U Jędrusia. Burgery buraczane

wegański blog burgery buraczane

Nasza rekomendacja:
5 out of 6 stars (5 / 6)

Zdarza się, że nasz blog jest krytykowany za to, że testujemy produkty, które wychodzą z firm znanych jako zakłady mięsne. No coż, sami nie jemy mięsa od wielu lat i staramy się wskazywać tym osobom, które je wciąż spożywają, żeby z niego zrezygnowały, bo jak wiemy jest ono zupełnie do niczego nam, ludziom niepotrzebne. Jednak wiemy też, że nie jest to łatwe. Jak pisał Arthur Schopenhauer: Każda prawda przechodzi przez trzy etapy. Najpierw jest wyszydzana, potem gwałtownie zwalczana, a w końcu zostaje uznana za oczywistą. Ludzie opierają się zmianie i nie chcą zaakceptować tego, że na ich oczach, a ściślej mówiąc talerzach zachodzą nieodwracalne zmiany. Nie chcą jej także zaakceptować producenci związani z przemysłem mięsnym (okropne stwierdzenie, nota bene). Dlatego właśnie kupujemy i testujemy produkty wychodzące z zakładów mięsnych, które są przeznaczone dla wegan lub osób chcących poszerzyć swoją dietę o takie produkty. Naszym zdaniem świadczy to dobrze o producencie, a bojkotowanie przez wegan ich działań w tym zakresie tylko utwierdza ich w przekonaniu, że zamiast inwestować w nowe linie produkcyjne i wypuszczać na rynek produkty w stu procentach roślinne lepiej inwestować w lobbing i promowanie diety mięsnej. Dlatego w naszej kuchni znalazły się testowane dzisiaj U Jędrusia. Burgery buraczane oraz czekające na swoją kolej Burgery warzywne również od Jędrusia 😉

Producent znany jest głównie z pierogów i dań gotowych. W większości ich bazą jest mięso, ale ufamy, że jeżeli produkty roślinne przyjmą się na rynku, producent rozszerzy ich ofertę. Dlatego aby nie przedłużać powiem, że U Jędrusia. Burgery buraczane udały się bardzo! Z wyjątkiem skrobi modyfikowanej kukurydzianej, której mimo krytyki w Internecie, szkodliwości nie udowodniono, skład jest bardzo dobry i nie odbiega od testowanych przez nas burgerów innych producentów. Klasyczne wartości odżywcze (tłuszcze, węglowodany, białko), jak w przypadku tego typu produktów nie będą zachwycały. Za to smak może zachwycić, przede wszystkim miłośników burgerów, które są…słodkie 😲 Smak słodki to zdecydowanie cecha, która je wyróżnia. Jeżeli zatem planujecie spróbować burgera buraczanego w formie klasycznej, umieszczając go w zazwyczaj nieco słodkiej bułce burgerowej i oprócz innych dodatków polać go keczupem, to może Was zemdlić 😜 Dlatego warto najpierw spróbować samego burgera, a potem eksperymentować z dodatkami. To taka przyjacielska, vegetestowa rada 😉

U Jędrusia sugeruje, żeby burgery podgrzać w piekarniku lub na patelni bez dodatku tłuszczu. Zamiast piekarnika wybrałem grill elektryczny, który w przypadku burgera wydaje mi się bardziej sensowym rozwiązaniem. Jak się okazało podgrzanie na patelni wydobyło z burgerów więcej korzystnych cech niż na grillu. Zdjęte z patelni tracą swój pierwotny kolor i nieco się przypalają, co zdecydowanie mniej zachęca do spożycia, niż tych zdjętych z grilla, które są przyjemnie i uwodząco karminowe. Ale to jedyna różnica na niekorzyść opcji z patelni. Poza tym powstała podczas podsmażania “skórka” jest twarda, przez co burgery są bardziej zwarte i nie łamią się podczas ich zdejmowania z patelni, co miało miejsce w przypadku grilla – nie udało mi się wyjąć burgera tak, żeby się nie przełamał. Dlatego burgery odgrzewane w ten sposób są bardziej zwarte i na pewno lepiej sprawdzą się jako baza do dalszych poczynań kulinarnych.  Ogólna smakowitość burgerów  z patelni także jest przyjemniejsza i złożona. Można wyczuć poszczególne składniki (z wyjątkiem buraków), które tworzą przyjemny roślinno – zbożowy smak, który jest chwilami ożywiany pieprzem i czarnuszką. Mimo to i tak tym co zdominowało burgery jest smak słodki. Dla mnie burgery były za słodkie, ale jeżeli lubicie smak słodki to możecie podnieść ocenę “Smakowitości” z 70 do 90, a nawet większej liczby punktów 😃

Ciekawie wygląda wnętrze burgera, co widać na poniższym zdjęciu.

burgery buraczane wegański blog

Podsumowując. U Jędrusia. Burgery buraczane to bardzo dobry produkt, który warto kupić i spróbować, tym bardziej, że ich cena jest całkiem znośna 👌 Ale pamiętajcie – to są burgery “na słodko” 😉

 

 Arek
blog wegański vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Opakowanie plastikowe z naklejoną etykietą. Charakterystyczna grafika nakładki. Estetyczna, kolorowa i przyjemna dla oka. Czytelna i zachęcająca do zakupu.
Wygląd ogólny Kolor burgerów bordowy. W opakowaniu znajdują się dwa burgery burgery w owalnym kształcie.
Konsystencja i tekstura Podgrzane na patelni bez tłuszczu
Zwarta. Twarda z wierzchu, miękka w środku. Widoczne kawałki składników. Kolor dominujący ciemnobordowy ze brunatnymi śladami przypalenia. Tłusty film na powierzchni.
Podgrzane na grillu
Lekko twarda z wierzchu, miękka w środku. Rozpadająca się. Widoczne kawałki składników. Kolor dominujący bordowy. Tłusty film na powierzchni.
Zapach Podgrzane na patelni bez tłuszczu
Słodki. Roślinny. Wyczuwalny zapach gotowanej kaszy jaglanej, płatków grochowych, przetworzonej cebuli i przypraw.
Podgrzane na grillu
Zbożowo – roślinny. Wyczuwalny zapach płatków grochowych, gotowanej kaszy jaglanej, cebuli i przypraw.
Smak Podgrzane na patelni bez tłuszczu

Własny, specyficzny.  i zrównoważony. Słodki, lekko pieprzny.

Podgrzane na grillu

Własny, specyficzny.  i zrównoważony. Słodki.

Alternatywa dla produktów niewegańskich Dobra dla tradycyjnych burgerów.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Brak, z wyjątkiem zastrzeżeń producenta
Informacje (zastrzeżenia) producenta Może zawierać: zboża zawierające gluten mleko jaja soję seler sezam ryby gorczycę.
Przechowywanie W temp. +2°C –  +6°C. Po otwarciu spożyć w ciągu 24 godzin.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak, z wyjątkiem zastrzeżeń producenta

Przedział cenowy – Średni
7,99 zł za opakowanie – 39,95 zł za kg.

Producent: U Jędrusia Sp. z o.o.
Zakupiono: Netto

U Jędrusia. Burgery buraczane

7,99 zł - 200 g
8.1

Skład

9.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

9.0/10

Wartości odżywcze

6.5/10

Opłacalność

9.0/10

Smakowitość

7.0/10

Skład

  • Olej rzepakowy
  • Kasza jaglana 16%
  • Buraki ćwikłowe 15%
  • Cebula 6%
  • Marchew 5%
  • Płatki grochowe
  • Błonniki roślinne (bambusowy grochowy babki jajowatej)
  • Burak suszony 25%, natka pietruszki 2%, słonecznik 2%
  • Skrobia modyfikowana kukurydziana, sól
  • Przyprawy czarnuszka, ocet

Wartości odżywcze

  • Energia: 222 kcal
  • Tłuszcz: 11,0 g (kwasy tłuszczowe nasycone 1,1 g)
  • Węglowodany: 23,0 g (cukry 5,4g)
  • Błonnik: 7,0 g
  • Białko 4,8 g
  • Sól: 1,4 g

Inne wegańskie produkty

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *