Naturavena. Burger wegetariański włoski

Nasza rekomendacja: 3.9 out of 6 stars (3,9 / 6)

Burger wegetariański włoski to trzeci i ostatni już burger firmy Naturavena, który testujemy na naszym wegańskim blogu. Gdybyśmy po pierwszym teście mieli wydać opinię o burgerach Naturaveny pialibyśmy nad nimi zachwyty. Jak się jednak okazało nasze zachwyty nie miałyby pokrycia w rzeczywistości. Co prawda testowany przez nas burger włoski nie jest złym produktem, chociażby ze względu na skład, jednak nie dorównuje nie tylko Burgerowi wegetariańskiemu, ale także większości tego typu produktów, które testowaliśmy na blogu. Smak i zapach placków ziemniaczanych, który charakteryzował Burgera meksykańskiego w burgerze włoskim został przytłumiony przez dodatek pomidorów, bazylii i oregano. 

Oczekiwaliśmy, że burgery włoskie będą się różniły smakowitością od poprzednich i tym razem tak się stało. Główne nuty smakowe tworzą pomidory i przyprawy (głównie bazylia i oregano). Podobnie jak w przypadku burgera warzywnego zewnętrzna warstwa jest lekko twarda, a wnętrze nieco “plastelinowate”. Dodatkowo burger intensywnie chłonie tłuszcz przez co warstwa zewnętrzna jest nie tylko lekko twarda, ale także tłusta. 

Przyznać jednak trzeba, że skład burgerów włoskich jest niemal doskonały. Wątpliwości części konsumentów może jednak budzić zawartość oleju palmowego. Osobom, które zastanawiają się czy spożywać potrawy zawierające olej palmowy polecamy wywiad z Olgą Chełmicką, Kierownikiem Działu Badań i Rozwoju firmy Upfield.

Agnieszka i Arek

Wegański blog Vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Opakowanie papierowe. Kolorowa, przyjemna dla oka grafika. Czytelna i łatwo rozpoznawalna. Certyfikat BIO. Opakowanie zwiera dwie papierowe, pokryte od środka folią aluminiową torebki. W każdej torebce znajduje się 100 g półproduktu.
Wygląd ogólny Po przyrządzeniu zgodnie z przepisem na opakowaniu i usmażeniu burgery mają kolor jasnobrązowy. Widoczne kawałki składników.
Konsystencja i tekstura Konsystencja zwarta. Warstwa zewnętrzna twarda, przysmażona i tłusta. Wnętrze klejące, nieco “plastelinowate”. Lekko twarde kawałki składników. Po naciśnięciu palcem rozpada się. Tekstura typowa dla burgerów warzywnych.
Zapach Zbożowo – pomidorowy z wyraźnym aromatem bazylii i oregano. Wyczuwalny zapach budzący skojarzenia  z plackami ziemniaczanymi.
Smak Słone i lekko kwaskowate. Zbożowo – pomidorowy z wyraźnym aromatem bazylii i oregano.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Nie

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Pszenica, owies
Informacje (zastrzeżenia) producenta Wysoka zawartość błonnika, źródło białka. W produkcie możliwa obecność: mleka, jaj, selera, soi i gorczycy.
Przechowywanie W temperaturze pokojowej.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

Przedział cenowy – Bardzo tani

7,59 zł za opakowanie – 16,86 zł za kg. gotowych burgerów.

Producent: NaturAvena

Dostępny w: Carrefour

Naturavena. Burger wegetariański włoski

7,59 zł - 200 g
7.4

Skład

9.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

6.5/10

Wartości odżywcze

7.5/10

Opłacalność

7.0/10

Smakowitość

7.0/10

Skład

  • Płatki orkiszowe*, płatki owsiane*
  • Semolina durum pszeniczna*, semolina orkiszowa*
  • Pomidory 4,5%
  • Sól kamienna
  • Oleje roślinne (palmowy, oliwa*)
  • Czosnek*, cebula*
  • Zioła 0,4% (bazylia*, oregano, pietruszka* tymianek*)
  • Przyprawy 0,2% (kumin*, papryka*, pieprz*)
  • *produkt pochodzący z kontrolowanych, certyfikowanych upraw ekologicznych.

Wartości odżywcze

  • Energia: 224 kcal
  • Tłuszcz: 6,0 g (kwasy tłuszczowe nasycone 1,1 g)
  • Węglowodany: 33,1 g (cukry 1,7 g)
  • Białko: 7,1 g g
  • Błonnik: 4,1 g
  • SÓL: 2,3 g

Inne wegańskie produkty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.