Nasza rekomendacja:
(5,3 / 6)
Dobra kaloria. Roślinny Burger to produkt, który zdecydowanie najlepiej smakuje podany jak klasyczny burger mięsny. W bułce z warzywami, serem (oczywiście wegańskim😏) i odpowiednim sosem, który może być zrobiony np. na bazie jednego z produktów Cremajo smakuje wyśmienicie. Czy Roślinny burger może być substytutem burgera mięsnego? To pytanie, na które po przeprowadzeniu kilku ostatnich testów mam ochotę odpowiedzieć: może, ale dlaczego w ogóle ma być? Dlaczego mamy poszukiwać czegoś co próbuje udawać produkt mięsny, skoro na rynku zaczynają się pojawiać produkty roślinne, które same w sobie są wyśmienite? Nawet wtedy, gdy moje nieświadome nawyki żywieniowe były ukształtowane społecznie i tak nigdy nie przepadałem za burgerami. Być może wynikało to z posiadanej wiedzy na temat procesu produkcji tego typu wyrobów. Wiedzy, która pozwalała mi trzymać się z daleka od burgerów wszelkiej maści. Szczególnie zaś tych z wielkich sieci, które skupiając się na wyniku finansowym raczej nie będą produkować swoich burgerów z polędwicy, ligawy czy rostbefu. 🤔
Teraz, gdy przetestowaliśmy już 20 tego typu produktów wyprodukowanych bez składników pochodzenia zwierzęcego chętniej sięgamy oboje po burgery roślinne. W soczewicy, kaszy gryczanej czy kiełkach słonecznika nie ma części gorszych i lepszych. Każda części jest dobra i wartościowa. Poza tym smakowitość, jaką udaje się ostatnio uzyskiwać producentom jest naprawdę wysokich lotów.
Testowany dzisiaj burger roślinny częstochowskiej marki Dobra kaloria to naszym zdaniem obecnie na polskim runku najlepsza liga tego typu produktów. Sam w sobie jest lekko gorzkawy (wyczuwalny czarny pieprz) i nieco słony .
Jednak jest to burger, a burgery zazwyczaj je się z jakimiś dodatkami. Dlatego, tak jak pisałem an początku testu, serwowany w bułce z właściwymi dodatkami jest wręcz wyśmienity. Zdecydowanie wart polecenia!
Sugerujemy także przeczytanie testu Roślinnych klopsów klasycznych, w którym zwracamy uwagę na przesłanie jakie kieruje firma Kubara z Częstochowy.
Agnieszka i Arek Wegański blog Vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie foliowe z papierową nakładką. Etykieta utrzymana w pięknych barwach z bardzo przyjemną dla oka grafiką. Czytelna i łatwo rozpoznawalna. Na etykiecie podano bardzo dużo wartościowych dla konsumenta informacji. |
Wygląd ogólny | Po przyrządzeniu zgodnie z przepisem na opakowaniu i usmażeniu kolor burgerów brązowy. Wyraźnie widoczne kawałki składników. |
Konsystencja i tekstura | Konsystencja zwarta, średnio twarda, lekko klejąca i soczysta. Widoczne składniki. Po naciśnięciu palcem nie rozpada się. Tekstura zbliżona do mięsnych kotletów mielonych. |
Zapach | Specyficzny, własny. Wyczuwalny zapach grzybów i sosu sojowego. |
Smak | Specyficzny, własny. Wyczuwalny grzybów i sosu sojowego. Nieco słony i lekko pieprzny. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Tak. Bardzo dobra dla burgerów mięsnych. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Gluten pszenny, |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | 27% białka Smak mięsa, bez soi, bez konserwantów, barwników, glutaminianu, fosforanów, bez soi, naturalne źródło żelaza, magnezu, potasu oraz wit. B1 |
Przechowywanie | W lodówce. Po otwarciu spożyć w ciągu 48 godz. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Drogi
7,99 zł za opakowanie – 47,00 zł za kg suchego produktu.
Producent: Kubara Sp. z o.o
Dostępny w: Lidl
Kod: 5903548004026
Dobra kaloria. Roślinny Burger
7,99 zł - 170 gSkład
- Woda
- Kiełki słonecznika
- Teksturowane białko pszenicy
- Olej rzepakowy
- Gluten pszenny
- Mąka amarantusowa
- Teksturowane białko grochu
- Ekstrakt z cebuli, ekstrakt drożdżowy
- Cebula suszona, czosnek suszony
- Sól kłodawska, pieprz czarny
Wartości odżywcze
- Energia: 338 kcal
- Tłuszcz: 22 g (w tym kwasy nasycone: 2,4 g
- Węglowodany 5,8 g (w tym cukry: 3,0 g)
- Białko: 27 g
- Błonnik: 5,3 g
- Sól: 1,8 g
- Żelazo: 3,0 mg
- Magnez: 94 mg
- Potas: 326 mg
- Wit. B1: 0,24 mg
25 komentarzy
Smakował mi bardziej niż klopsy
Czy w opakowaniu jest jeden burger czy dwa? Pytam bo z GutBio (których burgery bardzo mi smakują) są 2 burgery, a waga całkowita jest podobna. I nie wiem czy będe musiała kupić 2 opakowania czy wystarczy mi jedno 😉
Tak, jak w tabeli “Ocena organoleptyczna”. Cytuję: “Dwa panierowane sznycle luźno ułożone w pudełku w odseparowanych boksach”. Są tak dobre, że warto kupić więcej 🙂
dwa 🙂
Jedyny wegański produkt lepszy od klasycznego. Jestem fanatyczką tych burgerów i klopsów zresztą też XD wszystkie inne szynki czy mięsa wegańskie wywołują u mnie odruchy wymiotne
Są dwa kotlety w opakowaniu 🙂
Moim zdaniem najlepszy roślinny burger.
Przepyszne i faktycznie ciut lepsze niż klopsy. A klopsy też niczego sobie 🙂
Szczerze to produkt nie jest zły w smaku. Jednak za tą cenę spodziewałam się czegoś o wiele lepszego. 8 złoty za dwa małe burgery to nie zbyt niska cena.
Kupiłem dziś w Kauflandzie. Mega dobry, dodałem pomidorka, sałatę i ogórka, plus troche ketchupu. W bułce sezamowej do burgerów, tez nawet fajny skład, praktycznie bez zadnej chemii. Moze i 8 zł nie jest tanio, ale i nie majatek, najadłem sie, dostrczyłem fajnych składnikow organizmowii.
Czasami w Lidlu jest oromocja na tę burgery 😀 AB
Jak dla mnie rewelacja. Konsumuję go jak zwykłego burgera w bułce z warzywami i sosami.
A mi jednak bardziej klopsy smakują ale burger też niczego sobie
roslinny burger w cenie dobrej jakosciowo wo;owiny, bez jaj
Jadłem faktycznie smaczny ale ze względu na teksturyzowane białko podziękuję
Teksturat pszenicy składa się tylko z 2 składników – białka pszennego i mąki pszennej, a teksturat grochu to nic poza białkiem grochu i mąką grochową. Teksturat powstaje z nasiona grochu lub pszenicy, poddanych wysokiemu ciśnieniu i temperaturze, podczas którego surowiec jest pozbawiany wody i wysuszany. Dzięki temu procesowi, teksturat wygląda jak naturalne włókna, podobne do włókien mięsa, które zawierają bardzo duże ilości białka i dodatkowo pomagają w osiągnięciu struktury analogicznej do produktów mięsnych.
Jeżeli chcemy spożywać produkty roślinne, które mają upodabniać się do produktów otrzymanych z mięsa, to siłą rzeczy musimy iść na pewne kompromisy. Coś za coś 😉 Oczywiście każdy sam decyduje o tym co spożywa. Jednak przytoczyliśmy skrócony opis procesu produkcji, bo być może dla części osób tak otrzymany składnik nie jest problematyczny 🙂
Bardzo cenne informacje. Osobiście oszalałam na punkcie tych burgerów (a dzisiaj wypróbowałam buraczanego, też dobry ale dla tych co lubią ostre przyprawy czyli jak ja 🙂 ) Osobiście nie przyrównuję smaku i struktury do mięsa bo smak mięsa odrzucał mnie nawet wtedy gdy jeszcze je jadłam, ale lubię formę burgera, klopsa czy kiełbaski. Dlatego nie doszukuję się tam mięsnego smaku, NA SZCZĘŚCIE brak smaku podobnego do mięsa, produkt ma swój własny, specyficzny, pyszny smak. jedyna rzecz, która bardzo boli w produktach Dobrej Kalorii to cena. Najlepsze burgery wychodzą na grillu lub ognisku, piekarniku, na patelni są siłą rzeczy bardziej tłuste. Na zimno też dobre.
Pycha😁 ,maly problem ze zdobyciem.Dzisiaj w dwoch lidlach brak.Szkoda bo mam wielka ochote.😒
Obawiamy się, że już nigdy burgery nie będą dostępne, bo naszym zdaniem firma Kubara produkuje dla Lidla pod marką My Best Veggie Burger z ziarnami słonecznika. Test tutaj: Burger roślinny
Cena ta sama, skład i smakowitość są nieco inne.
To oczywiście tylko nasze obserwacje i nasza opinia. Jednak kultowego Burgera Dobrej Kalorii od ponad tygodnia nie spotkaliśmy w żadnym Lidlu 😒
Są dwa kotlety w opakowaniu 🙂
Moim zdaniem najlepszy roślinny burger.
Są w Aldi