Dobra Kaloria. Roślinna kaszanka

blog wegański kiełbaski wegańskie

Nasza rekomendacja: 6 out of 6 stars (6 / 6)

 

Bezpiecznie i z dystansem

Bardzo szanujemy markę Dobra Koloria i podejście pani Karoliny Kubary do procesu tworzenia nowych produktów. Mamy wsród nich swoich faworytów, jak i te produkty, które nie do końca nam pasują 😉 Na szczęście testy 500 produktów, które przeprowadziliśmy nauczyliśmy się trzymać właściwy dystans. Dlatego z otwartym umysłem i wyostrzonymi zmysłami podeszliśmy do testu Roślinnej Kaszanki, najnowszego produktu Dobrej Kalorii, którą zakupiliśmy niedługo po premierze w Lidlu.

Pierwsze wrażenia 

Opakowanie typowe dla marki, nie zaskakuje niczym nowym. Może to i dobrze, bo produkty marki są dobrze widoczne na półkach, co obecnie, przy nadmiarze produktów może ułatwiać życie konsumentom. Chociaż opakowania są do sobie tak podobne, że czasami musimy zatrzymać się przez chwilę i przeczytać etykietę, żeby mieć pewność, że kupujemy kiełbaski węgierskie, a nie gyros😉

Po zdjęciu papierowej obwoluty i folii naszym oczom ukazały się raczej smętnie wyglądające cztery cienkie kiełbaski. Czy podobne do kaszanki? No raczej nie bardzo.

Zapach od początku mało wyrazisty, po kilkunastu sekundach zaczął się zmieniać i z każdą chwilą stawał się coraz bardziej podobny do… kaszanki. Mimo że zapach kiełbasek był niemal identyczny jak klasycznej kaszanki (jeżeli takowa w ogóle istnieje) to ich wygląd raczej takich skojarzeń nie budził.

Podsumowanie:

  1. Kaszanki roślinne są o połowę cieńsze od typowej kaszanki.
  2. Kolor stalowo-szary nie jest podobny do typowej kaszanki.
  3. Wyraźnie widoczne kawałki składników nie budzą skojarzeń, jakich byśmy oczekiwali po nazwie produktu.

I na tym koniec zrzędzenia, bo to się stało potem…

No i teraz się zaczyna…

Stwierdziliśmy jednak, że nie można oceniać pochopnie produktu, które z założenia przeznaczony jest do obróbki termicznej i przyrządziliśmy Roślinną Kaszankę zgodnie z zaleceniami producenta: na patelni i na grillu.

Od razu pierwszy duży plus: przyrządzanie jest szybkie – trwa tylko 3 minuty! Już po dwóch minutach kaszanki zaczęły się zmieniać – bardzo zmieniać!  Po trzech minutach, zdjęciu kaszanek z patelni i przekrojeniu ich opadły nam szczęki…

„No nie, to niemożliwe? To naprawdę ten sam produkt, który widzieliśmy przed chwilą?!” 😯Już samo przekrojenie kaszanki i przyjemny dźwięk, który temu towarzyszył zachwycił nas. Bardzo podobny do tego, który towarzyszyły łamaniu snacków Sokołowa. Alginian wapnia robi robotę!👌

Potem było już tylko lepiej. Agnieszka, która nie toleruje żadnych mięsnych smaków i zapachów nie podeszła do testów w ogóle. Dla niej zapach był zbyt…kaszankowy😉 Dlatego reszta oceny należała do mnie.

Wychowany w PRL na salcesonach, wątrobianych i kaszankach wydawałem się być w sumie osobą najbardziej odpowiednią do tego testu. Zatem jako patologiczny onegdaj pochłaniacz kaszanek wszelkiego typu z ogórkami kiszonymi i chlebem, wziąłem na widelec pierwszy kęs… Po kilku minutach nie została na talerzu żadna z czterech “kaszanek”😀

I co mam powiedzieć?

Mógłbym to ująć krótko: to najlepsza „podróbka” 😉 produktu zwierzęcego jaki do tej pory testowałem! Kaszanka roślinna jest pod każdym względem REWELACYJNA! Moim zdaniem po podgrzaniu na patelni nie ma słabych punktów, a jeden punkt sprawia, że przewyższa wszystkie klasyczne kaszanki. Otóż nie śmierdzi gównem! Przepraszam za określenie, ale kaszanka w naturalnych jelitach śmierdzi gównem. Dlatego opinie osób, które spożywają tego typu wyroby na co dzień na temat smaku produktów roślinnych nie mogą być wiarygodne 😉

Kaszanka podczas podgrzewania zmienia kolor i staje się w kolorze antracytowa, czyli taka jak powinna być. Robi się miękka, a twarde składniki są idealniej twardości i przyjemnie się je rozgryza. Do tego pękająca w ustach osłonka nadaje całości perfekcyjnego szlifu. W smaku typowo “kaszankowa” (w wersji z kaszą gryczaną, bo nie zapominajmy, że są także kaszanki z kaszą jęczmienną) jest idealnie pieprzna i nieco słona. W połączeniu z ogórkiem kiszonym stanowi genialny duet. Jednak inne dodatki (musztarda, chrzan lub keczup) w przeciwieństwie do kaszanek klasycznych, osłabiają smak Kaszanki Roślinnej. Moim skromnym zdanie lepiej ich nie stosować, żeby nie zepsuć sobie przyjemności jedzenia 😀

Najsłabszym punktem, chociaż w całościowym odbiorze bez znaczenia, jest cena Kaszanki. 8,99 zł za opakowanie 180 g to niemało. Dlaczego jednak cena jest bez znaczenia? Dlatego, że to pierwszy produkt, obok Mixów Cultured Food, które mogę wziąć z półki nie patrząc na cenę, bo jest tak smaczny i tak oryginalny👍

Podsumowanie

Nie wiem jak pani Karolina Kubara stworzyła tak genialny produkt, ale zapewne jest on efektem ciężkiej i długotrwałej pracy. Pani Karolino – szacunek i ogromne podziękowania 😀 Piszę to nie jako testujący, który sam kupił Kaszankę w Lidlu, bo go zainteresowała, ale jako konsument, który po prostu lubi wybitne i oryginalne produkty.

To trzeci w trzyipółletniej historii naszego bloga, któremu z pełną świadomością przyznajemy najwyższą ocenę 6*

  wegański blog - polecamy

Arek wegański blog vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Opakowanie foliowe z papierową nakładką. Etykieta utrzymana w pięknych barwach z bardzo przyjemną dla oka grafiką. Czytelna i łatwo rozpoznawalna. Na etykiecie podano bardzo dużo wartościowych dla konsumenta informacji.
Wygląd ogólny Po przyrządzeniu zgodnie z przepisem na opakowaniu i usmażeniu kaszanka nabiera koloru antracytu. Wyraźnie widoczne kawałki składników.
Konsystencja i tekstura Konsystencja zwarta, miękka, lekko klejąca i soczysta. Po naciśnięciu palcem rozpada się. Właściwie twarde kawałki składników.
Zapach Zapach złożony. Typowy dla kaszanki tradycyjnej z kaszą gryczaną. 
Smak Typowy dla kaszanki tradycyjnej z kaszą gryczaną. Nieco słony i pieprzny. Prawidłowy. 
Alternatywa dla produktów niewegańskich Tak. Idealna dla kaszanki tradycyjnej z kaszą gryczaną. 

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Gluten pszenny
Informacje (zastrzeżenia) producenta
  • na bazie gryki i słonecznika,
  • wędzona, parzona,
  • smak mięsa bez mięsa,
  • bez dodatku konserwantów, barwników, glutaminianu,
  • naturalne źródło: błonnika pokarmowego,
  • bez soi.
Przechowywanie W lodówce. Po otwarciu spożyć w ciągu 48 godz.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

Przedział cenowy – Drogi

8,99 zł za opakowanie – 49,94 zł za kg suchego produktu.

Producent: Kubara Sp. z o.o

Dostępny w: Lidl Kod: 5903548004200

Dobra Kaloria. Roślinna kaszanka

8,99 zł - 180 g
9.2

Skład

9.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

10.0/10

Wartości odżywcze

9.0/10

Opłacalność

8.5/10

Smakowitość

10.0/10

Opakowanie

8.5/10

Skład

  • Woda
  • Kasza gryczana (19 %), kiełki gryki (16 %), kiełki słonecznika
  • Olej kokosowy
  • Przyprawa cebulowa (cebula suszona, papryka suszona, czosnek suszony, majeranek suszony, pieprz czarny, pieprz zielony, sól, aromaty naturalne)
  • Łupina nasienna babki jajowatej,
  • Ekstrakty drożdżowe
  • Sól
  • Węgiel roślinny (aktywny), aromat dymu wędzarniczego;
  • Osłonka jadalna (alginian wapnia)

Wartości odżywcze

  • Energia: 277 kcal
  • Tłuszcz: 17,0 g (w tym kwasy nasycone 8,8 g)
  • Węglowodany: 21,0 g (w tym cukry 2,2 g)
  • Błonnik: 5,5 g
  • Białko: 7,3 g
  • Sól: 1,6 g

Inne wegańskie produkty

11 komentarzy

  1. Nie są złe, ale może zamiast kaszy gryczanej inna kasza. Moim zdaniem smak kaszy gryczanej jest zbyt przewodni. Myśle, ze inna kasza której smak jest bardziej neutralny bardziej by się sprawdził. Może dwa typy? sam pomysł ok.

  2. Kaszankę lubię, choć rzadko jadam, bo naprawdę ciężko znaleźć dobrej jakości. Skusiłam się na tę wegańską wersję. I cóż, podobnie jak Ty jestem zachwycona. Ten kto zna smak prawdziwej kaszanki, nie powinien być zawiedziony. Może brakuje tylko wątróbki? 🙂 Dużym minusem jest wysoka cena: wychodzi ponad 2 zł za małą cienką paróweczkę (za trochę kaszy gryczanej)

  3. A moim zdaniem byłaby naprawdę pyszna gdyby nie była taka pikantna. Zbyt duża ilość ostrych przypraw skutecznie zabija jej smak

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.