Olewnik. Kiełbaski roślinne z buraczkami

Nasza rekomendacja: 5.2 out of 6 stars (5,2 / 6)

 
Kiełbaski roślinne z buraczkami to produkt nowej generacji, czyli taki, który chociaż nawiązuje do wyrobów mięsnych, to ich nie udaje. Kiełbaski są roślinne i smakują jak roślinne, a nie jak roślinne udające mięsne. Nam to bardzo odpowiada i cieszymy się, że tego typu produkty pojawiają się na rynku coraz częściej. Świadczy to o tym, że coraz bardziej świadomi weganie dochodzą do wniosku, że do niczego nie są im potrzebne smaki z dzieciństwa, i że świat roślin daje wiele więcej możliwości dogadzania swoim zmysłom bez krzywdzenia zwierząt i rujnowania zdrowia swojego i pośrednio także innych. 
Na początek to co nam się nie podoba w produktach roślinnych firmy Olewnik to opakowani i grafika.. W latach 90-tych można było przeczytać w jednym z magazynów motoryzacyjnych, że niemieckie samochody są projektowane siekierą. Co prawda trudno jest projektować siekierą grafikę, ale ta jest delikatnie mówiąc dziwna i nietrafiona. No chyba, że celem grafika było wyróżnienie produkty firmy na tle konkurencji. No jeżeli tak, to mu się udało. Szczególnie jeśli porówna się wygląd tej etykiety z wyglądem etykiety testowanych ostatnio Burgerów warzywnych, które aż chciałbym się zjeść oczami. Dodatkowo, jak widać na poniższym zdjęciu, kiełbaski są raczej upychane niż pakowane, co nie zachwyca 😉
 
I to w zasadzie prawie wszystko, co mamy do tych kiełbasek 😉 Prawie, bo nie do końca odpowiada nam ich słodko – pikantny smak, który sporawa, że im więcej się je kiełbasek, tym bardziej narasta dziwne mdlące uczucie. Na szczęście jest na to sposób – dodatek czegoś kwaśnego. np. ćwikły, buraczków marynowanych, ostrzejszej musztardy itp. Zauważyliśmy też, że dłuższe podgrzewanie na grillu sprawia, iż nie tylko kolor kiełbasek przesuwa się z karminowego w kierunku brązu, również zmienia się nieco ich smak i przestają być mdłe. Dzięki temu można ich zjeść więcej – nawet cztery sztuki 😉
 
 
Generalnie smak jest zbożowy ze słabo wyczuwalnymi burakami. Za to łatwo można wyczuć kawałki ziaren słonecznika. Na pewno jest to smak, do którego trzeba się przyzwyczaić, bo jest słodki i lekko pikantny. Jednak nie polecamy kiełbasek zapalonym mięsożercom, ani tym osobom,  którym po przejściu na odżywianie roślinne brakuje tzw. potraw tradycyjnych. Dla nich kiełbaski będą mdłe i pozbawione smaku. 
 
wegański blog - polecamy

Arek i Agnieszka 

wegański blog vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Opakowanie foliowe z naklejką. Etykieta z typową grafiką dla produktu roślinnych marki. Czytelna i łatwo rozpoznawalna. 
Wygląd ogólny Po przyrządzeniu zgodnie z przepisem na opakowaniu i usmażeniu na grillu kiełbaski nieco ciemnieją. Kolor karminowy ulegający zmianie im dłużej są podgrzewane. Widoczne kawałki składników.
Konsystencja i tekstura

Konsystencja, miękka, klejąca i plastlinowata. Twarde kawałki ziaren słonecznika. 

Zapach Specyficzny. Własny. Zbożowy ze słabo wyczuwalnymi burakami. 
Smak Specyficzny, własny. Słodki i pikantny z wyczuwalnymi ziarnami słonecznika i nie znacznie buraków. 
Alternatywa dla produktów niewegańskich Nie dotyczy.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Pszenica
Informacje (zastrzeżenia) producenta Produkt w osłonce jadalnej (substancja żelująca: alginian sodu). Może zawierać: gorczycę, jaja, mleko (łącznie z laktozą), seler, soję. pakowano w atmosferze ochronnej
Przechowywanie Przechowywać w temperaturze od +2°C do +8°C. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 24 godzin.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

Przedział cenowy – Średni

7,99 zł za opakowanie – 38,30 kg

Producent: Olewnik

Dostępny w: Auchan

Olewnik. Kiełbaski roślinne z buraczkami

7,99 zł - 200 g
8.6

Skład

8.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

9.0/10

Wartości odżywcze

9.0/10

Opłacalność

8.0/10

Smakowitość

9.0/10

Opakowanie

8.0/10

Skład

  • Burak ćwikłowy 42%
  • Woda
  • Soczewica 14%
  • Teksturat białka grochu
  • Słonecznik łuskany 12%
  • Olej rzepakowy, skrobia pszenna, błonnik grochowy, białko pszenne, gluten pszenny, skrobia kukurydziana, stabilizator: metyloceluloza
  • Przyprawy (w tym cebula suszona 1%, papryka czerwona 0,3%, chrzan, czosnek)
  • Ekstrakty przypraw, glukoza, aromaty, sól
  • Jabłko suszone 0,5%
  • Produkt w osłonce jadalnej (substancja żelująca: alginian sodu, stabilizator chlorek wapnia, aromat)

Wartości odżywcze

  • Wartość energetyczna: 194 kcal
  • Tłuszcz: 6,0 g, w tym kwasy tł. nasycone: 0,7 g
  • Węglowodany: 20,0 g, w tym cukry: 5,6 g
  • Błonnik: 5,2 g
  • Białko: 13,0 g
  • Sól: 1,2 g

Inne wegańskie produkty

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *