Nasza rekomendacja:
(4,8 / 6)
Rodzima Polsoja jako jedna z pierwszych firm produkujących wyroby na bazie soi była przez lata jedynym wyborem dla wegan, którzy łaknęli zamienników mięsa i jego przetworów. Obecnie na rynku istnieje wiele firm oferujących setki różnych produktów wegańskich i ich liczba wciąż rośnie. Zapewne między innym dlatego Polsoja rozszerzyła swoją ofertę o sznycel w panierce. Czy się udał? Jego największy konkurent, niemal doskonały Schnitzel marki Vegetaria z Kauflandu postawił poprzeczkę bardzo wysoko i obok sznycla sojowego GutBio z Aldi stał się naszym ulubionym tego typu produktem.
Zatem będzie krótko i treściwie 😉 Sznycel sojowy w chrupiącej panierce Polsoi zaskoczył nas bardzo pozytywnie! Ma oczywiście swoje małe wady, wsród których są:
- Skład, który mógłby być nieco lepszy
- Wyraźny zapach przetworzonej cebuli
- Trochę za wysoka cena w stosunku do wspomnianych powyżej konkurentów.
Poza tym to bardzo dobry produkt, który jednak ma różne “oblicza” w zależności od sposobu przyrządzenia. Zdecydowanie lepszy jest z patelni niż z piekarnika. Tłuszcz “wyciąga” smak przesuwając go nieco w stronę słodkiego i słonego, a nawet umami. Tekstura staje się bardziej sprężysta, spójna i zbliżona do sznycli drobiowych. Chrupiąca skórka wzmaga doznania smakowe. Jednak co najważniejsze zanika niemal całkowicie nieprzyjemny zapach przetworzonej cebuli, który jest wyraźny w przypadku produktu odgrzewanego w piekarniku. Są oczywiście osoby, którym ten zapach nie przeszkadza, a nawet wręcz go lubią. My nie należymy do tej grupy konsumentów i zawsze to w testach zaznaczamy 🙂
Czy Sznycel sojowy w chrupiącej panierce może stanowić zamiennik panierowanego kotleta drobiowego? W zasadzie w wersji z patelni jest do niego dosyć zbliżony. Jednak mając możliwość wyboru (chociaż sklep Netto jest blisko nas) wolimy podjechać kilka kilometrów dalej do Kauflandu 🙂 Niemniej jednak, co widać po naszej rekomendacji, sznycel Polsoi wart jest spróbowania.
Agnieszka i Arek
wegański blog vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie foliowe z naklejoną zadrukowaną folią będącą etykietą. Etykieta z prostą, ale przyjemną dla oka grafiką. Etykieta czytelna i łatwo rozpoznawalna. |
Wygląd ogólny | Dwa panierowane sznycle luźno ułożone w pudełku. Kolor sznycli żółto – brązowy. |
Konsystencja i tekstura | Po usmażeniu na patelni Zwarta. Twarda. Lekko uginająca się pod naciskiem palca. Sprężysta i spójna. Chrupiąca panierka. Zbliżony do sznycli drobiowych.Po podpieczeniu w piekarniku Zwarta. Średnio lekko twarda, uginająca się pod naciskiem palca. |
Zapach | Po usmażeniu na patelni
Bardzo zbliżony do panierowanych sznycli z piersi indyka. Wyczuwalny zapach sosu sojowego i zapach typowy dla podsmażonej panierki. Po podpieczeniu w piekarniku |
Smak | Po usmażeniu na patelni
Własny, specyficzny. Słonawy, lekko słodki i umami. Zbliżony do panierowanych kotletów drobiowych. Dalej wyczuwalny smak białego pieprzu. Po podpieczeniu w piekarniku Własny, specyficzny. Słonawy. Wyczuwalny smak przetworzonej cebuli i nieznacznie umami. Dalej wyczuwalny smak pieprzu. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Tak. Bardzo dobra dla panierowanych sznycli z piersi indyka. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Soja, pszenica, seler. |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Niska zawartość tłuszczów nasyconych. Źródło białka. Produkt odpowiedni dla wegan |
Przechowywanie | Od +1°C do +7°C. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 48 godzin. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Drogi
7,99 zł za opakowanie – 44,38 zł za kg.
Producent: Polsoja
Zakupiono: Netto
Polsoja. Sznycel sojowy w chrupiącej panierce
7,99 zł - 180 gSkład
- Woda,
- Panierka 10% (kukurydza, woda, mąka z ciecierzycy, sól),
- Teksturowane białko sojowe 9 %,
- Teksturowane białko roślinne 9,8% (izolowane białko sojowe, gluten pszenny, skrobia pszenna),
- Olej rzepakowy,
- Izolowane białko sojowe 3,6%,
- Aromaty,
- Gluten pszenny 1,7%,
- Emulgator: metyloceluloza, przyprawy, sól, skrobia kukurydziana modyfikowana,
- Ekstrakty przypraw, ocet w proszku.
Wartości odżywcze
- Energia: 229 kcal
- Tłuszcz: 9,1 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g
- Węglowodany: 17 g w tym cukry: 2,9 g
- Białko: 19 g
- Sól: 1,5 g
4 komentarze
Jejku kupiłam ten sznycel i nie mogłam go zjeść tak mi nie smakował. Ten cebulowy smak był paskudny ja go nigdy nie kupię jadłam dużo lepsze wegańskie sznycle 🙁
W smaku i konsystencji przypominał mi nuggetsy z kurczaka, smak i aromat cebuli lekko wyczuwalny (przygotowywałam je na patelni), na szczęście jestem jedną z osób, którym to nie przeszkadza. Ogólnie fajny produkt, smakował mi, chociaż cena regularna nie zachęca.