Nasza rekomendacja:
(4,6 / 6)
Ekologiczny majonez wegański marki sprzedawany pod marką “Ekowital” dużej warszawskiej hurtowni jest piątą testowaną przez nas na blogu wegańską alternatywą majonezu. Choć pod wieloma względami wart jest zakupu i spróbowania jest jednak dość specyficzny…
Całościowy odbiór Majonezu Ekowital jest neutralny – nic w nim nie zachwyca, niczym specjalnym się nie wyróżnia, ale nie ma też w nim zbyt wielu aspektów, które mogłyby do niego zniechęcać. Innymi słowy: nie jest produktem wzorcowym, ale ma mniej cech negatywnych niż pozostałe tego typu produkty, które testowaliśmy.
Najsłabszą cechą “majonezu” jest jego wygląd. Jest prawie biały, silnie połyskujący, a zwarta, gęsta i ciągnąca konsystencja może nie wzbudzać pozytywnych odczuć – przypomina raczej gęstą wegańską wersję śmietany niż majonez. Są oczywiście osoby, którym to nie będzie przeszkadzało, a być może i takie, które lubię jak majonez jest… “gęsty” 😉 Natomiast bez wątpienia jego korzyść przemawia skład. Co prawda zawiera zagęstniki, ale nie zawiera ani konserwantów, ani soli wapniowo disodowych, które budzą kontrowersje wśród wielu świadomych konsumentów. I znów, są osoby wręcz ortodoksyjne, dla których obecność jakiejkolwiek “gumy” (niezależnie od tego czy jest otrzymywana w sposób naturalny czy sztucznym) dyskwalifikuje produkt. Dla tych osób skład nie będzie przemawiał na korzyść majonezu. O ile w przypadku osób spożywających tylko naturalne, nieprzetworzone produkty roślinne, takie podejście jest zrozumiałe, o tyle w przypadku osób odżywiających się na co dzień przetworzonymi produktami pochodzeniam zwierzęcego, odżegnywanie się od gumy guar, czy gumy ksantanowej może dziwić 😉
Zapach majonezu jest kwaśny i lekko jajeczny, co możenie odpowiadać większości konsumentów. Smak jest raczej mdły i kwaśny.
Co ciekawe, majonez dodany do sałatki warzywnej dobrze łączy się z jej składnikami i nie wpływa na jej smak. W efekcie otrzymujemy wegańską wersję sałatki warzywnej, w której czujemy same warzywa. I to jest istotna różnica w porównaniu do sałatki z dodatkiem tradycyjnego majonezu lub choćby testowanego wcześniej Cremajo, które sprawdzało się w tej roli najlepiej oraz Develey. Czy to dobrze, że sałatka smakuje jakby nie dodano o niej majonezu…? Naszym zdaniem to już indywidualna kwestia każdej z osób.
Czy warto kupić ten majonez wegański Ekowital? Tak, pod warunkiem, że skład jest dla nas na tyle ważny, że jesteśmy w stanie zapłacić dwa razy więcej niż za łatwo dostępny, smaczny, ale nie zachwycającym składem Majo od Develey.
Majonez można zakupić w sklepie internetowym Organic24.
Agnieszka i Arek
Wegański blog Vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny |
Opis |
Opakowanie/etykieta | Produkt w przezroczystym słoiczku z białą nakrętką. Etykieta o ograniczonych barwach, estetyczna. Budząca skojarzenia z ekologią. Grafika jest czytelna i łatwo rozpoznawalna. Typowa dla produktów marki. |
Wygląd ogólny | Kolor ecru do białego. |
Konsystencja i tekstura | Gęsta emulsja. Bardziej zbliżona do gęstej śmietany. Zwarta i ciągnąca się. |
Zapach | Zapach intensywny, octowy i majonezowy. |
Smak | Kwaśny, a przy tym nieco mdły. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Bardzo dobra dla majonezów |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Guma guar |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Gorczyca |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | |
Przechowywanie | Od +5ºC do +22ºC. Po otwarciu przechowywać w lodówce. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak |
Przedział cenowy – Średni
8,79 zł za opakowanie – 39,95 zł za kilogram
Producent: Ekowital Sp. z o.o. Pochodzenie Litwa
Zakupiono: Sklep ze zdrową żywnością
Ekowital. Ekologiczny majonez wegański
8,79 zł - 220 gSkład
- Olej rzepakowy* 50%
- Woda
- Cukier*
- Sok z cytryn*
- Ocet spirytusowy*
- Sól morska
- Białko grochu*
- Substancja stabilizująca:guma ksantanowa, guma guar
- Naturalny aromat (zawiera GORCZYCĘ)
Wartości odżywcze
- Energia: 463 kcal
- Tłuszcz: 50 g w tym kwasy tłuszczowe nienasycone: 5,5 g
- Węglowodany: 3,1 g, (w tym cukry 2,9 g)
- Białko: 0,1 g
- Sól: 1,3 g
3 komentarze
Muszę spróbować 😉
Muszę wypróbować bo juz mam dość ciąglego robienia domowego weganskiego majonezu – a uwielbiam go! Ostatnio też odkryłam mega pesto weganskie od Monini. Super skład no i naprawdę pysznę.