Nasza rekomendacja:
(4,9 / 6)
Burgery są klejące i miejscami twarde. Oboje nie przepadamy za tego typu konsystencją. Pod tym względem kotlety wegetariańskie z Aldi są niemal niedoścignionym wzorem.
Podczas smażenia vegeburgery bardzo chłoną tłuszcz. I to, oprócz dużej zawartości soli, jest ich największą wadą. Dlatego osobom, które unikają spożywania potraw smażonych na tłuszczu i wszelkich związanych z tym konsekwencjami rekomendujemy usmażenie ich na grillu elektrycznym.
Wróćmy jeszcze do zawartości soli. Przeczytajcie testy burgerów Vitally Food. Jak się okazuje można wyprodukować burger wegański z trzykrotnie niższą niższą zawartością soli. To naprawdę spora różnica.
W smaku testowanych dzisiaj vegeburgerów wyraźnie zaznacza się papryka, orkisz i nieco mniej pomidory. Są słodkawe, lekko kwaskowate i lekko pieprzne.
Wszystkie pozostałe cechy, które sprawiają, że warto spróbować burgerów firmy Soligrano wymieniliśmy w teście Vegeburgera jaglanego z buraczkiem i czerwoną soczewicą
Jednak w przeciwieństwie do poprzedniego, vegeburger orkiszowy z papryką i siemieniem lnianym smakuje jak vegeburger orkiszowy z papryką i siemieniem lnianym. Dzięki czemu, summa summarum zasługuje na zdecydowanie wyższą rekomendację niż jego poprzednik 🙂
Agnieszka i Arek
Wegański blog Vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie papierowe ofoliowane. Etykieta z bardzo przyjemną dla oka grafiką budząca skojarzenia z produktami bio. Czytelna i łatwo rozpoznawalna. |
Wygląd ogólny | Po przyrządzeniu zgodnie z przepisem na opakowaniu i usmażeniu kolor burgerów brunatny. Wyraźnie widoczne kawałki składników. |
Konsystencja i tekstura | Konsystencja mało zwarta i średnio twarda. Tłusty i klejący. Widoczne składniki. Po naciśnięciu palcem rozpada się. Tekstura zbliżona do burgerów warzywnych. |
Zapach | Wyraźny zapach papryki i zboża.Wyczuwalny zapach pomidorów i pieprzu. |
Smak | Dominuje smak papryki i pomidorów. Lekko pieprzny. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Nie. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Brak |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Nie zawiera soi, źródło białka, wysoka zawartość błonnika pokarmowego, bez dodatku cukru. |
Przechowywanie | W suchym i chłodnym miejscu. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Drogi
6,99 zł za opakowanie – 49,99 zł za kg. suchego produktu.
Przedział cenowy – Tani
6,99 zł za opakowanie – ok. 18,00 zł za kg. gotowych burgerów.
Producent: Soligrano
Dostępny w: Rossmann
Vegeburger orkiszowy z papryką i siemieniem lnianym
6,99 zł - 140 gSkład
- Mąka orkiszowa preparowana termicznie 40%
- Orkisz ekspandowany 20%
- Siemię lniane 18%
- papryka czerwona suszona 7%
- Pomidor suszony
- Przyprawy (czosnek, natka pietruszki, papryka słodka, bazylia, oregano, chili)
- Sól
Wartości odżywcze
- Energia: 372 kcal
- Tłuszcz 6,4 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,9 g)
- Węglowodany 55,0 g, (w tym cukry 9,3 g)
- Białko 16,0 g
- Błonnik 15,0 g
- Sól 3,4 g
3 komentarze
Cały czas widzę te burgery na różnego rodzaju blogach oraz na moich grupach i niesamowicie chciałbym spróbować:( może pomysł gdzie można w UK dostać?