Aktualizacja 4.03.2020
Nasza rekomendacja:
(5,7 / 6)
Minęły dwa lata, wróciliśmy do produktu firmy, która niegdyś nazywała się Like Meat i… trzymamy w rękach Cultured Foods. Burger Mix 🍔
Wszyscy mamy smartfony i wiemy, że aktualizacje apilkacji zawsze niosą ze sobą jakieś zmiany. Czasami są one drobne, a czasami na tyle duże, że po otwarciu aplikacji nie możemy się w niej połapać. Na pewno zdarzyło Wam się odinstalować aplikację stwierdziwszy, że lepiej zamiast niej używać przeglądarki internetowej 😉 Jeżeli ktoś ma własną stronę internetową lub prowadzi blog, które są postawione w wordpress, to na pewno chociaż raz spotkał się z aktualizacją tematu lub wtyczki, które tak zamieszały na stronie, że musiał skorzystać z pomocy informatyka. No cóż, czasami producenci potrafią nieźle namieszać swoimi „ulepszeniami” 😉
Kilka dni temu postanowiliśmy zjeść na obiad wegańskiego Burger Mix, który testowaliśmy dwa lata temu. Kiedy Agnieszka wysypała zawartość torebki do miski stwierdziła, że to nie jest ten sam produkt, który testowaliśmy w marcu 2018 roku. Obiad musiał więc poczekać 😂. Czy faktycznie Cultured Foods. Burger Mix się zmienił? Czy jest to tylko mały update, czy ogromna zmiana? A jeśli zmiana to na gorsze czy na lepsze? Trudno ukryć odpowiedź, bo wystarczy porównać rekomendację sprzed dwóch lat i tę obecną.
Wg nas to zdecydowanie dobra zmiana już i tak wspaniałego produktu. Nie jest idealny, ale do ideału brakuje mu naprawdę niewiele. Na tyle niewiele, że na miejscu producenta nie eksperymentowalibyśmy już więcej, bo efekt kolejnych modyfikacji może nie być zadowalający.
Ale do rzeczy. Cultured Foods. Burger Mix różni się kilkoma szczegółami od swojego pierwowzoru. Pierwszą, która zwraca uwagę po zapoznaniu się z opakowaniem jest jego skład. Poniżej przedstawiamy tabelę porównującą skład obu wersji produktu. Różnice zaznaczyliśmy niebieską czcionką.
Burger Mix (2018) | Burger Mix (2020) |
Teksturowane białko sojowe | Teksturowane białko sojowe |
Mąka z cieciorki | Mąka z cieciorki |
Mąka sojowa | Nasiona szałwii hiszpańskiej (chia) |
Mielone nasiona chia | Mąka sojowa |
Płatki drożdżowe (drożdże nieaktywne) | Płatki drożdżowe |
Pomidory suszony | Pomidor mielony |
Cebula suszona | Cebula suszona |
Ekstrakt drożdżowy | Ekstrakt drożdżowy |
Inulina (z cykorii) | Burak suszony |
Kmin rzymski | Kmin rzymski |
Czosnek suszony | Sól himalajska |
Kakao | Czosnek suszony |
Sól himalajska | Kakao |
Pieprz | Pieprz czarny |
Sól wędzona naturalna | Lactospore (Bacillus coagulans MTCC 8556) |
Jak widać zmieniły się nie tylko niektóre składniki, ale także ich proporcje. Wyżej w tabeli są składniki, których proporcjonalnie jest więcej.
Warto też przyjrzeć się temu jak różnice w składzie przełożyły się na wartości odżywcze. Różnice w tabeli również zaznaczyliśmy niebieską czcionką.
Burger Mix (2018) | Burger Mix (2020) |
Energia: 337 kcal | Energia: 328 kcal |
Tłuszcz: 6,6 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,8 g) | Tłuszcz: 4,3 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g) |
Węglowodany: 27,0 g (cukry 11,0 g) | Węglowodany: 22,0 g (cukry 14,0 g) |
Błonnik: 20,0 g | Błonnik: 20,0 g |
Białko: 32,0 g | Białko: 40,0 g |
Sól: 1,9 g | Sól: 1,8 g |
Jak widać różnice są w:
- zawartości białka – zwiększyła się o 25%
- zawartości tłuszczu – zmniejszyła się o 35%
- zawartość węglowodanów – zmniejszyła się o 20%.
Zarówno zmiany w składzie jak i w wartościach odżywczych przekładają się na różnice, które łatwo jest zauważyć podczas degustacji Burger Mixa. Pierwsza zmiana jest widoczna po wymieszaniu zawartości torebki z gorącą wodą. Otrzymujemy masę w kolorze terakoty.
Konsystencja nie uległa istotnej zmianie, jednak ma się wrażenie, jakby w składzie burgera znalazły się ryż i kasza. W smaku jest zrównoważony z nieznacznym przesunięciem w stronę smaku słodkiego. Pikantność pierwszej wersji zamieniła się w pieprzność, którą wyczuwa się pod koniec jedzenia. Całościowy odbiór smaku może budzić skojarzenia z kotletami mielonymi, do których na etapie mieszania składników dodano keczupu i ryżu. Gdyby użyć masy jako nadzienia do gołąbków, to najprawdopodobniej wiele osób byłoby przekonanych, że jedzą gołąbki w wersji tradycyjnej 😀 W połączeniu z klasycznymi dodatkami “burgerowymi” Cultured Foods. Burger Mix sprawdza się niemal idealnie. Tylko w tym przypadku lepiej przed dodaniem keczupu sprawdzić na mniejszym kawałku jaki będzie smak całości. Biorąc bowiem pod uwagę fakt, że zdecydowana większość dostępnych na rynku keczupów zawiera w 100 gramach ponad 20 gramów cukru, otrzymany burger może być tak słodki, że stanie się wręcz niejadalny.
Podsumowując. Zastąpienie pomidorów suszonych pomidorem mielonym, zmiana inuliny na lactospore i nieznaczne różnice w proporcjach pozostałych składników wpłynęły istotnie na smak burgera. Czy pozytywnie? Naszym zdaniem tak. Warto jednak pamiętać, że smak to często kwestia gustu.
Dosyć ciekawym rozwiązaniem okazało się zastosowanie metody smażenia dwustopniowego. Najpierw podsmażyliśmy uformowane “surowe” burgery na grillu elektrycznym, a następnie na patelni. Dzięki temu zabiegowi burger stał się bardziej wyrazisty w smaku. Mieliśmy także oboje wrażenie jakby stał się mniej słodki.
Odpowiedzmy zatem na postawione na początku pytanie: Czy jest to tylko niewielka “aktualizacja”, czy ogromna zmiana na gorsze albo na lepsze? Zarówno obiektywne dane, jak i nasze subiektywne odczucia wskazują, że mamy do czynienia z istotną i zauważalną pozytywną zmianą Cultured Foods. Burger Mix w każdym aspekcie. Na szczęście cena nie uległa zmianie 😀 Dlatego naszym zdaniem Burger Mix zasłużył na wyższą rekomendację i wyższe oceny cząstkowe.
Na koniec porównanie ocen cząstkowych∗:
Burger Mix (2018)- 7.5 pkt. | Burger Mix (2020) – 8.4 pkt. |
Skład 8.5/10 | Skład 9.0/10 |
Wrażenia konsumpcyjne 8.5/10 | Wrażenia konsumpcyjne 8.5/10 |
Wartości odżywcze 9.5/10 | Wartości odżywcze 10.0/10 |
Opłacalność 8.0/10 | Opłacalność 8.5/10 |
Smakowitość 9.0/10 | Smakowitość 9.5/10 |
Podsumowanie może być tylko jedno. Cieszymy się z wprowadzonych przez producenta zmian. To znakomity produkt, zdecydowanie godny polecenia😍
∗ Oceny cząstkowe w podsumowaniu zostały zmienione i odnoszą sie do nowej wersji.
Data publikacji: 10.03.2018 r.
Nasza rekomendacja:
(5,4 / 6)
Produkt Vegan Burger Mix utwierdził mnie w jednym – nie kombinuj, rób wg zaleceń producenta.
Spróbowaliśmy zrobić eksperyment i przyrządzić burgery zgodnie z przepisem, ale na grillu. Efekt okazał się mierny. Burgery były suche, twarde, rozpadające się i zbyt mocno przyprawione. Dopiero usmażenie na patelni, czyli zgodnie z zaleceniami producenta, pokazało ich właściwe oblicze. Burgery są naprawdę świetne. A podane w bułce z dodatkami, na co zdecydowaliśmy się w ostatniej chwili, są bardzo podobne do burgerów mięsnych.
Momentami jedząc je, szczególnie bez dodatków, mieliśmy wrażenie, że spożywamy nie do końca wysmażone kotlety mielone. Bardzo ciekawe doznanie smakowe 🙂
Problemem, z którym spotyka się wiele osób próbujących robić burgery bezmięsne jest brak odpowiedniej konsystencji – burgery rozpadają się. Gros przepisów w Internecie nie sprawdza się. Wiele dodatków (płatki owsiane, siemie lniane, babka płesznik) bardzo często nie chce zlepić składników domowych wegańskich “mielonych”. Znam osoby, które po kilku próbach w końcu poddają się i sięgają do lodówki po awaryjne jajko 🙂
Testowane dzisiaj burgery mają bardzo dobrą konsystencję i teksturę. Są zwarte, soczyste i miękkie. Co prawda wydatek 13,59 zł może się wydawać spory, ale polecam nasze testy innych burgerów, których ceny są znacznie wyższe, a smakowitość czasami nieco kontrowersyjna. Pamiętajmy, że płacimy tę kwotę za 200 g suchego proszku. Po dodaniu wody otrzymujemy pół kilograma mielonego produktu do smażenia, z którego uzyskujemy pięć lub sześć kotletów (lub burgerów). Zatem faktycznie jest to 27,18 zł za kilogram gotowego wyrobu. Czyli najtańsze z burgerów jakie do tej pory testowaliśmy.
Warto pójść za sugestiami producenta i wykorzystać proszek do przyrządzania innych potraw, które w zwyczajowym żywieniu przyrządza się z mięsa mielonego. Sądzę, że można nawet dodać do kotletów cebuli lub nasączonej bułki tak jak to się robi w przypadku tradycyjnych kotletów mielonych. Warto poeksperymentować, bo dostajemy do rąk bardzo dobry półprodukt, który stwarza osobom odżywiającym się produktami roślinnymi spore pole do popisu.
Nie można także pominąć wysokiej wartości odżywczej. Produkt dostarcza wysokiej jakość białka w ilości przewyższającej jego zawartość w analogicznych produktach przyrządzanych z mięsa. Niemal wolny od tłuszczy nasyconych jest rewelacyjnym uzupełnieniem właściwej diety. Kiedy rzuciłem okiem na zawartość błonnika uśmiechnąłem się. Inni producenci chwalą się tym, że ich produkty zawierające 4 gramy błonnika na 100 gr produktu są jego bogatym źródłem. Burger Mix zawiera go pięć (!) razy więcej! W tym przypadku jest naprawdę czym sie chwalić, a my konsumenci mamy powody do radości 🙂
Warto także podkreślić, że producent stawia nie tylko na dobrą jakość swoich produktów. Stara się także edukować tę część społeczeństwa, która wciąż stosuje stary model żywieniowy.
„WYPRÓBUJ BURGER MIX! Ograniczając spożycie mięsa oszczędzasz siebie, zwierzęta oraz środowisko!” Cytat z rewersu opakowania.
Arek.
Wegański blog Vegetest.pl
Za ten przekaz należą się dodatkowe punkty rekomendacji 🙂
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny |
Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie papierowe. Nadruk z przyjemną dla oka grafiką. Informacja czytelna i wyczerpująca. |
Wygląd ogólny | Proszek z widocznymi kawałkami składników. Po usmażeniu kolor burgerów brązowy. Typowy dla burgerów mięsnych. |
Konsystencja i tekstura | Zwarta i miękka. Widoczne kawałki niektórych składników. Soczyste. Po naciśnięciu rozpada się. Teksturą bardzo zbliżony do hamburgerów mięsnych. |
Zapach | Własny, specyficzny, zbożowy. Zapach zbliżony do mięsnego kotleta mielonego. |
Smak | Słodkawy i delikatnie pikantny. Zbliżony do kotletów z mielonego mięsa. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Tak. Bardzo dobra dla burgerów. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Soja |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Bez GMO, bogaty w białko, bez cholesterolu, hormonów, chemii antybiotyków. Dużo białka i błonnika. |
Przechowywanie | W suchym miejscu. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak |
Przedział cenowy – Średni
13,59 zł za opakowanie – 27,18 zł za kg gotowego wyrobu.
Producent: NEWFOOD Brian McWorther Company
Zakupiono: Hipermarket Carrefour – Warszawa
Cultured Foods. Vegan Burger Mix
13,59 zł – 200 g suchego produktuSkład
- Teksturowane białko sojowe
- Mąka z cieciorki, mąka sojowa
- Mielone nasiona chia
- Płatki drożdżowe (drożdże nieaktywne)
- Pomidory suszony, cebula suszona
- Ekstrakt drożdżowy
- Inulina (z cykorii)
- Kmin rzymski, czosnek suszony
- Kakao
- Sól himalajska, pieprz, sól wędzona naturalna
Wartości odżywcze
- Energia: 337 kcal
- Tłuszcz 6,6 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,8 g)
- Węglowodany 27,0 g (cukry 11,0 g)
- Błonnik 20 g
- Białko 32,0 g
- Sól 1,9 g
4 komentarze
Fajna sprawa 🙂 Będę się za tym rozglądać!
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/