Z gruntu dobre. Burger wegański

blog wegański - burger wegański z gruntu dobre

Nasza rekomendacja:
5 out of 6 stars (5 / 6)

Kupować czy nie kupować? Skoro marka “Z gruntu dobre” oferuje Mielone wegańskie i Burgery wegańskie, to nie wystarczy kupić tylko mielone? Zapewne taki dylemat może wydawać się dziwny. Jednakże nauczeni doświadczeniem z testów Next Level Meat Mielone i Next Level Meat Bureger wegański, gdzie testowaliśmy te same produkty tylko w innej formie obawialiśmy się, że tym razem nie ma sensu testować dwa razy tego samego produktu. Ale przeczytawszy skład doszliśmy do wniosku, że pewne dodatkowe składniki obecne w burgerze powinny mieć wpływ na jego cechy organoleptyczne. I jak się okazało nasze wnioski były słuszne.

Z gruntu dobre Burger wegański i Mielone wegańskie oprócz bardzo podobnego opakowania i koloru samego produktu różni bardzo wiele. Burger z definicji ogranicza możliwości kulinarne, bowiem po podgrzaniu jest gotowym do spożycia produktem.  I w sumie bardzo dobrze, bo technolog bardzo przyłożył się do burgera i osiągnął znakomity efekt.

Zobaczcie sami jak burger zachowuje się na grillu elektrycznym:

Podczas smażenia na grillu unosi się lekko kwaśny zapach budzący skojarzenia z nieświeżym, kwaśnym mięsem. Pod tym względem przypomniała się nam pierwsza wersja Naturli Mielone. Na szczęście w tym przypadku nie było aż tak źle, a zapach po kilku minutach zniknął prawie zupełnie.

Po usmażeniu burger jest odpowiednio soczysty i odpowiednio twardy – niemal idealny. Daje się wyczuć specyficzną “grysikowatość”, którą posiada także Wegańskie mielone. Smak specyficzny, ale niekonkretny, raczej roślinny. Można wyczuć cebulkę, grzyby (?) i pieprz. Zjedzenie burgera z dodatkami (bułka, warzywa, sosy) nie wpływa istotnie na jego smakowitość. Dla nas jest to kolejny przykład tego, że użycie do produkcji składników nie pochodzących od zwierząt daje ogromne wręcz możliwości stworzenia skrajnie innych produktów pod każdym niemal względem.

Dlatego na pewno znajdą się osoby, którym burger będzie smakował. Tym bardziej, że cena 7,99 zł za 200 g nie jest wysoka. Jednak z drugiej strony wyraźnie wyższa od ceny Mielonego wegańskiego 🤔 Dlaczego, skoro skład jest bardzo zbliżony?

blog wegański burger z gruntu dobre sokołów

Co do uwag, to w zasadzie są one takie same jak w przypadku Mielonego wegańskiego dlatego polecamy przeczytać ten test.

Podsumowując. Jest to burger o ciekawej strukturze i do tego bardzo smaczny. W zasadzie obok Burgera roślinnego Dobrej Kalorii i Burgera klasycznego Mlecznych Braci, to jedyny taki produkt, który można jeść bez żadnych dodatków – sam w sobie jest świetny!  Jeżeli oceniając go uwzględnimy cenę, to nic tylko kupować 😀 Oczywiście znów z jednym istotnym zastrzeżeniem – zawartość E150c nie pozwala nam dać noty wyższej niż 5,0. Jeżeli jednak nie przeszkadza Wam obecność tego syntetycznego barwnika to możecie dodać do naszej rekomendacji 0,5* i otrzymać: 5.5 out of 6 stars (5,5 / 6)

 

Agnieszka i Arek
blog wegański vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Opakowanie plastikowe z naklejoną etykietą z dwóch stron. Grafika prosta, estetyczna i przyjemna dla oka. Czytelna i łatwo rozpoznawalna
Wygląd ogólny Kolor ceglasty. Wyglądem identyczny jak dobrze zmielonego mięsna o niskiej zawartości tłuszczu.
Konsystencja i tekstura Zwarta i lekko twarda. Lekko soczysta i “grysikowata”. Powierzchnia chropowata z widocznymi dziurkami.
Zapach Zapach własny i specyficzny. Brak dominującego zapachu. Można wyczuć zapach typowy dla produktów zawierających białka grochu i sojowe. Podczas smażenie kwaśny.
Smak Smak zrównoważony, bez dominujących składników. Własny i specyficzny. Nieco grzybowy z nieznacznie wyczuwalną cebulka i czarnym pieprzem.
Alternatywa dla produktów niewegańskich bardzo dobra dla burgerów mięsnych.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Metyloceluloza
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Soja
Informacje (zastrzeżenia) producenta Może zawierać seler. Źródło błonnika, bezglutenowy, wysoka zawartość białka.
Przechowywanie W temp. +1°C –  +4°C.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

Przedział cenowy – Drogi
7,99 zł za opakowanie – 39,95 zł za kg.

Producent: ZM “Sokołów”
Dostępne: Auchan

Kod: 5900562571404

Z gruntu dobre. Burger wegański

7,99 zł - 200 g
8.3

Skład

6.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

9.5/10

Wartości odżywcze

9.5/10

Opłacalność

7.0/10

Smakowitość

9.5/10

Skład

  • Woda
  • Białko roślinne (w tym sojowe)
  • Olej rzepakowy 15 %
  • Aromaty, substancja zagęszczająca: metyloceluloza
  • Skrobia kukurydziana
  • Przyprawy i zioła
  • Sól morska
  • Błonnik roślinny, sok z buraków
  • Barwnik: e150c.
  • Witamina B12

Wartości odżywcze

  • Energia: 224 kcal
  • Tłuszcz: 13,0 g (kwasy tłuszczowe nasycone 1,5 g)
  • Węglowodany: 13,0 g (cukry 3,5 g)
  • Błonnik: 3,7 g
  • Białko: 12,0 g
  • Sól: 1,7 g

Inne wegańskie produkty

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *