McDonald’s. Veggie burger

Nasza rekomendacja:
0 out of 6 stars (0 / 6)

Czy Veggie burger jest wegański?

Od pewnego czasu w ofercie sieci McDonald’s znajduje się Veggie burger. Czy  jest on odpowiedniem produktem dla wegan?

Podchodząc do testów mieliśmy nadzieje, że po zamówieniu Veggie burgera bez sera i bez sosu kanapkowego na bazie majonezu otrzymamy świetnego roślinnego, wegańskiego burgera. Jednakże rzeczywistość okazała się być inna niż oczekiwaliśmy 🤨Otrzymaliśmy bowiem z McDonald’s odpowiedź na nasze zapytanie o szczegółowy skład poszczególnych składników burgera i…

Okazuje się, że burger zawiera w swoim składzie ser topiony i masło. Zatem nazwa “warzywny” jest nieco myląca. Wniosek?

VEGGIE BUREGER NIE JEST PRODUKTEM WEGAŃSKIM

Skład podajemy poniżej, pod zdjęciem.

No cóż, jak widać będziemy jeszcze umieleli trochę czekać na prawdziwie roślinne burgery w znanej sieci. Tymczasem pozostaje nam raczyć się burgerami z MaxBurgera: MAX Burger. BBQ Sandwich  i Chrupiącym Wege Burgerem. Rewelacyjne nie są, ale przynajmniej są 😉 Jest też niezawodna Żabka, która ma dla roślinożerców Weggera. Można poprosić sprzedawcę o podgrzanie go mikrofalówce i jakoś przeżyjemy 😉 Test już niedługo 😀

Składniki Veggie burgera z McDonald’s

Kotlet warzywny w chrupiącej panierce smażony na oleju roślinnym:

marchew, pasternak, groszek, brokuły, cebula, zielona papryka, czerwona papryka, żółta papryka, woda, mąka pszenna, nadzienie z sera topionego [ser ementaler, woda, masło, sól, białka mleka, emulgatory (polifosforany, difosforany, fosforany wapnia, fosforany sodu)], substancja zagęszczająca (metyloceluloza, karagen), oleje roślinne (słonecznikowy, rzepakowy), semolina z pszenicy durum, skrobia z semoliny pszennej durum, płatki kukurydziane (kukurydza, cukier, sól, ekstrakt słodowy jęczmienny), płatki owsiane, sól, nasiona słonecznika, przyprawy, substancja zagęszczająca, chrupki o smaku tortilla [mąka kukurydziana, mąka pszenna, sól, cukier, stabilizator (węglan wapnia), emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych)], pestki dyni, masło śmietankowe w proszku, mąka kukurydziana, maltodekstryna, gluten pszenny, hydrolizowane białko roślinne, zioła, ekstrakty przypraw, substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), mąka ryżowa, pomidory w proszku, kwas cytrynowy, aromat dymu wędzarniczego, ekstrakt drożdżowy, cukier.

• Dobrze wypieczona bułka z sezamem:

mąka pszenna , woda, cukier, olej rzepakowy, drożdże, nasiona sezamu, białka z grochu, olej słonecznikowy, glukoza, maltodekstryna, skrobia kukurydziana, naturalny aromat, sól, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, , mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym), stabilizator (guma guar), drożdże inaktywowane, środek do przetwarzania mąki (kwas askorbinowy). Produkt może zawierać: mleko .

• Dwa plastry świeżego pomidora pomidora

• Świeża Sałata lodowa od polskiego dostawcy spod Poznania

• Sos kanapkowy na bazie majonezu:

woda, olej rzepakowy, syrop glukozowo-fruktozowy, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana z kukurydzy, żółtko jaja, sól, cukier, substancja zagęszczajaca (guma ksantanowa), przyprawy (zawiera gorczycę), substancja konserwująca (sorbinian potasu).

• Plaster sera topionego cheddar:

ser Cheddar, woda, ser, masło, odtłuszczone mleko w proszku, sole emulgujące (cytrynian sodu), naturalny aromat sera, białka mleka, sól, barwnik (karoteny, ekstrakt z papryki), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja przeciwzbrylająca (lecytyna słonecznikowa).

✳️✳️✳️✳️

Dziękujemy firmie McDonald’s za podanie składu Veggie burgera i z niecierpliwością wypatrujemy burgera prawdziwie wegańskiego😃

Agnieszka i Arek
blog wegański vegetest.pl

McDonald’s. Veggie burger

14,99 zł za 1 szt.
0

Skład

0.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

0.0/10

Wartości odżywcze

0.0/10

Opłacalność

0.0/10

Smakowitość

0.0/10

Opakowanie

0.0/10

Inne wegańskie produkty

4 komentarze

  1. Nie wiem czy jest to bardziej śmieszne czy żałosne, że McDonald, korporacja o tak ogromnych rozmiarach, nie jest w stanie stworzyć w 100% roślinnego burgera w 2021 roku. O tym że reklamują ten burger jako roślinny już nawet nie ma co wspominać bo to jest po prostu żenujące.

    1. Pytanie czy jest sens żeby robili produkty wegańskie? Jeśli ktoś ideologicznie odrzuca produkty odzwierzęce to chyba raczej nie powinien wspierać swoimi zakupami firmy która zarabia głównie na sprzedaży mięsa i produktów mlecznych – niezależnie od tego czy firma ma w swojej ofercie 1 produkt wegański.
      Taki warzywny burger to raczej tylko rozszerzenie puli klientów o ludzi którzy nie lubią smaku mięsa, tak jak kurczakowe burgery są tylko alternatywą dla smaku wołowiny. Jasno też dają do zrozumienia że nie jest wegański, bo domyślnie podają go z serem i majonezem, więc ser w samym kotlecie nie robi różnicy.

  2. Ser cheddar prawdopodobnie nie jest nawet wegetariański bo zazwyczaj jest robiony na podpuszczce z żołądków cieląt.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.