Next Level Meat. Burger wegański

blog wegański burger wegański

Nasza rekomendacja:
3.7 out of 6 stars (3,7 / 6)

Next Level Meat. Burger wegański zaskoczył nas pod każdym niemal względem. Zachęceni peanami na jego temat, których w Internecie nie brakuje postawiliśmy “wcisnąć” burgera do testów poza kolejnością 🤗

Oto kolejny produkt kierowany do tych, którzy bardzo tęsknią za smakiem mięsa.  Przez część osób jest postrzegany jako alternatywa i/lub konkurencja dla Beyond Burger. Naszym zdaniem może być tak postrzegany, ale chyba tylko pod względem ceny, ponieważ jest od niego aż trzy razy tańszy! Może nie jest aż trzy razy gorszy, ale raczej nie jest na tyle wspaniały, żeby można było mówić o konkurencji w zakresie relacji cena/jakość. Dla mniej wymagających i tęskniących za mięsem wegan będzie to dobry wybór, ale pamiętajmy, że za połowę tej kwoty na rynku możemy także kupić zwany wcześniej Naturli Mielone, które obecnie możemy kupić pod nazwą Minced. W tym przypadku także mamy do czynienia ze znacznie lepszym produktem. Może nie jest to burger, ale ukształtowanie burgera z mielonej masy nie należy do wielkich wyczynów kulinarnych 😁

blog wegański burger

W takim razie krótko o wadach i zaletach Next Level Meat. Burger wegański.

Wady:

  • Skład. Nie jesteśmy wielkimi purystami żywieniowymi, ale dwie substancje konserwujące i metyloceluloza w towarzystwie kwasu cytrynowego są w stanie zniechęcić nawet nas 🙄
  • Mdlący i budzący nudności zapach wydobywający się z grilla podczas przyrządzania burgera może zniechęcać. Mięso w swojej najgorszej formie.
  • Konsystencja i tekstura. Burger jest twardy i suchy. Bez dodatków (mokrych warzyw i sosów) nie będzie go łatwo spożyć. Warto pozostawić burgera w wymienionym towarzystwie na kilka minut, żeby wchłonął wilgoć.
  • Smak, który chociaż zrównoważony i budzący skojarzenia z Whopperem®, tak naprawdę niczym się nie wyróżnia.

Zalety:

  • Smakowitość, ale tylko dla tych, którzy potrzebują mięsnych doznań. Jest to zaleta tego burgera, ale z drugiej strony na rynku są lepsze produkty, które mogą zaspokoić takie potrzeby.
  • Prostota przyrządzania. Wrzucamy na grill, czekamy kilka minut i gotowe 😊

Nasza rekomendacja nie zachwyca. Jeżeli jednak tęsknicie za smakowitością burgerów mięsnych to możecie dodać jakieś 0,5 pkt 😂

Agnieszka i Arek
blog wegański vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Opakowanie plastikowe z naklejoną etykietą z dwóch stron. Grafika prosta, estetyczna i przyjemna dla oka. Czytelna. Zachęca do zakupu.
Wygląd ogólny Kolor jasnoróżowy. W opakowaniu znajdują się dwa kotlety o grubości ok. 1,5 cm i średnicy ok. 9 cm. Wyglądem zbliżone do burgerów mięsnych.
Konsystencja i tekstura Po podgrzaniu na grillu
Zwarta, twarda i sucha. Widoczne kawałki składników. Kolor dominujący ciemny beż do sepii. Twarda przypalona powierzchnia.
Zapach Przed obróbką

Zapach kojarzący się z „zupkami chińskimi”.

Podgrzane na grillu
W trakcie grillowania zapach „zupek chińskich” powoli zanika i pojawia się zapach pieczarek i cebuli, słodko – kwaśny – mdlący.

Gotowy do spożycia, po podgrzaniu.

Budzący skojarzenia z Whopperem z Burger King, z wyczuwalnymi: cebulą i białkiem grochowym. W dalszej kolejności pieczarki i pieprz.

Smak Po podgrzaniu na grillu

Smak zrównoważony, bez dominujących składników. Może budzić skojarzenia z burgerami mięsnymi, np. z Whopperem® z Burger King’a. Wyczuwalne pieczarki i czarny pieprz.

Alternatywa dla produktów niewegańskich Dobra dla tradycyjnych burgerów.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Sorbinian potasu, octan sodu,
Zawartość substancji zagęszczających Metyloceluloza
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Soja, pszenica
Informacje (zastrzeżenia) producenta
Przechowywanie W temp. +2°C –  +7°C.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

Przedział cenowy – Drogi
9,99 zł za opakowanie – 44,00 zł za kg.

Producent: Vefo GmbH
Zakupiono: Lidl

Next Level Meat. Burger wegański

9,99 zł - 227 g.
6.5

Skład

4.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

7.0/10

Wartości odżywcze

7.5/10

Opłacalność

7.0/10

Smakowitość

7.0/10

Skład

  • Woda
  • Pieczarki marynowane (pieczarki, woda, sól, kwas cytrynowy, kwas askorbinowy)
  • Tłuszcz kokosowy
  • Białko grochu 9%
  • Białko pszenne 7,4%, olej rzepakowy, białko sojowe 3,8%
  • Mąka sojowa, przyprawy, metyloceluloza
  • Sól, aromaty (?)
  • Skrobia z grochu, ekstrakt z drożdży
  • Błonnik bambusowy, koncentrat z buraka ćwikłowego
  • Substancje konserwujące: (sorbinian potasu, octan sodu), aromat dymu wędzarniczego

Wartości odżywcze

  • Energia: 229 kcal
  • Tłuszcz: 14,5 g (kwasy tłuszczowe nasycone 9,2 g)
  • Węglowodany: 4,8 g (cukry: 2,1 g)
  • Białko: 17,9 g
  • Sól: 1,3 g

Inne wegańskie produkty

15 komentarzy

  1. Mimo tych substancji konserwujących ma krótka datę do spożycia bo jak kupuje go przy pojawieniu sie 2-3 to jest ważny do 10-11 tego samego miesiąca…

      1. Tak jak w styczniu tak i w lutym… może te co mają w magazynach krótki termin przepakowują i do nas dają 😕 ostatnio brałem juz tylko mielone bo nie jest tak “suche” ale następnym razem już nie kupię.

        1. Właśnie godzinę temu skończyłem test Mielonego (kończył się termin) i mam dokładnie takie same obserwacje jak Ty. Nie tylko co do terminów ważności, ale także co do tego, że burger jest suchy, a mielone nie 🙂
          Test powinien pojawić się do siedmiu dni. Jeśli chcesz zapraszamy do zapisu na newslettera lub śledzenia naszego profilu na Instagramie, gdzie na bieżąco dodajemy nowe posty 🙂

          1. Burger smakuje/ma zapach mielonki konserwowej a mielone polecam zrobić po meksykańsku z przyprawa kamisa do kuchni meksykańskiej i serem wegańskim violife cheddar… smakuje wyśmienicie 😁 co do testów sledze na bieżąco choć nie mieszkam w mieście gdzie wszystko można dostać😕

          2. Dzięki z imieniu naszych i czytelników bloga 🙂 Przy okazji podziwiam, bo mamy rodzinę w mniejszym mieście i wiemy jak trudno jest coś kupić. Tym bardziej, że nawet Lidl ma zróżnicowaną ofertę. Np. w Krakowie na Dębnikach nie ma połowy produktów, które weganie mogą kupić w Warszawie czy w Legionowie. Co do mielonego to też zauważyłem, że bardzo dobrze i wyraziście reaguje na dodatek przypraw 🙂

  2. Dobrze ze ja mogę bez problemu kupować w lidlu Dobra Kalorie(choć nie do końca mi podchodzi białko z pszenicy) ale chciałbym i vivera i inne dobrodziejstwa😁 pozdrawiam i życzę samych smacznych testów i samych godnych polecenia produktów 😁

    1. Dzięki Tomku! Również życzymy Ci jedzenia samych najlepszych produktów. Tym bardziej, że w weekend testowaliśmy coś rewelacyjnego! Test powinien być już jutro 🙂

      1. Dzięki za recenzję, dla mnie i mojego faceta (który je mięso) jest on zdecydowanie smaczniejszy niż Beyond Burger 😊 co mnie osobiście bardzo cieszy, bo można przy okazji zaoszczędzić. Swoją drogą, Next Level już chyba na stałe wszedł do Lidla, przynajmniej w moim mieście.

  3. LOL…
    Jako zaciekły mięsojad z tendencją do prób wege dziś zakupiłem takowego wege kotleta na obiad.
    Sceptycznie nastawiony po nieudanych poprzednich zamiennikach mięsa np wege parówki z polsoji nie obiecywałem sobie za dużo…

    No i się zawiodłem…
    … na swoim sceptycyzmie 😉

    Okazało się że te buksy to strzał w 10 !
    Pałaszowałem aż mi się uszy trzęsły, tekstura, smak, nachodziły mnie myśli czy aby na pewno lodówek nie pomyliłem bo smakowało jak mięso a mięsem nie było…

    Teraz wiem że już mając zamiennik ulubionego dania mogę ze spokojem przejść na dietę wegetariańską 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.