Max Burger. Chrupiący Wege Burger

blog wegański z testem crispy chicken Max burgera

Nasza rekomendacja:
4.1 out of 6 stars (4,1 / 6)

Głównym składnikiem Chrupiącego Wege Burgera, jest wegański sznycel (Veggie schnitzel crisp), który jest w zasadzie takim wege nuggetsem w wersji max 😉

Oprócz różnic w wartościach odżywczych, które są efektem mniejszej ilości ilości panierki oraz wchłoniętego przez nią tłuszczu przypadających na jednostkę powierzchni sznycla oraz wyglądu, mamy do czynienia z tym samym produktem. Smakowitość jest bardzo zbliżona, a konsystencja i tekstura niemal identyczne. Co prawda nie mieliśmy tak silnych skojarzeń z kurczakiem, jak miało to miejsce w przypadku nuggetsów. Może dlatego, że po upewnieniu się, iż nuggetsy naprawdę nie są wyrabiane z kurczaka, nasze kubki smakowe zostały “znieczulone” przez świadomość. Między inny właśnie dlatego przeprowadza się ślepe próby smaku.

W Wege Burgerze zastosowano tę samą bułkę, która opisywaliśmy w teście BBQ Sandwicha.

W skład kanapki wchodzą zatem:

  • bułka,
  • ketchup Sriracha,
  • veggie schnitzel crispy,
  • pomidor,
  • czerwona cebula,
  • świeży ogórek,
  • sałata lodowa,
  • majonez bezjajeczny MAX.

Naszym zdaniem jest to zdecydowanie lepszy i zdrowszy wybór niż trochę zbyt tłuste nuggetsy. Pod warunkiem, że w przypadku tego typu produktów można w ogóle używać przymiotnika “zdrowy” 😉

blog wegański zamiennik chicken

Jeżeli lubicie fast food i nie odstrasza Was cena 14, 45 zł za bułkę z warzywami i sznyclem, to warto zaszaleć. Tym bardziej, że to najtańsze z wegańskich dań w ofercie sieci Max Burger. Chociaż prawdę powiedziawszy wolelibyśmy, żeby w bułce znalazł się Sznycel sojowo GutBio firmy Tofu Life lub Kotlety wegetariańskie Vegetaria firmy Food Service Badbergen.

Podobnie jak w przypadku BBQ Sandwicha chcielibyśmy dać wyższą rekomendację, ale także i w tym przypadku skład nieco nas przed nią powstrzymuje. Więcej na ten temat piszemy w ostatnim akapicie testu BBQ Sandwicha.

 

Agnieszka i Arek
blog wegański vegetest.pl
Gotowe dania wegetariańskie

PS

W tabelach podajemy skład i wartości odżywcze w 100 g całej kanapki.

 

cena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie Produkt zapakowany i podany w sposób typowy dla tego typu produktów.
Konsystencja i tekstura Twarda, odpowiednio włóknista, odpowiednio soczysta. Bardzo zbliżona do piersi z kurczaka.
Zapach Zapach dosyć wyrazisty, zbliżony do panierowanych sznycli z piersi kurczaka. Wyczuwalny nieznacznie aromat ciasta drożdżowego.
Smak Smak zbliżony do panierowanych sznycli z piersi kurczaka. Nieznacznie słodki i lekko słony
Alternatywa dla produktów niewegańskich Doskonała dla sznycli z piersi kurczaka.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Sorbinian potasu, benzoesan sodu.
Zawartość substancji zagęszczających Skrobia ziemniaczana modyfikowana, guma guar, karagen
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Pszenica, jęczmień, gorczyca, sezam, soja
Informacje (zastrzeżenia) producenta Może zawierać śladowe ilości sezamu.
Przechowywanie nd
Odpowiedni w diecie bezglutenowej NIe

Przedział cenowy – Bardzo drogi

14,45 zł za kanapkę – 48,65 zł za kg.

Zakupiono: Max Burger – Westfield Arkadia

Max Burger. Chrupiący Wege Burger

14,45 g - 297 g
7.8

Skład

5.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.5/10

Wartości odżywcze

7.5/10

Opłacalność

8.0/10

Smakowitość

9.5/10

Skład

  • Veggie schnitzel crispy: Woda, panierka 23% (płatki kukurydziane (kukurydza, sól, cukier, mąka ryżowa, skrobia ryżowa, błonnik ziemniaczany), koncentrat białka sojowego 14%, olej słonecznikowy, bezglutenowe otręby owsiane, środek zagęszczający: metyloceluloza, sól, aromat naturalny, dekstroza.
  • Bułka: mąka pszenna, woda, cukier inwertowany, gluten pszenny, drożdże, olej rzepakowy, mąka ziemniaczana, fermentowana mąka ziemniaczana, semolina z pszenicy, sól, błonnik z buraka cukrowego, cukier, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, przyprawy, aromat, mąka słodowa jęczmienna.
  • Ketchup sriracha: Woda, cukier, przecier pomidorowy, chili (14%), cukier brązowy, ocet winny, ocet, sól, modyfikowana skrobia ziemniaczana, przyprawy (cebula, czosnek, papryka słodka, ziele angielskie), olej słonecznikowy, regulator kwasowości (E260, E330), syrop cukrowy, stabilizator (E415), środek konserwujący (E202, E211), bulion warzywny, aromat.
  • Pomidor
  • Czerwona cebula
  • Świeży ogórek
  • Sałata lodowa
  • Majonez bezjajeczny MAX: wada, olei rzepakowy, cukier, musztarda (wada, na siona gorczycy, cukier, ocet, sól, aromat), skrobia modyfikowana, maltodekstryna, sól, substancje zagęszczające: guma guar, guma ksantanowa, substancje konserwujące: sorbinian potasu, benzoesan sadu, kwas octowy, przeciwutleniacze: kwas cytrynowy.

Wartości odżywcze

  • Energia: 193 kcal
  • Tłuszcz: 7,2 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,8 g)
  • Węglowodany: 24,7 g (cukry 5,2 g)
  • Białko: 6,7 g
  • Sól: 1,1 g

Inne wegańskie produkty

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *