Dobra kaloria. Roślinne kiełbaski. Węgierskie

Nasza rekomendacja: 5.4 out of 6 stars (5,4 / 6)

Czytając w Internecie opinie na temat roślinnych kiełbasek na patelnię marki Dobra kaloria zauważyliśmy, że część osób kupując je po raz pierwszy nie mogła się zdecydować które wybrać. Wbrew pozorom wybór nie jest oczywisty. W przeciwieństwie do ostatnio testowanych burgerów NaturAveny, które mimo nazw: Włoski, Meksykański, Klasyczny, niewiele się od siebie różnią, Kiełbaski roślinne Klasyczne to znacząco inny produktów od Węgierskich.

Kiełbaski węgierskie:

  • Są bardziej czerwone od klasycznych
  • Nie rozwarstwiają się tak jak klasyczne
  • Są z czarnuszką, którą widać, słychać i czuć 😂
  • Są pikantne, wręcz lekko szczypiące w gardło
  • Są bardziej kwaśne od klasycznych

No i chyba najważniejsza różnica – smak. Tutaj warto się na chwilę zatrzymać, ponieważ nie spotkaliśmy się jeszcze z takim smakiem. Samkiem, który moglibyśmy określić mianem kameleona, i który być może właśnie ze względu na swoją specyfikę jest tak trudny do opisania. Pierwszą próbę opisu podjęła Agnieszka stwierdzając, że ten smak Roślinnych kiełbasek Węgierskich Dobra kaloria kojarzy się jej z…pierogami ruskimi. Coś w tym jest. Faktycznie jeżeli wyobrazimy sobie, że jemy pierogi ruskie, od razu czujemy ich smak. Jednak w pewnym momencie zaczynamy wyczuwać inny smak – pierogów z grzybami i kapustą (tak, w tej kolejności). I znów to samo: jeżeli wyobrazimy sobie, że jemy pierogi z grzybami i kapustą, od razu czujemy ich smak. Ponownie zacznijmy myśleć o pierogach ruskich, smak zmienia się i wyraźnie wyczuwamy smak ruskich. To bardzo ciekawe doświadczenie. Tym co nas zaskoczyło była relatywnie (w stosunku do zawartej ilości) słabo wyczuwalna czarnuszka. Nie ukrywam, że bardzo mnie to ucieszyło (Arek) bo, delikatnie mówiąc, nie przepadam za smakiem tych ziaren 😋 

Polubiliśmy Roślinne Kiełbaski Węgierskie na patelnię Dobrej Kalorii. I tak jak w przypadku Burgerów oraz Klopsów na pewno będziemy je często kupować. Zdecydowanie polecamy!  

 

Aktualizacja: 8.10.2019 r.

Dzisiaj także spróbowaliśmy czy i jak zmienią się właściwości kiełbasek węgierskich gdy podgrzejemy je nie na patelni lecz na grillu elektrycznym. 

Czy jest zmiana? Jest i to znacząca!

Podobnie jak kiełbaski klasyczne, także i węgierskie, mimo że nie były podgrzewane na tłuszczu mają na wierzchu tłusty film. Łatwiej się kroją i tracą nieco swoją “platelinowatość”, a na wierzchu tworzy się lekko twarda i chrupiąca “skórka”.  W aromacie można wyczuć ser, grzyby i paprykę, co może rodzić skojarzenia z klasyczną zapiekaną z pieczarkami i serem 😁 Jednak w smaku są zdecydowanie bardziej „grzybowe”, bardziej pikantne i nieco słodsze. Z jednej strony to dobrze, a z drugiej zabrakło nam trochę tego „smakowego kameleona”.

I znów powtórzymy to samo: zwolennicy smaków łagodniejszych powinni podgrzewać kiełbaski na patelni. Osobom, które wolą smaki bardziej konkretne rekomendujemy podgrzanie ich na grillu.

Dziękujemy firmie Kubara za udostępnienie produktu do testów.

Agnieszka i Arek
wegański blog vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Opakowanie foliowe z papierową nakładką. Etykieta utrzymana w pięknych barwach z bardzo przyjemną dla oka grafiką. Czytelna i łatwo rozpoznawalna. Na etykiecie podano bardzo dużo wartościowych dla konsumenta informacji.
Wygląd ogólny Po przyrządzeniu zgodnie z przepisem na opakowaniu i usmażeniu kiełbaski nabierają koloru umbry z dodatkiem czerieni. Wyraźnie widoczne kawałki składników.
Konsystencja i tekstura Konsystencja zwarta, średnio twarda, lekko klejąca i soczysta. Po naciśnięciu palcem nie rozpada się. Tekstura włóknista i lekko “plastelinowata”.
Zapach

Po podgrzaniu na patelni

Zapach złożony. Własny, specyficzny. Wyczuwalna czarnuszka, papryka 

Smak

Po podgrzaniu na patelni

Specyficzny, własny, zmienny. Szczegółowy opis w treści powyżej tabeli. Nieco słony, lekko kwaskowaty i pikantny.

Alternatywa dla produktów niewegańskich Tak. Bardzo dobra dla tradycyjnych kiełbas.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Gluten pszenny
Informacje (zastrzeżenia) producenta 27% białka Smak bez mięsa, bez soi, bez konserwantów, barwników, glutaminianu, fosforanów, bez soi, naturalne źródło żelaza, magnezu, potasu. Najlepsze na ciepło. Gotowe do spożycia
Przechowywanie W lodówce. Po otwarciu spożyć w ciągu 48 godz.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

Przedział cenowy – Drogi

7,99 zł za opakowanie – 44,38 zł za kg suchego produktu.

Producent: Kubara Sp. z o.o

Dostępny w: Lidl

Dobra kaloria. Roślinne kiełbaski na patelnię. Węgierskie

7,99 zł - 180 g
8.5

Skład

8.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.0/10

Wartości odżywcze

9.0/10

Opłacalność

8.0/10

Smakowitość

9.5/10

Skład

  • Boczniak ostrygowaty
  • Gluten pszenny, teksturowane białko pszenicy (białko pszenne mąka pszenna)
  • Oleje roślinne (rzepakowy, kokosowy)
  • Woda
  • Nasiona słonecznika
  • Skrobia grochowa
  • Papryka słodka
  • Cebula suszona, czosnek suszony, aromaty naturalne
  • Sól, błonnik grochowy, czarnuszka, przyprawy
  • Suszony sok z cebuli, suszony sok i cytryny

Wartości odżywcze

  • Energia: 301 kcal
  • Tłuszcz 16,0 g (kwasy tłuszczowe nasycone 5,4 g)
  • Węglowodany 12,0 g (cukry 3,3 g)
  • Białko 23,0 g
  • Błonnik: 7,4 g
  • Sól 1,4 g
  • Magnez: 206 mg
  • Potas: 60 mg
  • Potas 515 mg

Inne wegańskie produkty

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.