Dobra Kaloria. Roślinne klopsiki grzybowe

Nasza rekomendacja:
5.5 out of 6 stars (5,5 / 6)

– Kochaaani moi roślinożercy –  jakby powiedział słynny Szaman morski, kapitan Eustazy Borkowski, gdyby jeszcze żył i jadał tylko rośliny – mam dla Was dwie wspaniałe wiadomości związane z produktami Dobrej kaloria!

 

Pierwszą wiadomością jest to, że przed Świętami spadała cena Burgerów roślinnych. Co widać na zdjęciu po lewej. Szczególnie dla nas to dobra wiadomość, ponieważ Klopsy,  Burgery i Kiełbaski są obok szklanych półek i napojów sojowych stałym elementem wyposażenia naszej lodówki 🙂

Od razu wyjaśniam, zanim otrzymamy następne maile: nie testy nie są sponsorowane przez firmę Kubara, ani nie otrzymujemy od tej firmy kartonów jedzenia. Wprost przeciwnie, większość testowanych produktów kupujemy w sklepach sami 🙂

Zaś drugą informacją jest ta, że pojawił się nowy produkt: “Roślinne klopsiki grzybowe”, których test właśnie czytacie na naszym wegańskim blogu 🙂

 

 

 

Dobra kaloria to marka bardzo dobrze znana nie tylko wśród wegan, co potwierdzają obserwacje produktów znajdujących się na taśmach przy kasach w Lidlu lub w Netto. O firmie Kubara i marce pisaliśmy już wiele więc przejdźmy szybko do opisu klopsików.

Jest to bardzo ciekawy produkt, który zachowuje się trochę jak kameleon. W zależności od sposobu podgrzania i podania zmienia swoje właściwości organoleptyczne – głównie smakowitość.

Po otwarciu opakowania pojawia się przede wszystkim charakterystyczny zapach seitanu “okraszony” przyprawami, za którym skrywa się słabo wyczuwalny aromat grzybowy. Jednak po ugotowaniu lub podsmażeniu na patelni sytuacja zmienia sie diametralnie. To grzyby wysuwają się na pierwszy plan. Tak, jak można było przypuszczać klopsiki gotowane w wodzie są mniej aromatyczne i nieco bardziej mdłe. Ich “mdły” smak należy rozpatrywać w porównaniu do tych odsmażanych na patelni, a nie w kategoriach ogólnych. Te bowiem, które podsmażymy na oleju zachwycają aromatem grzybowym z lekką nutą cebuli i czarnego pieprzu. Podczas ich jedzenia ma się nieodparte wrażenie spożywania pierogów lub uszek, co najprawdopodobniej wynika z obecności w składzie białka pszenicy i mąki pszennej. Ciekawa alternatywa dla krokietów 🙂

Klopsiki ugotowane w wodzie nie są tak bardzo aromatyczne. Ich smak, chociaż bardziej mdły, jest jednocześnie bardziej analityczny. Można wyczuć seitan, grzyby suszone i świeże, cebulę i pieprz. Czy to znaczy że nie warto ich gotować tylko podsmażać? Wprost przeciwnie! Wystarczy po podgotowaniu włożyć klopsiki do barszczu – dokładnie tak jak uszka. I nagle całość staje się pełna świątecznego smaku i aromatu. Jeżeli celem firmy było osiągnięcie właśnie takiego efektu, to czapki z głów! Jedyne zastrzeżeni, które można mieć, i na które zawsze zawsze uwagę to cena. 7,99 zł za porcję to drogo. Tym bardziej, że jest to porcja trochę niespecyficzna. Z niewielkimi dodatkami dla jednej osoby może być za duża, a dla dwóch za mała. Ale skoro ceny na Burgery spadały, to należy liczyć, że na pozostałe produkty prędzej czy później również spadną.

Co tu dużo pisać…Kolejny znakomity produkt firmy Kubara z Częstochowy. Firmy, którą naszym zdaniem nie tylko można porównywać z takimi markami jak Field Roast, ale wręcz wskazać jako tę, która takie porównanie w wielu obszarach wygrywa.

Polecamy!

Arek
wegański blog vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Opakowanie foliowe z papierową nakładką. Etykieta utrzymana w pięknych barwach z bardzo przyjemną dla oka grafiką. Czytelna i łatwo rozpoznawalna. Na etykiecie podano bardzo dużo wartościowych dla konsumenta informacji.
Wygląd ogólny Klopsiki w formie małych kuleczek koloru brązowego. Wyraźnie widoczne kawałki składników. Po ugotowaniu kolor płowieje, po odsmażeniu na patelni klopsiki stają się brunatne.
Konsystencja i tekstura Po ugotowaniu
Konsystencja zwarta, średnio twarda i lekko klejąca. Widoczne składniki. Tekstura zbliżona do klopsów mięsnych
Po odsmażeniu na patelni
Konsystencja zwarta, średnio twarda i lekko klejąca. Widoczne składniki. Tekstura zbliżona do klopsów mięsnych. Wierzchnia warstwa tłusta.
Zapach
Po ugotowaniu
Wyraźnie wyczuwalny zapach grzybów, zarówno suszonych jak i świeżych, cebuli i seitanu. Wyczuwalny nieznacznie czarny pieprz.
Po odsmażeniu na patelni

Dominujący zapach grzybów. Wyczuwalny nieznacznie czarny pieprz.
Smak Po ugotowaniu
Mieszanka seitanu, grzybów i cebuli. Smak mało zdecydowany, nieco mdły.
Po odsmażeniu na patelni
Dominujący smak grzybów. Wyczuwalny seitan i czarny pieprz.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Nie dotyczy

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Gluten (mąka pszenna), gorczyca
Informacje (zastrzeżenia) producenta Bez konserwantów i barwników, glutaminianu, fosforanów, soi. Wysoka zawartość białka i błonnika.

W zakładzie przetwarzane są również soja i jej pochodne, sezam i jego pochodne.

Przechowywanie +0ºC do +6 ºC

Po otwarciu przechowywać w lodówce przez 24 godziny.

Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

Przedział cenowy – Drogi
7,99 zł za opakowanie – 44,38 zł za kg. 

Producent: Kubara Sp. z o.o

Dostępny w: Lidl

Dobra Kaloria. Roślinne klopsiki grzybowe

7,99 zł - 180 g
8.6

Skład

7.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

9.5/10

Wartości odżywcze

8.5/10

Opłacalność

7.5/10

Smakowitość

10.0/10

Skład

  • Boczniak ostrygowaty 51%
  • Woda
  • Teksturowane białko pszenicy (białko pszenne, mąka pszenna)
  • Olej rzepakowy
  • Gluten pszenny
  • Skrobia grochowa
  • Łupina nasienna babki jajowatej
  • Aromaty naturalne
  • Suszona cebula, suszony czosnek, suszony pomidor
  • Suszona nać pietruszki, suszony pomidor, suszony seler, suszony sok z cebuli, sól

Wartości odżywcze

  • Energia: 221 kcal
  • Tłuszcz: 10,0 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,8 g)
  • Węglowodany: 13,0 g (cukry 4,0 g)
  • Błonnik: 6,7 g
  • Białko: 6,0 g
  • Sól: 1,2 g

Inne wegańskie produkty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.