jak choćby testowany przez nas Vegan Majo Develey. Nie jesteśmy zatwardziałymi anty-E i nie uważamy, żeby znikoma ilość konserwantów miała faktycznie istotny wpływ na nasze zdrowie. A na pewno są one znacznie mniej szkodliwe niż spożywany wraz z burgerem tłuszcz, w którym był smażony. Jednak skoro na rynku są dostępne produkty o znacznie lepszym składzie to jako konsumenci wolelibyśmy jeść dania wolne od substancji konserwujących.

Agnieszka i Arek
blog wegański vegetest.pl
Gotowe dania wegetariańskie

PS

W tabelach podajemy skład i wartości odżywcze w 100 g całej kanapki.

 

cena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie Produkt zapakowany i podany w sposób typowy dla tego typu produktów.
Konsystencja i tekstura Lekko twarda, odpowiednio włóknista, soczysta i odpowiednio wilgotna.
Zapach Mocny, typowy dla produktów z sosem BBQ. Wyczuwalny nieznacznie aromat ciasta drożdżowego.
Smak Smak typowy dla produktów z sosem BBQ. Wyczuwalny smak przetworzonej soi. Lekko słodki i zdecydowanie pikantny.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Doskonała dla mięsnych burgerów z sosem BBQ

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Sorbinian potasu, benzoesan sodu.
Zawartość substancji zagęszczających Skrobia ziemniaczana modyfikowana, guma guar, karagen
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Pszenica, jęczmień, gorczyca, sezam, soja
Informacje (zastrzeżenia) producenta Może zawierać śladowe ilości sezamu.
Przechowywanie nd
Odpowiedni w diecie bezglutenowej NIe

Przedział cenowy – Bardzo drogi

14,45 zł za kanapkę – 60,20 zł za kg.

Zakupiono: Max Burger – Westfield Arkadia

MAX Burger. BBQ Sandwich

14,45 zł - 240 g
7.8

Skład

5.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.5/10

Wartości odżywcze

7.5/10

Opłacalność

8.0/10

Smakowitość

9.5/10

Skład

  • Burger: woda, sos barbecue (woda, pulpa pomidorowa, cukier, musztarda (wada, nasiona gorczycy, cukier, ocet spirytusowy, sól, przyprawy), sok jabłkowy z soku zagęszczonego, papryka, karmelizowany cukier, sól, pomidor, cebula, czosnek, ocet z białego wina, sól wędzona, imbir, kwas cytrynowy, pietruszka, czarny pieprz, pieprz cayenne, koncentrat białek sojowych
  • Bułka: mąka pszenna, woda, cukier inwertowany, gluten pszenny, drożdże, olej rzepakowy, mąka ziemniaczana, fermentowana mąka ziemniaczana, semolina z pszenicy, sól, błonnik z buraka cukrowego, cukier, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, przyprawy, aromat, mąka słodowa jęczmienna.
  • Sałata lodowa
  • Papryka jalapeño: woda, sól, kwasy: kwas cytrynowy, kwas octowy, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy, stabilizator chlorek wapnia, substancje konserwujące: sorbinian potasu
  • Majonez bezjajeczny MAX: wada, olei rzepakowy, cukier, musztarda (wada, na siona gorczycy, cukier, ocet, sól, aromat), skrobia modyfikowana, maltodekstryna, sól, substancje zagęszczające: guma guar, guma ksantanowa, substancje konserwujące: sorbinian potasu, benzoesan sadu, kwas octowy, przeciwutleniacze: kwas cytrynowy.
  • Sos Max BBQ: ketchup (pomidory, ocet, cukier, sól, cebula w proszku, przyprawy, naturalny aromat), cukier, sal, ocet, przyprawy (GORCZYCA w proszku), sos Worcestershire (ocet, melasa, syrop glukozowy, woda, sól, barwnik: karmel, czosnek w proszku, cukier, przyprawy, tamaryndowiec, naturalny aromat), aromat dymu hikorowego, sól, melasa.
  • Czerwona cebula

Wartości odżywcze

  • Energia: 174 kcal
  • Tłuszcz: 4,5 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g)
  • Węglowodany: 23,9 g (cukry 9,0 g)
  • Białko: 8,2 g
  • Sól: 1,2 g

Inne wegańskie produkty

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *