Vemondo. Vegetariana Pizza Margherita

pizza wegańska wegański blog

Nasza rekomendacja:
4.9 out of 6 stars (4,9 / 6)

Minęły już chyba dwa tygodnie odkąd w Lidlu pojawiła się Wegetariańska pizza Margherita. Jej opakowanie wydawało nam się znajome, ale wyraz “wegetariańskia” sprawił, że nie rozważaliśmy możliwości jej zakupu. Ale pewnego dnia przechodząc obok zamrażarki postanowiliśmy sprawdzić jej skład. Okazało się, że w składzie pizzy nie ma żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Co prawda informacja “Może zawierać mleko i soję” dla wielu osób może być znakiem, że to produkt wegetariański. Być może Lidl w ten sposób zabezpiecza się przed ortodoksyjnymi weganami. Ponieważ my do niech nie należymy i nasz nie jest tego typu blogiem, postanowiliśmy kupić i przetestować pizzę. Kwestię “może zawierać” bardzo jasno wyjaśniają „Otwarte klatki” https://www.otwarteklatki.pl/sladowe-ilosci-niezgody/ Polecamy zapoznać się z tym artykułem 😉

I co wynika a naszego testu? Oprócz tego, że zjedliśmy całkiem smaczny posiłek tylko to, że zjedliśmy prawie tę samą pizzę, którą testowaliśmy ponad rok temu. Tylko tamta nazywała się Vegan Pizza Margherita, a ta nazywa się Vegetariana Pizza Margherita.

Dlaczego “prawie”? Prawie odnosi się do trzech różnic, które można zawrzeć w trzech podpunktach

  • Nieznaczne różnice w składzie (brak wit. B12, marginalne różnice w składzie nadzienia),
  • Lepsze wrażenia konsumpcyjne: testowana dzisiaj pizza zawierała więcej nadzienia niż poprzednia
  • Lepsza smakowitość. W pizzy wyraźniej zaznaczają się przyprawy i ser. Smak jest bardziej zrównoważony. Może to wynikać z większej ilości nadzienia. Może trafiliśmy na taki “egzemplarz”?😀

Pozytywnie zaskakuje waga pizzy. Na opakowaniu podano, że jej waga to 380 g. W rzeczywistości pizza, którą testowaliśmy ważyła 388 g. Średnica pizzy to 25 cm.

Generalnie pizza jest smaczna. Jednak jej skład może zrazić wielu jej wielbicieli. Za smakowitość i wrażenia konsumpcyjne trudno nie dać wysokich not, ale skład może zrazić wielu konsumentów. Czy rzeczywiście potrzeba używać substancji konserwujących w produkcie mrożonym…?

Agnieszka i Arek
blog wegański vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Przyjemne, kolorowe, zachęcające do zakupu.  Łatwe do otwarcia.
Wygląd ogólny po upieczeniu Delikatnie zbrązowiałe boki ciasta. Drobne kawałki składników, w tym pomidory cherry i pulpa pomidorowa. Prawidłowy dla tego typu produktów. Zachęca do spożycia.
Konsystencja i tekstura Typowa dla tego typu wyrobów. Ciasto na wpół kruche. Pomidory rozmrożone, gorące. Niektóre wyglądają jak świeże. Brak wad.
Zapach Zdecydowany zapach sera typu parmezan. Wyczuwalny aromat pomidorów i przypraw. Świeży, przyjemny, zachęca do spożycia.
Smak Zrównoważony: słodkawy, lekko słony i kwaskowaty. Smak mąki pełnoziarnistej. Wyczuwalny smak sera, przetartych pomidorów i przypraw.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Tak dla pizzy margherita.

 Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Kwas sorbowy
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Mąka pszenna
Informacje (zastrzeżenia) producenta Może zawierać mleko i soję
Przechowywanie Lodówka (+7ºC): 1 dzień; (-6 ºC): 1 tydzień dni; (-12 ºC): 1 miesiąc.; (-18 ºC): Najlepiej spożyć przed – data na boku opakowania.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

Przedział cenowy – Tani
7,99 zł za opakowanie – 21,02 zł za kg.

Producent: Marka własna Lidl. Wyprodukowano w Niemczech
Zakupiono: Sklep Lidl

Vemondo. Vegetariana Pizza Margherita

7,99 zł - 380 g
7.9

Skład

6.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.0/10

Wartości odżywcze

7.0/10

Opłacalność

8.5/10

Smakowitość

9.5/10

Skład

  • Mąka pszenna 23,7%, mąka pszenna pełnoziarnista 20,7%
  • Nadzienie [woda, skrobia modyfikowana ziemniaczana i kukurydziana, olej kokosowy, białko roślinne, błonnik z akacji, błonnik z cykorii, aromaty (?), stabilizator: guma tara, barwniki: węglany wapnia, karoteny, substancja konserwująca: kwas sorbowy]
  • Woda
  • Przetarte pomidory 8%, pulpa pomidorowa 8%, pomidorki cherry 6%
  • Olej słonecznikowy 2,1%, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 1,6%
  • Sól, drożdże
  • Kiełki pszenicy
  • Pietruszka 0,13%, bazylia 0,1%
  • Cukier trzcinowy*
  • Oregano 0,03%, czosnek 0,02%

Wartości odżywcze

  • Energia: 234 kcal
  • Tłuszcz 6,6 g (kwasy tłuszczowe nasycone 2,2 g)
  • Węglowodany 36,0 g (cukry 1,6 g)
  • Białko 6,3 g
  • Sól 1,7 g

Inne wegańskie produkty

4 komentarze

  1. Według mnie ma mało smaku. Położyłam sobie na nią dodatki, które lubię, posypałam przyprawami, ale ciągle czegoś mi brak.

Skomentuj Marcelina Kamińska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *