Beyond Meat. Beyond Burger

beyond burger wegański blog

Nasza rekomendacja:
4 out of 6 stars (4 / 6)

Ten test był dla nas dużym wyzwaniem. Zastanawialiśmy się czy nie przeprowadzić dwóch testów, z których każde z nas będzie oceniało Beyond Burgera z innej perspektywy. Ponieważ nie byłoby to zgodne z naszymi zasadami i mogłoby wprowadzić czytelników w błąd, postanowiliśmy wypośrodkować naszą ocenę i dokładnie podkreślić dwa oblicza tego produktu.

Jedliśmy wiele burgerów roślinnych, które mają być alternatywą dla tych mięsnych. Jedne były bardzo udane, inne mniej. Mniej lub bardziej udawało im się zbliżyć do smakowitości burgerów mięsnych. Nie zawsze bycie słabym substytutem burgera mięsnego musi oznaczać wadę. Często bowiem burgery roślinne były zwyczajnie smaczniejsze od tych mięsnych. Testowany dzisiaj Beyond Burger wychodzi poza to do czego się przyzwyczailiśmy. Beyond Burger jest pod względem smaku i zapachu  niemal doskonałym zamiennikiem burgera mięsnego. Grillując burgera, a potem testując go doszliśmy do wniosku (szczególnie Agnieszka), że tak naprawdę wydawało się nam, że tęsknimy za smakiem mięsa, a szczególnie burgerów. Zapach, jaki roznosił się u domu kojarzył się nam z kotletami mielonymi zrobionymi z nie najlepszego gatunku mięsa. A smak? Był niewiarygodnie wprost zbliżony do Whoppera z Burger King. Degustacja tego produktu dała nam jasno do zrozumienia, że bynajmniej nie tęsknimy za tego typu smakiem i raczej po raz kolejny nie sięgniemy po Beyond Burgera.

Jakie Beyond Burger ma wady i zalety? Jak się zaraz okaże Beyond Burger to produkt bardzo kontrowersyjny. Część zalet może być wadami, a część wad może być też zaletami 😉

Wady:

  • Cena. Ponad 132 zł za kg, to cztery raz drożej niż np. Vege Burger Take it Veggie. Burger jest produkowany i importowany z USA i to na pewno ma wpływ na jego cenę. Ale czy aż tak duży? Testowany przez nas Fieldburger kosztował 48,83 zł za kg. Pomijamy oczywiście koszty transportu, ponieważ one przy zakupie hurtowym rozkładają się i nie mają, a przynajmniej nie powinny mieć znaczącego wpływu na cenę ostateczną. I to by się zgadzało, ponieważ za oceanem cena burgera jest zbliżona do tej w Polsce: VeganEssential. Beyond Burger.
  • Wartości odżywcze (?). Jeżeli burger, jak pisze producent na opakowaniu to “przyszłość białka”, to produkt powinien to białko zawierać. Z tyłu opakowania w tabeli wartości odżywczych podano, że burger zawiera 2,6 g białka, a to 10 (!) razy mniej niż zawiera rynkowy hit, czyli Roślinny burger Dobra Kaloria i kilka razy mniej niż większość tego typu produktów, które testowaliśmy na naszym wegańskim blogu. Z drugiej strony na froncie opakowania jest wyraźnie napisane, że w porcji znajduje się 20 g białka. Zatem albo jest to chwyt marketingowy, albo na etykiecie jest błąd.
  • Skład. Burger niemal w całości zrobiony jest z produktów wysokoprzetworzonych.

Zalety

  • Oryginalność. Produkt jest pod wieloma względami niemal identyczny jak burgery mięsne.
  • Zapach. Niezwykle zbliżony do mięsa mielonego. To oczywiście zaleta dla osób, które tęsknią za tego typu zapachami 😋
  • Smak. Z dodatkami właściwymi dla burgera (cebula, pikle, pomidory) jest praktycznie nie do odróżnienia od Whoppera z Burger King. To oczywiście również zaleta dla osób, które tęsknią za tego typu smakami 😉
  • Wartości odżywcze (?) są zaletą, jeżeli zawartość białka to nie jak możemy odczytać z tyłu opakowania w tabeli wartości odżywczych 2,6 g tylko 26 g. Warto podkreślić wysoką zawartość błonnika.

Podsumujmy. Beyond Burger to produkt wręcz idealny dla osób, które tęsknią za smakiem burgera mięsnego. Jeżeli takie było zamierzenie producenta, to udało mu się osiągnąć cel. Jest to także dobry produkt, dla osób, które chciałyby przejść na weganizm/wegetarianizm lub przekonać się, że można nie tracąc ulubionego smaku jeść produkty roślinne. Pod tym względem burger zasługuje na najwyższą ocenę. Jednakże jego cena, skład i wartości odżywcze sprawiają, że naszym zdaniem produkt nie zasługuje na wyższą rekomendację niż ta, którą przyznaliśmy.

Wniosek z testu nasuwa się prosty. Jeżeli naprawdę potrzebujecie smaku mięsnego burgera (koniecznie z dodatkami) to ten produkt Was nie zawiedzie. Jeżeli natomiast szukacie dobrego burgera roślinnego to raczej odradzamy. W sklepach można kupić lepsze burgery i większość z nich testowaliśmy na naszym blogu.

PS.

Na naszą rekomendację duży wpływ miały oryginalność produktu oraz fakt, że producent wywiązał się z obietnicy, że dostarczy weganom prawdziwej alternatywy dla produktów mięsnych. Przyjęliśmy, że z tyłu opakowania w tabeli wartości odżywczych pojawiał się błąd i w rzeczywistości zawartość białka to 26 g.

Arek i Agnieszka
Wegański blog Vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Opakowanie foliowe z papierową nakładką. Etykieta z prostą, ograniczoną kolorystycznie grafiką, czytelna i łatwo rozpoznawalna. Otwarcie zgrzanej folii nie wymaga użycia nożyczek lub noża.
Wygląd ogólny Kolor burgerów szaro-różowy. Dwa burgery luźno ułożone w pudełku.

Po przyrządzeniu na grillu elektrycznym

Kolor brązowy wewnątrz, brunatny z zewnątrz.

Konsystencja i tekstura Po przyrządzeniu na grillu elektrycznym

Zwarta. Średnio lekko twarda, uginająca się pod naciskiem palca i pękająca. Niejednolita. Wnętrze soczyste, warstwa wierzchnia twarda.Teksturą zbliżony do dobrze wysmażonych burgerów mięsnych.

Zapach Po przyrządzeniu na grillu elektrycznym

Bardzo zbliżony do kotletów mielonych wieprzowo – wołowych. Wyczuwalny zapach typowy kotletów mielonych wieprzowo – wołowych.

Smak Bardzo zbliżony do smaku Whoppera z Burger King. Nieco słodki.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Tak. Idealna dla burgerów wołowych/wieprzowych.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Oficjalnie brak. Jednak obecne w składzie związki mają właściwości zagęszczające.
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Brak
Informacje (zastrzeżenia) producenta Vegan, bez soi, bez glutenu.
Przechowywanie Od +0°C do +7°C.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak

Przedział cenowy – Bardzo drogi
29,99 zł za opakowanie – 132,11 zł za kg.

Wyprodukowano w USA przez Beyond Meat.
Zakupiono: organicmarket.pl

 

Beyond Burger

29,99 zł - 227 g
6.7

Skład

5.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

7.5/10

Wartości odżywcze

9.5/10

Opłacalność

5.0/10

Smakowitość

6.0/10

Skład

  • Woda
  • Izolat białka grochu 18%
  • Olej rzepakowy, rafinowany olej kokosowy
  • Aromat, aromat dymu wędzarniczego
  • Stabilizatory: celuloza, metyloceluloza, guma arabska
  • Skrobia ziemniaczana, maltodekstryna, ekstrakt drożdżowy
  • Olej słonecznikowy, drożdże suszone, sól
  • Przeciwutleniacze: kwas askorbinowy, kwas octowy, barwnik: ekstrakt buraczany
  • Skrobia modyfikowana, ekstrakt z jabłek, koncentrat soku cytrynowego

Wartości odżywcze

  • Energia: 266 kcal
  • Tłuszcz: 19 g (kwasy tłuszczowe nasycone 4,4 g)
  • Węglowodany 5,3 g (cukry 0 g)
  • Białko 2,6 g
  • Błonnik: 18 g
  • Sól 1,1 g

Inne wegańskie produkty

15 komentarzy

  1. Na pewno dla mnie zaletą jest bezglutenowość (mam celiakię) i brak soi (alergia). Reszta burgerów innych firm to głównie właśnie pszenica i soja.
    Wadą Beyond Meat jest masakryczna cena. Kupiłam raz, nam smakował (nie znam smaku burgerów mięsnych, nigdy nie jadłam). Jeśli cena spadnie, będę je kupować jako urozmaicenie.

      1. Jeden burger waży 113 g i zawiera 20 g białka roślinnego.
        Na tej etykiecie musiał być błąd.

        Wartość odżywcza w 100g produktu:

        Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1047/252
        Białko (g): 17
        Węglowodany (g): 3,5
        W tym cukry (g): 0
        Tłuszcz (g): 19,0
        W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 6,6
        Sól (g): 0,75
        Błonnik (g): 18

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *