Vivera. Bekon wegański

blog wegański wegański bekon

 

Nasza rekomendacja: 4.3 out of 6 stars (4,3 / 6)

Testowany dzisiaj bekon wegański firmy Vivera na pierwszy razu oka może kojarzyć się z Mielonym tej samej marki. Jednak to tylko skojarzenie, ponieważ produkt jest zupełnie inny i oprócz wyglądu opakowania i koloru nie ma z mielonym nic wspólnego.

Czegoś tu chyba za dużo?

Zaraz po otwarciu uderza zapach wędzonki z przyprawami. Ale ponieważ produkt jest przeznaczony do podgrzania najważniejsze są wrażania podczas i po jego podgrzaniu.

W czasie podgrzewania bekon mocno przywiera do patelni, nawet na średnim do małego ogniu. Dlatego trzeba dodać nieco więcej tłuszczu, tym bardziej, że sam produkt zawiera go niewiele. Podczas podgrzewania zapach wędzonki staje się bardziej intensywny i zmienia się na tyle, że w pewnym momencie może budzić skojarzenia z tanią kiełbasą. Czy to dobrze, czy źle? To chyba raczej kwestia indywidualna. Pod tym względem Bekon powinien zadowolić konsumentów, którzy lubią tego typu produkty.

Pod względem konsystencji i tekstury Bekon jest średnio twardy i lekko gumowaty, ale dobrze się gryzie, więc nie jest to żadna wada.  Jest przy tym o dziwo całkiem soczysty👍

Zapach budzi skojarzania z boczkiem wędzonym świeżym🥓

blog wegański wegański boczek

Smak jest chyba największą wadą Bekonu, pod warunkiem, że spożywamy go osobno. Jest on zdominowany przez sól🧂 To chyba najbardziej słony produkt jaki testowaliśmy. Zawartość soli jest bardzo duża (2,9 g w 100 g). Producent podaje na opakowaniu, że ta ilość stanowi 48% dziennego zapotrzebowana na sól. Zapewne musiał się wkraść jakiś błąd, ponieważ nora dzienna to jak wiadomo 5 g, czyli jest tylko. 48% tylko 58%. Są oczywiście produkty, które zawierają więcej soli jak np. Solgrano Vege Burger indyjski. Jednak burger nie był tak bardzo słony. Zastanawia nas czy to jakiś błąd w produkcji czy aby otrzymać określone cechy organoleptyczne producent musiał użyć tyle soli?

Bekon wegański jako dodatek

Aby spróbować Bekonu w potrawie przyrządziłem własną, wegańska wariację spaghetti bolognese. Podsmażyłem szalotkę, dodałem czosnek, Bekon wegański, oregano, przecier pomidorowy i posypałem na koniec płatkami drożdżowymi nieaktywnymi. Makaron ugotowałem bez dodatku soli, przełożyłem na patelnię i całość wymieszałem. Efekt? Słoność zniknęła, a smak się zrównoważył, ale całość wyraźnie pachniała wędzonką, a ściślej mówiąc papryką wędzoną. Mnie smakowało😋

Kolejną kwestią jest cena Bekonu. Ponad 85 zł za kg produktu wydaje się wartością nieco wygórowaną. Naszym zdaniem jest po prostu zbyty drogi. To przestrzeń cenowa zarezerwowana dla produktów premium, do których Bekonu raczej zaliczyć nie można.

Podsumowanie

Ogólnie produkt całkiem udany, ale mogłoby być w nim mniej soli. Jeżeli jednak będzie stanowił dodatek do np. do makronu sprawdzi się dobrze. Trzeba jednak pamiętać, żeby do makaronu podczas gotowanie NIE DODAWAĆ SOLI! Jeżeli o tym zapomnimy potrawa będzie niejadalna. No chyba, że ktoś uwielbia bardzo słone jedzenie.

Na naszą ostateczna rekomendację wpłynęła głównie słoność Bekonu oraz wysokie cena.

Jeżeli spożywaliście Bekon podzielcie się swoją opinią i wrażeniami 😀

Agnieszka i Arek

Wegański blog Vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Opakowanie foliowe z papierową nakładką. Etykieta z ograniczoną kolorystycznie, ale oryginalną grafiką. Czytelna i łatwo rozpoznawalna. Otwarcie zgrzanej folii nie wymaga użycia nożyczek lub noża.
Wygląd ogólny Kolor brązowy w formie kawałków półcentymetrowej grubości o różnej długości.
Konsystencja i tekstura Po usmażeniu

Lekko twarda i nieco gumowatą. Łatwa do gryzienia.

Zapach Po usmażeniu

Własny, specyficzny i złożony. Budzi skojarzenia z tanią kiełbasą podwędzaną.

Smak Po usmażeniu

Słony..

Alternatywa dla produktów niewegańskich Tak. Dobry dla mięsna mielonego, pod warunkiem uzupełnienia dodatkami.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Soja
Informacje (zastrzeżenia) producenta Vegan.
W zakładzie przetwarzane jest także: gluten, mleko (laktoza), jaja. Wzbogacony o żelazo i wit. B12.
Przechowywanie Do +7°C. Można zamrozić bezpośrednio po zakupie. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciąg 2 dni.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak. Z wyjątkiem zastrzeżeń producenta.

Przedział cenowy – Bardzo drogi
14,99 zł za opakowanie – 85,65 zł za kg.

Kod: 8718300878947

Producent: Vivera B.V. Holten – Holandia
Można kupić: CarrefourCarrefour

Vivera. Bekon wegański

14,99 zł – 175 g
7

Skład

8.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

7.0/10

Wartości odżywcze

8.5/10

Opłacalność

6.5/10

Smakowitość

6.5/10

Opakowanie

5.5/10

Skład

  • Odtworzone białko sojowe (spoza UE) 92%
  • Aromaty naturalne
  • Ocet spirytusowy
  • Sól
  • Aromat
  • maltodekstryna
  • Aromaty dymu wędzarniczego
  • Woda
  • Żelazo
  • Witamina B12

Wartości odżywcze

  • Energia: 95 kcal
  • Tłuszcz: 0,5 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g)
  • Węglowodany: 5,9 g (w tym cukry 0,4 g)
  • Błonnik: 4,0 g
  • Białko: 15,0 g
  • Sól: 2,9 g
  • Żelazo: 2,1 mg
  • Wit. B12: 0,38 µg

Inne wegańskie produkty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.