Roślinni Bracia. Pestko peperoncino

pestko wegański blog

Nasza rekomendacja:
5.4 out of 6 stars (5,4 / 6)

Przed przeczytaniem tego testu zachęcamy do zapoznania się z testem Pestko łagodnego, w którym zawarliśmy wszystkie informacje odnoszące się do obu produktów, a które tutaj musielibyśmy powtarzać. 😀 Dlatego będzie krótko.

Pestko peperoncino Roślinnych Braci (w trakcie testów firma nazywał się Mleczni Bracia) w zasadzie różni się od Pestko tylko ostrością. Z kolei opisywane tutaj peperoncino nazywane jest prze producenta Pestko ostre i w przeciwieństwie do tego łagodnego faktycznie jest ostre🌶🌶🌶 Nie jest to taka ostrość, która sprawia, że dla większości osób potrawa staje się niejadalna. Jednak kupując ten produkt trzeba mieć świadomość, że naprawdę jest pikantny. Jeżeli skorzystamy z sugestii producenta i Pestko peperoncino, będziemy chcieli zastosować jako smarowidło na chleb, to jego ostrość będzie wyraźna. Jeżeli jednak przyrządzimy je z makaronem w tradycyjny sposób (część wody z gotowanego makaronu dodamy do sosu i podgrzewając wymieszamy) to całość będzie miała tę “właściwą” przyjemną i przez większość konsumentów akceptowaną ostrość.

Próbowałem obu zastosowań i zdecydowanie to drugie jest najlepsze. Pestko pikantne rozsmarowane na pieczywie jest trochę zbyt ostre i przyjemność z jego spożywania będą czerpały osoby, które lubią ostre potrawy. W połączeniu z makaronem uwydatniają się dodatkowo inne smaki: ziaren, czosnku i łagodnej pietruszki.

Podobnie jak w przypadku Pestko łagodnego, również największą wadą tego produktu  jest znaczna zawartość soli – 6,9 g w 100 gramach. Dlatego warto się powstrzymać przed dodaniem soli do gotowania makaronu. Zawsze można ją uzupełnić po przyrządzeniu potrawy.

 

Dziękujemy właścicielom marki Roślinni  Bracia za udostępnienie produktu do testów.

Arek
blog wegański vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Słoik z papierową etykietą. Grafika czytelna i estetyczna o ograniczonej kolorystyce.
Wygląd ogólny Kolor malachitowy – bordowy w słoiku. Po wyjęciu ze słoika dominuje kolor malachitowy.
Konsystencja i tekstura Gęsta, zwarta i tłusta. Widoczne kawałki składników zatopione w gęstym oleju. Podczas rozsmarowywania oddziela się olej.
Zapach Własny, specyficzny, z wyraźnie wyczuwalnymi pestkami słonecznika, dyni oraz czosnku.
Smak Własny, specyficzny. Ostry, słonawy i nieco słodki. Wyczuwalny smak pestek słonecznika, dyni oraz czosnku. Można wyczuć natkę pietruszki.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Bardzo dobra. Dla tradycyjnego ostrego pesto.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Soja
Informacje (zastrzeżenia) producenta Vegan. Bez GMO. Naturalny.  W zakładzie używane są: soja, migdały, seler, płatki owsiane.
Przechowywanie Od +2°C do +6°C. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 2 dni.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak

Przedział cenowy – Bardzo drogi

10,49 zł za opakowanie – 65,56 zł za kg.

Producent: Mleczni Bracia 

Roślinni Bracia. Pestko peperoncino

10,49 zł - 160 g
8.8

Skład

9.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

9.0/10

Wartości odżywcze

7.5/10

Opłacalność

8.5/10

Smakowitość

9.5/10

Skład

  • Pestki dyni 22%
  • Nasiona słonecznika 22%
  • Olej słonecznikowy zimnotłoczony
  • Papryka peperoncino
  • Natka pietruszki świeża 7%
  • Czosnek świeży
  • Sól morska niejodowana

Wartości odżywcze

  • Energia: 578 kcal
  • Tłuszcz: 62,7 g (kwasy tłuszczowe nasycone 5,0 g)
  • Węglowodany 5,2 g (cukry 1,0 g)
  • Białko 4,7 g
  • Błonnik: 1,95 g
  • Sól: 6,9 g

Inne wegańskie produkty

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *