My best Veggie. Burger Roślinny z ziarnami słonecznika

Lidl burger roślinny na blogu wegańskim

Nasza rekomendacja: 5 out of 6 stars (5 / 6)

Dobra kaloria. Roślinny Burger w innym opakowaniu? Taka była nasza pierwsza reakcja, gdy wzięliśmy do rąk Burgera Roślinnego lidlowskiej marki My best Veggie. Co prawda opakowanie z zewnątrz nie budzi bezpośrednich skojarzeń z tym najpopularniejszym roślinnym, niemal już kultowym, burgerem częstochowskiej firmy Kubara. Jednak wystarczy rzut oka na sam produkt, który jest dobrze widoczny, żeby takie skojarzenie się pojawiło. Wygląd roślinnego burgera marki własnej Lidla jest bardzo, ale to bardzo podobny do burgera Dobrej Kalorii. 

Nie da się nie porównywać 

Zatem po raz kolejny odłożyliśmy na bok czekające w kolejce inne produkty i postanowiliśmy dokonać zakupu i przeprowadzić test. Nie zmierzamy bawić się w śledztwo i dochodzić, kto jest producentem burgera. Jednakże po otwarciu, powąchaniu i przeczytaniu składu nasz komentarz brzmiał: Dobra Kaloria dla oszczędnych…? 🤔 Jednak cena, która widniała na rachunku była taka sama. Taka sama jest także gramatura burgerów… Zatem idziemy dalej. 

W takim razie porównajmy skład. Tutaj znów nie trzeba się za bardzo zagłębiać, żeby dojść do wniosku, że są jedynie dwie różnice. W składzie Burgera Dobrej Kalorii znajdziemy kiełki słonecznika i sól kłodawską, a w składzie Burgera My best Veggie ziarna słonecznika i sól (chyba nie kłodawską 😉). Poza tym skład (jeżeli chodzi o składniki, nie ich ilość) jest identyczny. Osoby, które przykładają szczególną wagę do tego co jedzą wiedzą, że pomiędzy wartościami odżywczymi kiełków i ziaren  słonecznika jest istotna różnica. Na pewno większa niż w przypadku soli kłodawskiej i soli kuchennej (bo taka zapewne jest w składzie burgera roślinnego). My akurat należymy do osób, które to zwracają na takie niuanse uwagę. Dlatego wolimy pić wodę Muszyńskie Zdroje niż np. Żywiec Zdrój. Jeżeli zatem możemy wybierać, wolimy sól kłodawską 😃

A co ze smakowitością i pozostałymi cechami organoleptycznymi? Po usmażeniu burgerów na grillu elektrycznym można wyraźnie wyczuć zapach prażonych ziaren słonecznika i pszenicę. Burger jest wilgotny i tłusty, a pod naciskiem płacą (widelca) rozpada się. Smak, chociaż nieco podobny do Dobrej Kalorii, jest mniej wyrazisty i przesunięty w stronę prażonych ziaren słonecznika. Słonawy, lekko pieprzny i nieco gorzkawy. Z bułką i z dodatkami (które sugeruje producent na rewersie opakowania) tworzy przyjemną, chociaż naszym zdaniem nieco mało wyrazistą, całość.

Podsumowanie

Mimo najszczerszych chęci nie mogliśmy się oprzeć porównaniu  obu produktów, ponieważ są do siebie bardzo podobne, przede wsrzytkim składem i wyglądem. Smak i zapach burgera My best Veggie jest przesunięty w stronę porażonych ziaren, czym wyraźnie odróżnia się od burgera roślinnego Dobrej Kalorii. Nie wątpimy, że taki smak będzie odpowiadał części konsumentów, nam nie bardzo.

Najsłabszą stroną testowanego dzisiaj produktu jest konsystencja. Naszym zdaniem jest trochę zbyt wilgotny i tłusty, a pozostałe składniki nie są w stanie zespoić ziaren słonecznika, przez co burger pod lekkim naciskiem rozpada się.  Oczywiście nie jest to jakaś tragedia i spokojnie można go zjeść, szczególnie jeżeli przyrządzimy go zgodnie z sugestią producenta umieszczoną na opakowaniu 🍔

Dylemat?

Na koniec testu zadaliśmy sobie pytanie: gdybyśmy stali przed regałem chłodniczym, na którym leżałyby obok siebie oba omawiane dzisiaj burgery, na który zdecydowalibyśmy się? Odpowiedź może być tylko jedna. Jeżeli mamy zapłacić za oba burgery tą samą kwotę, to wybieramy klasykę. Jednak zdajemy sobie sprawę, że trudno jest się wyzbyć subiektywizmu i porównań. Stąd wiemy, że gdybyśmy testowali ten produkt bez możliwości dokonywania opisanego wyżej porównania otrzymałby od nas wyższe noty. Dlatego zdecydowaliśmy się zachować, na tyle na ile to możliwe, obiektywizm i przyznać mu wysoką rekomendację. 

wegański blog - polecamy

A jakie są Wasze opinie?  

Agnieszka i Arek Wegański blog Vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Opakowanie foliowe z papierową nakładką. Etykieta utrzymana w pięknych barwach z bardzo przyjemną dla oka grafiką. Grafika czytelna i łatwo rozpoznawalna dla marki. Na etykiecie znajdziemy przydatne dla konsumenta informacje coraz wizualizację sugestii podania.  
Wygląd ogólny Po przyrządzeniu zgodnie z przepisem na opakowaniu i usmażeniu kolor burgerów brązowy. Wyraźnie widoczne kawałki składników.
Konsystencja i tekstura Konsystencja nieco wilgotna i tłusta – rozpadająca się. Widoczne składniki.
Zapach Specyficzny, własny. Wyczuwalny zapach prażonych ziaren słonecznika, pszenicy i sosu sojowego.
Smak Specyficzny, własny, mało wyrazisty. Wyczuwalny smak prażonych ziaren słonecznika, pszenicy. Lekko pieprzny i gorzkawy.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Tak. Dostateczna dla burgerów mięsnych.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Gluten pszenny.
Informacje (zastrzeżenia) producenta Wysoka zawartość białka, bez konserwantów, barwników, fosforanów, bez soi. Może zawierać gorczycę.
Przechowywanie Od +2 °C do +8 °C
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

Przedział cenowy – Drogi

7,99 zł za opakowanie – 47,00 zł za kg

Dostępny w: Lidl Kod: 4056489358527

My best Veggie. Burger Roślinny z ziarnami słonecznika

7,99 zł – 170 g
8.2

Skład

8.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.0/10

Wartości odżywcze

9.0/10

Opłacalność

7.0/10

Smakowitość

8.5/10

Opakowanie

8.5/10

Skład

  • Woda
  • Nasiona słonecznika 16 %
  • Teksturowane białko pszenne (białko pszenne, mąka pszenna)
  • Olej rzepakowy
  • Gluten pszenny
  • Mąka amarantusowa
  • Teksturowane białko grochu (białko grochu, mąka grochowa)
  • Ekstrakt z cebuli, ekstrakty drożdżowe
  • Suszony czosnek, suszona cebula
  • Sól, pieprz czarny.

Wartości odżywcze

  • Energia: 361 kcal
  • Tłuszcz: 24,0 g w tym kwasy nasycone: 2,3 g
  • Węglowodany: 9,2 g (w tym cukry 4,0 g)
  • Błonnik: 2,7 g
  • Białko: 25,6 g
  • Sól: 1,68 g

Inne wegańskie produkty

5 komentarzy

  1. Jako typowy mięsożerca powiem, że oba burgery (My best Veggie i Dobrej Kalorii) są smaczne i nie odczuwam żeby któryś z nich był gorszy. Na pewno będę je często konsumować jako zamiennik mięsa.

  2. A mi z Dk nie smakował… ten był lepszy i toto to samo co burger Velmondo który teraz jest w Lidlu. Ten z DK był bardziej miesny, slony, wółknisty podłaził mi pod soje

  3. Niesamowite jak opakowanie / marka wpływa na smak produktu . To jest ten sam produkt….
    Druga sprawa…poczytajcie o teksturowanych białkach. Jedzenie burgerów z proszku nie jest alternatywą dla mięsa. Patoweganizm promowany przez marketerów. Ograniczanie spozycia miesa tak, ale jedzenie wysokoprzetworzonego jedzenia juz nie.

    1. Dziękujemy za komentarz. Marek, odpowiadamy w treści Twojego komentarza:
      “Niesamowite jak opakowanie / maka wpływa na smak produktu. To jest ten sam produkt…”
      – Nie, to nie jest ten sam produkt. Prosimy o dokładne przeczytanie składu i wartości odżywczych. VT.

      “Druga sprawa…poczytajcie o teksturowanych białkach. Jedzenie burgerów z proszku nie jest alternatywą dla mięsa. Patoweganizm promowany przez marketerów. Ograniczanie spozycia miesa tak, ale jedzenie wysokoprzetworzonego jedzenia juz nie”.
      – Nie jesteśmy blogiem poświęconym zdrowemu odżywianiu. Jesteśmy blogiem testującym produkty roślinne, które można nabyć w sklepach. A te siłą rzeczy są zrobione głównie ze składników przetworzone, a czasem wręcz wysoko przetworzonych. Nigdy nie twierdziliśmy, że weganizm to zdrowe odżywiania. Wiele wegan odżywia się źle. Zapraszamy do zapoznania się za artykułami, w których wyjaśniamy poruszane przez Ciebie kwestie
      https://vegetest.pl/o-blogu/
      “https://vegetest.pl/weganski-nie-zawsze-oznacza-zdrowy/”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.