Dega. Pasta warzywna z dynią i pestkami dyni

Nasza rekomendacja:
3.7 out of 6 stars (3,7 / 6)

Pasta warzywna z dynią i pestkami dyni była testowana przez nas jako ostatnia. Zawartość wzmacniacza smaku w postaci glutaminianu monosodowego nie bardzo zachęca do testów, bowiem plasuje w “lidze” osławionych “zupek chińskich”. Jednak całkiem możliwe, że z tą pastą będzie tak samo jak z “zupkami” – wszyscy je krytykują i deklarują niechęć do glutaminianu, a tymczasem półki sklepowe uginają się pod nimi i ich producenci mają się całkiem dobrze 😉 Oboje nie należymy w fanatyków czegokolwiek, w tym także zdrowego żywienia. Dlatego naszym zdaniem zjedzenie pasty z odrobiną glutaminianu lub substancji konserwującej mniej zaszkodzi naszemu zdrowiu niż dym z komina palącego węglem sąsiada lub wędzone wędliny w (równie nieobojętnym dal zdrowia) dymie wędzarniczym. Jednak wiemy, że ten blog czytają także osoby, które wyrażają zgoła inne poglądy: skoro musimy oddychać zanieczyszczonym powietrzem, to chociaż odżywiajmy się możliwe jak najlepiej. No cóż quot homines, tot sententiae.

Po otwarciu pasta z dynią i z dynią 😉 pachnie dziwnie… Dziwnie nie znaczy brzydko lub niewłaściwie. Można w niej wyczuć delikatnie zapach dyni, ale jest w niej też coś intrygującego…W nas wzbudził skojarzenia z piernikiem. W smaku słodka, korzenna i lekko “szczypiąca” w język również może przywodzić skojarzenia z piernikiem. Można wyczuć dynię i marchewkę. Nie wiemy jakich przypraw dodał producent (zapewne to tajemnica, więc nawet nie pytaliśmy), ale naszym zdaniem za tę specyficzną smakowitość produktu mogą opowiadać między innymi kardamon i pieprz. Podczas spożywania kawałeczki pestek dyni przyjemnie chrupią w ustach. Pasta jest nieco “gumowata”i klejąca, chociaż nie tak bardzo, jak pasta z grillowaną papryką. Ogólny odbiór pasty jest jak najbardziej pozytywny.

I jak ocenić produkt, który jest całościowo dobry, a w jego składzie znajduje się wzmacniacz smaku? Musimy się zdecydować 😉 Dlatego postąpimy tak jak zawsze. Naszym zdaniem bez glutaminianu mogłoby się obyć. Wystarczyłoby dodać kozieradki i lubczyku. Dlatego nasza ocena to 3,7. Jeżeli uważacie, że glutaminian dyskwalifikuje ten produkt to możecie obniżyć ocenę aż do zera. Jeżeli jednak uważacie, że jego obecność nie ma w ogóle znaczenia możecie dodać jedną gwiazdkę 😉 Smacznego!

 

Ranking powstały po przetestowaniu trzech past warzywnych firmy Dega:

  1. Pasta warzywna z grillowaną papryką: 4,9 – Test
  2. Pasta warzywna z buraczkami i czerwoną fasolą: 3,8 – Test
  3. Pasta warzywna z dynią i pestkami dyni: 3,7

Agnieszka i Arek
wegański blog vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Przyjemne dla oka, estetyczne. Kolorystyka ograniczona, ale przyjemna i czytelna. Opakowanie plastikowe.
Wygląd ogólny Kolor typowy dla potraw z dyni. Zachęcający do spożycia.
Konsystencja i tekstura Lekko ciągnąca i klejąca. Łatwo się rozsmarowuje. Wilgotna. Widoczne drobne kawałki składników, głównie pestek dyni.
Zapach Zapach dyni, marchewki i specyficzny aromat mieszanki przypraw (kardamon, pieprz?)
Smak Zrównoważony, słodki i lekko kwaskowaty. Wyczuwalny specyficzny aromat mieszanki przypraw (kardamon, pieprz?)
Alternatywa dla produktów niewegańskich Brak

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Gorczyca
Informacje (zastrzeżenia) producenta Może zawierać: ryby, seler, mleko, orzechy laskowe, pszenicę, nasiona sezamu
Przechowywanie Od 0°C do +6°C.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak. Z wyjątkiem zastrzeżeń producenta.

Przedział cenowy – Średni
2,99 zł za opakowanie – 29,90 zł za kg.

Producent: Dega SA
Zakupiono: Lidl

Dega. Pasta warzywna z dynią i pestkami dyni

2,99 zł - 100 g
7.1

Skład

5.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.5/10

Wartości odżywcze

6.0/10

Opłacalność

7.0/10

Smakowitość

8.5/10

Skład

  • Dynia 41%
  • Marchew 37%
  • Olej rzepakowy
  • Cukier
  • Błonnik ze skórek owoców cytrusowych
  • Pestki dyni 3,8%
  • Przyprawy (zawierają gorczycę), sól, ocet spirytusowy
  • Przeciwutleniacz: kwas askorbinowy
  • Kwas cytrynowy
  • Wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy

Wartości odżywcze

  • Energia: 178 kcal
  • Tłuszcz: 14 g (kwasy tłuszczowe nasycone 1,2 g)
  • Węglowodany 8,2 g (cukry 5,8 g)
  • Białko 1,9 g
  • Sól 1,4 g

Inne wegańskie produkty

3 komentarze

  1. Mnie osobiście ta pasta niestety w ogóle nie smakowała, nie byłam w stanie jej zjeść. Zbyt bardzo pachnie właśnie piernikiem. Nie jest ani na słodko ani na słono, w zasadzie mi ciężko było ją z czymkolwiek skomponować, z niczym mi nie smakowała 🙁

    Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.