Dega. Pasta warzywna z buraczkami i czerwoną fasolą

Nasza rekomendacja:
3.8 out of 6 stars (3,8 / 6)

“To jest pasta warzywna z buraczkami i czerwoną fasolą?” zadaliśmy niemal rownocześnie to pytanie podczas sobotniego śniadania, podczas którego postanowiliśmy spróbować tej pasty. W składzie znajdują się buraki (a raczej, zgodnie z opisem na etykiecie, “burak”) i fasola czerwona, której jest 39,3%. Jednak w smaku dominuje czosnek, który potrafi momentami przyćmić nawet smak buraków, które stanowią blisko połowę składu pasty. Przypadek, błąd, czy tak właśnie miało być? Nie wiemy. Być może trafiliśmy na taką partię, a być może takie było zamierzenie producenta? Long story short – nam pasta nie smakowała. Połączenie tartych buraków ćwikłowych z czosnkiem nie przypadło nam do gustu. Na szczęście dodanie do pasty chrzanu potrafi zdziałać cuda – smak czosnku znika niemal całkowicie.👍

Skład opisywanej tutaj pasty, w przeciwieństwie do tej z dyni, jest całkiem dobry. Nie ma ani kwasu cytrynowego ani glutaminianu monosodowego. Pasta rozsmarowuje się dobrze i sprawia dobre wrażenie wizualne. W sumie, gdyby nie specyficzna smakowitość, moglibyśmy bez dwóch zdań stwierdzić, że to dobry produkt. My oceniliśmy pastę na 3,8. Jeżeli jednak połączenie smakowo – zapachowe: buraki – czosnek Was nie zraża to możecie dodać sobie jedną gwiazdkę 😉

Agnieszka i Arek
wegański blog vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Przyjemne dla oka, estetyczne. Kolorystyka ograniczona, ale przyjemna i czytelna. Opakowanie plastikowe.
Wygląd ogólny Kolor amarantowy. Zachęcający do spożycia.
Konsystencja i tekstura Typowa dla pasty. Łatwo się rozsmarowuje. Wilgotna. Widoczne drobne kawałki składników. Szybko rozpuszcza się w ustach.
Zapach Zapach specyficzny, własny. Wyczuwalny zapach czosnku i buraków ćwikłowych.
Smak Kwaśny i delikatni słodki, pobudzający ślinianki. Dominuje czosnek i buraki, Pod koniec wyczuwalny nieznacznie smak fasoli.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Brak

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Brak
Informacje (zastrzeżenia) producenta Może zawierać: ryby, seler, mleko, orzechy laskowe, pszenicę, nasiona sezamu
Przechowywanie Miejsce suche, temperatura pokojowa. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 48 godzin.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak. Z wyjątkiem zastrzeżeń producenta.

Przedział cenowy – Średni
2,99 zł za opakowanie – 29,90 zł za kg.

Producent: Dega SA
Zakupiono: Lidl

Dega. Pasta warzywna z buraczkami i czerwoną fasolą

2,99 zł - 100 g
7.5

Skład

7.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.5/10

Wartości odżywcze

6.5/10

Opłacalność

7.5/10

Smakowitość

7.5/10

Skład

  • Burak czerwony 43%
  • Fasola czerwona 39,3%
  • Olej rzepakowy
  • Błonnik ze skórek owoców cytrusowych
  • Cukier, sól, czosnek suszony
  • Ocet spirytusowy
  • Przeciwutleniacz: kwas askorbinowy

Wartości odżywcze

  • Energia: 176 kcal
  • Tłuszcz: 12 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,9 g)
  • Węglowodany 11,0 g (cukry 4,5 g)
  • Białko 3,5 g
  • Sól 1,4 g

Inne wegańskie produkty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *