McDonald’s. Veggie burger

Nasza rekomendacja:
0 out of 6 stars (0 / 6)

Czy Veggie burger jest wegański?

Od pewnego czasu w ofercie sieci McDonald’s znajduje się Veggie burger. Czy  jest on odpowiedniem produktem dla wegan?

Podchodząc do testów mieliśmy nadzieje, że po zamówieniu Veggie burgera bez sera i bez sosu kanapkowego na bazie majonezu otrzymamy świetnego roślinnego, wegańskiego burgera. Jednakże rzeczywistość okazała się być inna niż oczekiwaliśmy 🤨Otrzymaliśmy bowiem z McDonald’s odpowiedź na nasze zapytanie o szczegółowy skład poszczególnych składników burgera i…

Okazuje się, że burger zawiera w swoim składzie ser topiony i masło. Zatem nazwa “warzywny” jest nieco myląca. Wniosek?

VEGGIE BUREGER NIE JEST PRODUKTEM WEGAŃSKIM

Skład podajemy poniżej, pod zdjęciem.

No cóż, jak widać będziemy jeszcze umieleli trochę czekać na prawdziwie roślinne burgery w znanej sieci. Tymczasem pozostaje nam raczyć się burgerami z MaxBurgera: MAX Burger. BBQ Sandwich  i Chrupiącym Wege Burgerem. Rewelacyjne nie są, ale przynajmniej są 😉 Jest też niezawodna Żabka, która ma dla roślinożerców Weggera. Można poprosić sprzedawcę o podgrzanie go mikrofalówce i jakoś przeżyjemy 😉 Test już niedługo 😀

Składniki Veggie burgera z McDonald’s

Kotlet warzywny w chrupiącej panierce smażony na oleju roślinnym:

marchew, pasternak, groszek, brokuły, cebula, zielona papryka, czerwona papryka, żółta papryka, woda, mąka pszenna, nadzienie z sera topionego [ser ementaler, woda, masło, sól, białka mleka, emulgatory (polifosforany, difosforany, fosforany wapnia, fosforany sodu)], substancja zagęszczająca (metyloceluloza, karagen), oleje roślinne (słonecznikowy, rzepakowy), semolina z pszenicy durum, skrobia z semoliny pszennej durum, płatki kukurydziane (kukurydza, cukier, sól, ekstrakt słodowy jęczmienny), płatki owsiane, sól, nasiona słonecznika, przyprawy, substancja zagęszczająca, chrupki o smaku tortilla [mąka kukurydziana, mąka pszenna, sól, cukier, stabilizator (węglan wapnia), emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych)], pestki dyni, masło śmietankowe w proszku, mąka kukurydziana, maltodekstryna, gluten pszenny, hydrolizowane białko roślinne, zioła, ekstrakty przypraw, substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), mąka ryżowa, pomidory w proszku, kwas cytrynowy, aromat dymu wędzarniczego, ekstrakt drożdżowy, cukier.

• Dobrze wypieczona bułka z sezamem:

mąka pszenna , woda, cukier, olej rzepakowy, drożdże, nasiona sezamu, białka z grochu, olej słonecznikowy, glukoza, maltodekstryna, skrobia kukurydziana, naturalny aromat, sól, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, , mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym), stabilizator (guma guar), drożdże inaktywowane, środek do przetwarzania mąki (kwas askorbinowy). Produkt może zawierać: mleko .

• Dwa plastry świeżego pomidora pomidora

• Świeża Sałata lodowa od polskiego dostawcy spod Poznania

• Sos kanapkowy na bazie majonezu:

woda, olej rzepakowy, syrop glukozowo-fruktozowy, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana z kukurydzy, żółtko jaja, sól, cukier, substancja zagęszczajaca (guma ksantanowa), przyprawy (zawiera gorczycę), substancja konserwująca (sorbinian potasu).

• Plaster sera topionego cheddar:

ser Cheddar, woda, ser, masło, odtłuszczone mleko w proszku, sole emulgujące (cytrynian sodu), naturalny aromat sera, białka mleka, sól, barwnik (karoteny, ekstrakt z papryki), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja przeciwzbrylająca (lecytyna słonecznikowa).

✳️✳️✳️✳️

Dziękujemy firmie McDonald’s za podanie składu Veggie burgera i z niecierpliwością wypatrujemy burgera prawdziwie wegańskiego😃

Agnieszka i Arek
blog wegański vegetest.pl

McDonald’s. Veggie burger

14,99 zł za 1 szt.
0

Skład

0.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

0.0/10

Wartości odżywcze

0.0/10

Opłacalność

0.0/10

Smakowitość

0.0/10

Opakowanie

0.0/10

Inne wegańskie produkty

11 komentarzy

  1. Nie wiem czy jest to bardziej śmieszne czy żałosne, że McDonald, korporacja o tak ogromnych rozmiarach, nie jest w stanie stworzyć w 100% roślinnego burgera w 2021 roku. O tym że reklamują ten burger jako roślinny już nawet nie ma co wspominać bo to jest po prostu żenujące.

    1. Pytanie czy jest sens żeby robili produkty wegańskie? Jeśli ktoś ideologicznie odrzuca produkty odzwierzęce to chyba raczej nie powinien wspierać swoimi zakupami firmy która zarabia głównie na sprzedaży mięsa i produktów mlecznych – niezależnie od tego czy firma ma w swojej ofercie 1 produkt wegański.
      Taki warzywny burger to raczej tylko rozszerzenie puli klientów o ludzi którzy nie lubią smaku mięsa, tak jak kurczakowe burgery są tylko alternatywą dla smaku wołowiny. Jasno też dają do zrozumienia że nie jest wegański, bo domyślnie podają go z serem i majonezem, więc ser w samym kotlecie nie robi różnicy.

      1. To nie ma żadnego związku. Ja nie jem mięsa bo śmierdzi i gnije w żołądku i jest bez smaku i ma tylko wady. Nie równa się to ideologii.

        To że nie kupię nowej skóry nie ma z tym związku. Kupując nowe auto wybieram brak skóry, i nic nie poradzę że w opcji jest wersja pokryta od sufitu do podlogi skórą

  2. Ser cheddar prawdopodobnie nie jest nawet wegetariański bo zazwyczaj jest robiony na podpuszczce z żołądków cieląt.

  3. Ciesze się, że są takie stronki jak ta, które obnażają głupotę wszechobecnych zachwytów i parcia na wege-jedzenie. Przecież ten skład to tablica mendelejewa, ciągnąca się przez kilkanaście linijek tekstu. Polifosforany, difosforany, fosforany wapnia, fosforany sodu, metyloceluloza, karagen, ekstrakt słodowy, ekstrakt drożdżowy, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, guma ksantanowa, sorbinian potasu, sole emulgujące + jakieś dziwne formy żywności typu: masło w proszku. Nikt normalny w domowych warunkach nie jest w stanie takiego burgera zrobić. I to ma być ZDROWA, alternatywna żywność zamiast mięsa? Z resztą koleżanka wyżej nieopatrzne stwierdziła, że to już “ideologia”, która ze zdrowiem nie ma nic wspólnego. Komedia.

    1. Pracowałam jako manager 3 lata w Mcdonald’s i wszystkie półprodukty w składzie mają tablicę Mendelejewa. Mcnuggets, które rodzice kupują dzieciom, nie mają nawet połowy mięsa w składzie i dużo niepotrzebnych dodatków. Fast Food nie ma być zdrowy, dlatego nie je się tego codziennie. Czy to produkty wegańskie, czy nie – w McDonald’s wszystko jest “niezdrowe”.

      Jeśli chodzi o weganizm – nie jest to ideologia, tylko styl odżywiania. Niektórzy jedzą mięso, niektórzy nie i dziwne, że w tych czasach niektórzy nie mogą tego pojąć. Weganie nie jedzą potraw, takich jak ten burger i z takim składem, tylko naturalne produkty, tak samo jak nie weganie, tylko zamiast mięsa spożywają m.in. więcej nasion roślin strączkowych, w celu uzupełnienia białka w diecie.

      1. To że coś jest wege lub vege nie znaczy że ma być zdrowsze. makdonalds zawsze to będzie syf.

        Ta strona nie pokazuje niczego o czym mowisz

Skomentuj Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *