Cultured Foods. Naleśniki ekologiczne. Pancakes Bio Classic

wegański blog pancakes

Nasza rekomendacja: 5.7 out of 6 stars (5,7 / 6)

Ekologicznymi naleśnikami zainteresowała nas sama właścicielka firmy Cultured Foods twierdząc, że to produkt, w który włożyła całe swoje serce i mnóstwo pracy 😍 Jak mielibyśmy nie spróbować czegoś tak wspaniale zarekomendowanego? Ale podejmując się testów Cultured Foods. Naleśniki ekologiczne. Pancakes Bio Classic nie wiedzieliśmy jeszcze z czym przyjdzie nam się zmierzyć. A było to jak do tej pory, największe wyzwanie, głównie kulinarne. Ale po kolei 😉

Naszą uwagę przykuł skład naleśników. Mamy za sobą wiele lat wegańskich doświadczeń kulinarnych i udało nam się wypracować własne przepisy, które zawsze się sprawdzają. W naleśnikach specjalizuje się Agnieszka. Po wielu próbach i błędach jej skład jest prosty i sprawdza się za każdym razem: mąka pszenna, napój sojowy, woda, olej i ewentualnie cukier – wszystko w ściśle określonych proporcjach. Dlatego gdy przeczytaliśmy informację „gluten free” i skład nie byliśmy przekonani, że naleśniki faktycznie mogą się udać. W składzie Cultured Foods. Naleśniki ekologiczne. Pancakes Bio Classic jest mąka jaglana i owsiana oraz babka jajowata, czyli składniki, które powinny się związać. Jednak jak do tej pory osoby, którym udało się na tych składnikach uzyskać właściwe ciasto na naleśniki znamy tylko z blogów kulinarnych. Osobiście nikogo takiego nie udało nam się jeszcze poznać osobiście 😑

Podeszliśmy jednak do testu z otwartymi umysłami i sprawnymi dłoniami 😉 z zamiarem przygotowania naleśników zgodnie z przepisem. A ten brzmi: “Wsyp zawartość opakowania do miski i dolej 3 szklanki (750 ml) ulubionego rodzaju mleka. Możesz dodać też jedno jajko (opcja). Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut. Zamieszaj i smaż jak klasyczne naleśniki na średnim ogniu, na małej ilości oleju, na patelni z nieprzywierającą powłoką”.

Tego, że nie planowaliśmy dodawania jajka i mleka nikomu tłumaczyć nie trzeba 😄 Zatem mleko… Wybraliśmy owsiane, bo przecież miało być „dowolne. Dwie godziny później… po wielu niecenzuralnych określeniach… Mieliśmy już dość takich widoków.

wegański blog test pancakes

Ale jak uczy życie, niezależnie od wyniku warto wyciągnąć wnioski i próbować, próbować, próbować dalej. Nie poddaliśmy się! Prób było wiele, ale wreszcie udało nam się usmażyć wspaniałe naleśniki 😇 I to zw kilku podejściach pod rząd! 🤓

Nasze próby pokazały nam, że nie każde roślinne mleko sprawdzi się przy przygotowaniu naleśników. Cultured Foods. Naleśniki ekologiczne. Pancakes Bio Classic mogą być zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i wegańskiej. W tym pierwszym przypadku na pewno udadzą się w stu procentach. Ale to jest blog wegański, więc mamy do wyboru tylko mleka (napoje) roślinne. Nasze doświadczenie pokazało, że najlepiej sprawdzi się napój sojowy (używaliśmy napojów bez dodatku substancji zagęszczających), a najgorzej owsiany i ryżowy. To była jedna z dwóch zmiennych, które zagwarantowały nam naleśnikowy sukces 😍 Druga zmienna to objętość płynu. Nasze próby wykazały, że w przypadku użycia napoju sojowego należy obniżyć podaną w przepisie ilość z 750 ml do 650 ml. W ten sposób otrzymamy ciasto idealnej gęstości, które pozwoli nam usmażyć 9-10 naleśników. Cultured Foods. Naleśniki ekologiczne. Pancakes Bio Classic smażyliśmy na specjalnej patelni do naleśników firmy Tefal. Jednak zauważyliśmy, że posmarowanie patelni odrobiną oleju (1/8 łyżeczki do herbaty) sprawia, że naleśniki smażą się lepiej i nie mają żadnych tendencji do przywierania.

wegański blog naleśniki test

Naleśniki po usmażeniu mają dobrą konsystencję. Nie są tak idealnie gładkie jak te otrzymane z mąki pszennej, ale nie można ich krytykować. Miejscami są bardziej zbrązowiałe, co zdarza się także przy smażeniu tradycyjnych naleśników.

Zapach jest typowo zbożowy budzący skojarzania z andrutami, ryżem preparowanym i preparowanymi jagłami. Smak wyraźnie zbożowy, zrównoważony, z wyczuwalnymi jagłami, płatkami ryżowymi i grysem kukurydzianym. Cienkie boki naleśników przypominają smakiem andruty lub opłatki (mniaaaam 😁).

Z dodatkami, a raczej nikt nie je naleśników bez nich, Cultured Foods. Naleśniki ekologiczne. Pancakes Bio Classic wykazują dużą neutralność dzięki czemu każdy będzie pasował idealnie ❤

wegański blog naleśniki classic

Pomimo kulinarnej „drodze przez mękę” 😂 udało nam się ujarzmić naleśniki i zrobić je w wersji wegańskiej! Aby zrobić właściwe ciasto rekomendujemy użycie dobrego napoju sojowego bez dodatków w ilości 650 ml. Uwaga na napój firmy Rumix w butelce, który jest nieco innym produktem niż inne dostępne na rynku❗ Dlaczego? Polecamy nasz wielki test napojów sojowych tam znajdziecie odpowiedź.

Nie możemy także pomiąć opakowania. Widzieliśmy już różne opakowania, ale Cultured Foods. Naleśniki ekologiczne. Pancakes Bio Classic jest po prostu dziełem sztuki. Opakowanie po zjedzonych już naleśnikach nadal leży w naszym gabinecie na regale i po prostu szkoda nam jest je wyrzucić. Kolorowe z przepiękną grafiką, doskonale opisane. Naleśniki kosztują 14,99 zł. Naszym zdaniem już samo opakowanie jest warte połowy tej ceny.
Może przesadzamy, ale prawda jest taka, że wzrokiem też kupujemy 👁👁

wegański blog naleśniki test

Jesteśmy pełni uznania dla producenta, któremu udało się stworzyć produkt w zasadzie dla każdego. Zawiera składniki pochodzenia organicznego, jest bez glutenu, bez nabiału i zawiera LactoSpore®, o którym więcej możecie się dowiedzieć w rozmowie z właścicielką firmy. Do tego jest smaczny i odżywczy. Co trzeba więcej? Dla nas rewelacja!

Ciekawi jesteśmy Waszych doświadczeń z innymi napojami roślinnymi do przygotowania Cultured Foods. Naleśniki ekologiczne. Pancakes Bio Classic 🐶

Agnieszka i Arek
blog wegański vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny

Opis

Opakowanie/etykieta Papierowe pudełko z piękną grafiką  pojemnik. W środku foliowa torebka z proszkiem.
Wygląd ogólny Po usmażeniu
Typowy dla naleśników. W kolorze jasnożółte i miejscami przybrązowione.
Konsystencja i tekstura Po usmażeniu
Typowa dla naleśników. 
Zapach Po usmażeniu
Typowo zbożowy budzący skojarzania z andrutami, ryżem preparowanym i preparowanymi jagłami.
Smak Po usmażeniu
Wyraźnie zbożowy, zrównoważony, z wyczuwalnymi jagłami, płatkami ryżowymi i grysem kukurydzianym. Cienkie boki naleśników przypominają smakiem andruty lub opłatki.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Tak. Idealne dla tradycyjnych naleśników

 Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających i stabilizatorów Brak 
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Brak z wyjątkiem zastrzeżeń producenta
Informacje (zastrzeżenia) producenta Bez glutenu, wysoka zawartość błonnika. Może zawierać śladowe ilości soi, sezamu, gorczycy, migdałów lub nerkowców.
Przechowywanie Chłodne, suche, zamknięte miejsce.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak.

Przedział cenowy – Tani

14,99 zł za opakowanie – 24,89 zł za kg gotowego produktu bez dodatków. 2,29 zł za jedną sztukę. W cenie uwzględniono dodatek 650 ml napoju sojowego (4,99 zł za karton). 

Producent: Brian McWorther Company

Cultured Foods. Naleśniki ekologiczne. Pancakes Bio Classic

14,99 zł - 220 g
9.3

Skład

10.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

10.0/10

Wartości odżywcze

8.5/10

Opłacalność

8.5/10

Smakowitość

9.5/10

Skład

  • Mąka jaglana*
  • Mąka owsiana*
  • Maka ryżowa*
  • Inulina (błonnik z agawy)*
  • Łuska babki jajowatej*
  • Sól himalajska*
  • LactoSpore® (BacilluscoagulansMTCC 5856)
  • * składniki pochodzące z upraw ekologicznych

Wartości odżywcze

  • Energia: 343 kcal
  • Tłuszcz: 4,1 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,9 g)
  • Węglowodany: 63,0 g (w tym cukry: 1,4 g)
  • Błonnik: 9,5 g
  • Białko: 9,1 g
  • Sól: 0,92 g

Inne wegańskie produkty

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.