Dobra kaloria. Roślinne kiełbaski. Klasyczne

Nasza rekomendacja: 5.3 out of 6 stars (5,3 / 6)

W kwietniu w teście Burgerów roślinnych marki Dobra kaloria pisaliśmy: “Testowany dzisiaj burger roślinny częstochowskiej marki Dobra kaloria to naszym zdaniem obecnie na polskim runku najlepsza liga tego typu produktów”. Czy podobne wnioski możemy wyciągnąć podsumowując Roślinne kiełbaski na patelnię?  

Zobaczmy 😉

Wyróżniające się graficznie, łatwo rozpoznawalne, typowe dla marki Dobra kaloria opakowanie zawiera cztery kiełbaski o długości 15 cm i średnicy 1,5 cm każda. Kolor umbry z widocznymi kolorowymi kawałkami składników budzi skojarzenia z klasycznymi kiełbaskami grillowymi, które nota bene podczas podsmażania na patelni roztaczają aromat klasycznej smażonej kiełbasy. Robi wrażenie! 😍

Po zdjęciu z patelni zapach staje się mniej intensywny. Niemniej jednak wciąż pozostaje zbliżony do tradycyjnej podsmażanej kiełbasy. Czy to zaleta czy wada? To pytanie pozostawiamy bez odpowiedzi. Jedni lubią inni nie lubią… Wraz z obniżaniem się temperatury zaczynamy delikatnie wyczuwać zapach grzybowy.

Podczas jedzenia wyczuwa się złożony smak, którego bazą są boczniaki, gluten oraz białko grochu i przyprawy. Nie bez znaczenia jest także dodatek dymu wędzarniczego, który wyraźnie wpływa na odczucia smakowe. Nam produkt kojarzył się z Boczkiem firmy Bezmięsny Mięsny. Podczas jedzenia roślinnych kiełbasek Dobrej kalorii nie mieliśmy ochoty sięgnąć po musztardę, chrzan lub keczup. Jest to w pewnym sensie ewenement, ponieważ przetestowaliśmy już setki różnych produktów i  pierwszy raz zdażyło się, że nie mamy ochoty na podkręcające smak dodatki. A to świadczy o klasie produktu. Chapeau bas Dobra kalorio! 👏 

Czy możemy się do czegoś przyczepić? Zawsze można 😉 ale tym razem znaleźliśmy tylko dwie wady. No, jedną i pół 😂 Pierwszą jest chłonięcie tłuszczu z patelni, dlatego przed podaniem warto dobrze je odsączyć. Drugą włóknista tekstura, która sprawia, że kiełbaski podczas krojenia rwą się. Dlatego łatwiej będzie je spożywać w formie hot – doga niż kroić nożem na talerzu. Z drugiej strony ta specyficzna tekstura sprawia, że bardzo upodabnia się do tradycyjnych kiełbas. Wada czy zaleta? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć. To już raczej kwestia indywidualnych preferencji.

Polubiliśmy Roślinne Kiełbaski Klasyczne na patelnię Dobrej Kalorii. Przypadały nam do gustu. Po raz kolejny firma Kubara z Częstochowy udowodniła, że nie tylko zna się na marketingu, ale także potrafi robić znakomite produkty, które nie starają się na siłę zastępować mięsa i są znakomite! 

Nie pozostaje nam nic innego jak z czystym sumieniem polecić Klasyczne roślinne kiełbaski Dobrej kalorii 👍

Aktualizacja: 8.10.2019 r.

Dzisiaj postanowiliśmy spróbować czy i jak zmienią się właściwości kiełbasek gdy podgrzejemy je nie na patelni lecz na grillu elektrycznym. 

Czy jest zmiana? Jest i to znacząca!

O dziwno kiełbaski, mimo że nie były podgrzewane na tłuszczu są tłuste. Nie chodzi o to, że kapie z nich tłuszcz, ale trudno nie zauważyć tłustego filmu na wierzchu. Łatwiej się kroją i tracą nieco swoją “platelinowatość”, a na wierzchu tworzy się lekko twarda i chrupiąca “skórka”. Kiełbaski są bardziej pikantne, a ściślej mówiąc – pieprzne i nieco słodsze. Są w smaku bardziej delikatne niż kiełbaski z patelni.

Zwolennicy smaków łagodniejszych powinni podgrzewać kiełbaski na patelni, jak zaleca producent. Osobom, które wolą smaki bardziej konkrente rekomendujemy podgrzanie ich na grillu.

Dziękujemy firmie Kubara za udostępnienie produktu do testów.

 

Agnieszka i Arek
wegański blog vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Opakowanie foliowe z papierową nakładką. Etykieta utrzymana w pięknych barwach z bardzo przyjemną dla oka grafiką. Czytelna i łatwo rozpoznawalna. Na etykiecie podano bardzo dużo wartościowych dla konsumenta informacji.
Wygląd ogólny Po przyrządzeniu zgodnie z przepisem na opakowaniu i usmażeniu kiełbaski nabierają koloru umbry. Wyraźnie widoczne kawałki składników.
Konsystencja i tekstura Konsystencja zwarta, średnio twarda, lekko klejąca i soczysta. Po naciśnięciu palcem nie rozpada się. Tekstura włóknista i lekko “plastelinowata”.
Zapach

Po podgrzaniu na patelni

Zapach złożony. Własny, specyficzny. Wyczuwalne białko grochu i przyprawy.

Smak

Po podgrzaniu na patelni

Specyficzny, własny, zmienny, nieznacznie pikantny.

Alternatywa dla produktów niewegańskich Tak. Bardzo dobra dla tradycyjnych kiełbas.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Gluten pszenny
Informacje (zastrzeżenia) producenta 27% białka Smak bez mięsa, bez soi, bez konserwantów, barwników, glutaminianu, fosforanów, bez soi, naturalne źródło żelaza, magnezu, potasu.
Przechowywanie W lodówce. Po otwarciu spożyć w ciągu 48 godz.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

Przedział cenowy – Drogi

7,99 zł za opakowanie – 44,38 zł za kg suchego produktu.

Producent: Kubara Sp. z o.o

Dostępny w: Lidl

Dobra kaloria. Roślinne kiełbaski na patelnię. Klasyczne

7,99 zł - 180 g
8.5

Skład

8.0/10

80

8.0/10

Wartości odżywcze

9.0/10

Opłacalność

8.0/10

Smakowitość

9.5/10

Skład

  • Boczniak ostrygowaty
  • Gluten pszenny, teksturowane białko pszenicy (białko pszenne mąka pszenna)
  • Oleje roślinne (rzepakowy, kokosowy)
  • Woda
  • Nasiona słonecznika
  • Skrobia grochowa
  • Aromaty naturalne
  • Cebula suszona, czosnek suszony, papryka czerwona
  • Błonnik grochowy, sól, suszony sok z cytryny, pieprz czarny
  • Aromat dymu wędzarniczego, tymianek

Wartości odżywcze

  • Energia: 302 kcal
  • Tłuszcz 15,0 g (kwasy tłuszczowe nasycone 5,4 g)
  • Węglowodany 13,0 g (cukry 3,4 g)
  • Białko 24,0 g
  • Błonnik: 8,0 g
  • Sól 1,2 g
  • Magnez: 64 mg
  • Potas 527 mg

Inne wegańskie produkty

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.