Nasza rekomendacja:
(5 / 6)
Czy z pszenicy można zrobić paluszki rybne? Bądźmy poważni, raczej nikt w takie cuda nie uwierzy 😉 A może jednak…?
Spoglądamy na skład Paluszków Vievery i widzimy głównie pszenicę, trochę oleju, cebuli, czosnku, przypraw i substancji zagęszczających. Co prawda producent nie twiedzi, że jego produkt ma być wegańskim zamiennikiem paluszków rybnych, ale grafika, nazwa i niektóre opisy wyraźnie sugerują, że tak właśnie powinniśmy go traktować. Czy w rzeczywistości może nim być? O tym za chwilę.
Vivera to holenderska firma obecna na naszym rynku od pewnego czasu. Do tej pory w jej ofercie mogliśmy znaleźć jedynie produkty wegetariańskie. Roślinożercy długo czekali na pojawienie się w ofercie tej firmy produktów wegańskich. Nie ukrywany, że my również. I wreszcie są! Frma Vivera przesłała nam swoje nowe wegańskie produkty do testów. Zajawka pojawiła się na naszym profilu na Instagramie. Cieszy to, że firma, która przyjęła się na rynku produktów wegetariańskich postanowiła także podjąć wyzwanie i zaoferować swoje wyroby także weganom. Najciekawszym spośród dostarczonych produktów wydawały nam się “Paluszki”, które jak sugerowała grafika i kilka informacji na opakowaniu, są wegańskim zamiennikiem paluszków rybnych, czyli produktów bardzo popularnych w Polsce. Dlatego postanowiliśmy zacząć serię testów od tego właśnie produktu.
Ponieważ nie używamy frytkownicy zdecydowaliśmy się podsmażyć paluszki na patelni. Ale zanim powiemy coś na temat wrażeń podczas konsumpcji paluszków kilka słów o ogólnym odbiorze i wartościach odżywczych.
Etykieta chociaż prosta jest bardzo oryginalna i przyciągająca wzrok, co sprawia, że łatwo zauważyć produkt na regale chłodniczym. A pomysł wpisania treści “Tych paluszków rybnych łowić nie musisz” w rysunek ryby bardzo nam się spodobał😀
Wygląd paluszków jest niemal identyczny jak tych klasycznych produkowanych z ryb. Kształt, kolor, tekstura panierki…Trudno odróżnić, szczególnie po usmażeniu na patelni.
Jadnak najważniejsze to co najważniejsze, czyli smak i zapach. Bardzo pozytywnie zaskoczył nas aromat wydobywający się podczas podsmażania. W kuchni pachniało paluszkami rybnymi – naprawdę! A smak? No coż nie są to paluszki rybne, ale powiedzenie, że nie można wyczuć rybnego smaku było nieprawdą.
Więcej na ten temat zajdziecie w tabeli “Ocena organoleptyczna”.
Naszym zdaniem to co udało się osiągnąć producentowi w zakresie smakowitości jest godne podziwu. Dlatego z przyjemnością rekomendujemy Paluszki jako produkt ciekawy i udany. Możemy mieć jedynie zastrzeżenia co do dwóch kwestii. Po pierwsze znacznej zawartość soli, której jest trochę zbyt dużo. Odjęcie kilkudziesięciu miligramów zapewne pozytywnie wpłynęłoby nie tylko na wartości odżywcze produktu, ale także na jego smak – Paluszki są trochę zbyt słone. Po drugie ceny, która kwalifikuje Paluszki do kategorii produktów bardzo drogich. Ufamy, że gdy przyjmą się one na rynku cena zmaleje.

Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny |
Opis |
Opakowanie/etykieta |
Opakowanie foliowe z papierową nakładką. Etykieta z ograniczoną kolorystycznie, ale oryginalną grafiką.Czytelna i łatwo rozpoznawalna. Otwarcie zgrzanej folii nie wymaga użycia nożyczek lub noża. |
Wygląd ogólny |
Kolor paluszków żółto – złocisty. Wnętrze w kolorze cru. Kilka panierowanych paluszków jest luźno ułożonych w pudełku. Podczas smażenia mocno wchłaniają tłuszcz. |
Konsystencja i tekstura |
Po usmażeniu
Zwarta. Średnio lekko twarda, uginająca się pod naciskiem palca i powracająca do poprzedniego kształtu. Teksturą zbliżone do siekanych paluszków rybnych. Panierka zwarta i dobrze przylegająca. |
Zapach |
Po usmażeniu
Bardzo zbliżony do panierowanych paluszków rybnych. Wyczuwalny typowy zapach panierki i paluszków z mrożonej ryby. |
Smak |
Po usmażeniu
Własny, specyficzny. Słodkawy i słony. W pierwszym momencie wyczuwalny smak bulionu i nieznacznie ryby, szczególnie pod koniec degustacji. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich |
Tak. Bardzo dobra dla paluszków rybnych. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów |
Brak |
Zawartość substancji zagęszczających |
Metyloceluloza |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. |
Pszenica |
Informacje (zastrzeżenia) producenta |
na zakładzie przetwarzane są: soja, mleko, jaja, musi być podgrzewany 6 minut w temp. 180 °C. Wzbogacony w wit. B12, |
Przechowywanie |
Do +7°C. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej |
Nie |
Przedział cenowy – Bardzo drogi
12,99 zł za opakowanie – 61,85 zł za kg.
Producent: Vivera B.V. Holten – Holandia
Można kupić: Auchan
Vivera. Paluszki
12,99 zł - 210 g
Wrażenia konsumpcyjne
8.0/10
Skład
- Nawodnione białko pszenne 56%
- Mąka pszenna
- Olej słonecznikowy
- Naturalne aromaty, sól
- Metyloceluloza
- Skrobia pszenna, włókna pszenne
- Olej lniany
- włókna ziemniaczane
- Maltodekstryna, skrobia kukurydziana, aromaty, cebula w proszku
- Czosnek w proszku, aromaty, wit. B12
Wartości odżywcze
- Energia: 245 kcal
- Tłuszcz: 9,3 g (kwasy tłuszczowe nasycone 1,1 g)
- Węglowodany: 26,0 g (cukry 1,4 g)
- Białko: 13,0 g
- Błonnik: 3,2 g
- Sól: 1,78 g
- Żelazo: 2,1 mg
- Wit. B12: 0,38 µg
4 komentarze
“Własny, specyficzny”? Moja rodzina była święcie przekonana, że je bardzo smaczne paluszki rybne, lol.