Dega. Pasta warzywna z grillowaną papryką

Nasza rekomendacja:
4.9 out of 6 stars (4,9 / 6)

Dega to producent znanych i lubianych sałatek, których dużą zaletą jest to, że można je zjeść “na raz”. Prawie cały asortyment firmy Dega jest kierowany do osób nie będących weganami. Być może producent dostrzegł wciąż rosnący segment klientów i wypuścił na rynek trzy pasty warzywne:

  • Pastę warzywną z grillowaną papryką
  • Pastę warzywną z buraczkami i czerwoną fasolą
  • Pastę warzywną z dynią i pestkami dyni

Miliśmy juz okazję testować na naszym wegańskim blogu produkty firmy Dega: wysoko ocenioną sałatkę wegetariańską z ciecierzycą oraz przyzwoity hummus. Dlatego z zainteresowaniem przystąpiliśmy do pierwszego testu.

Już sama nazwa “z grillowaną papryką” budzi zainteresowanie i dużo obiecuje. Chociaż po otwarciu plastikowego pojemniczka można wyczuć zapach typowy dla grillowanej papryki, to już “gumowata”, klejąca konsystencja nie zachęca do konsumpcji (zdjęcie poniżej).

Na szczęście smak wynagradza niemiłe doznania przy rozsmarowywaniu pasty na pieczywie. Smak jest taki jakiego sie spodziewaliśmy i jaki powinien być. Pasta ma smak grillowanej papryki, delikatnie muśniętej dymem wędzarniczym. Jest pikantna, o czym producent niestety nie wspomina na opakowaniu. Nie jest to taka ostrość, jaką spotykamy np. w kiełbaskach Mexican Chipotle lub Paście meksykańskiej firmy Lunter. Ostrość jest dosyć przyjemna i dzięki niej to, co spożywamy nie jest mdłe.

Gdyby pasta była puszysta, to w zasadzie nie można byłoby mieć do niej większych zastrzeżeń. Jak do tej pory to pod względem smakowitości jest to najlepszy wegański produkt firmy Dega jaki testowaliśmy.

 

 

Agnieszka i Arek
wegański blog vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Przyjemne dla oka, estetyczne. Kolorystyka ograniczona, ale przyjemna i czytelna. Opakowanie plastikowe.
Wygląd ogólny Kolor pomarańczowy. Zachęcający do spożycia.
Konsystencja i tekstura Nietypowa dla pasty. Ciągnąca i klejąca i wilgotna. Łatwo się rozsmarowuje. Widoczne drobne kawałki składników.
Zapach Zapach grillowanej papryki. Wyczuwalny zapach dymu wędzarniczego.
Smak Zrównoważony i pikantny. Dominuje papryka grillowana. Można wyczuć dym wędzarniczy i nieznacznie czosnek (brak w składzie!).
Alternatywa dla produktów niewegańskich Brak

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Brak
Informacje (zastrzeżenia) producenta Może zawierać: ryby, seler, mleko, orzechy laskowe, pszenicę, nasiona sezamu
Przechowywanie Od 0°C do +6°C.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak. Z wyjątkiem zastrzeżeń producenta.

Przedział cenowy – Średni
2,99 zł za opakowanie – 29,90 zł za kg.

Producent: Dega SA
Zakupiono: Lidl

Dega. Pasta warzywna z grillowaną papryką

2,99 zł - 100 g
7.7

Skład

7.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

7.5/10

Wartości odżywcze

6.0/10

Opłacalność

8.5/10

Smakowitość

9.5/10

Skład

  • Marchew
  • Papryka czerwona
  • Olej rzepakowy
  • Koncentrat pomidorowy
  • Błonnik ze skórek owoców cytrusowych
  • Cukier, glukoza
  • Sól, przyprawy
  • Kwas cytrynowy
  • Przeciwutleniacz: kwas askorbinowy
  • Aromat (w tym aromat dymu wędzarniczego)

Wartości odżywcze

  • Energia: 199 kcal
  • Tłuszcz: 17 g (kwasy tłuszczowe nasycone 1,3 g)
  • Węglowodany: 7,1 g (cukry 4,7 g)
  • Białko 1,4 g
  • Sól 1,2 g

Inne wegańskie produkty

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *