Polsoja. Sznycel sojowy w chrupiącej panierce

blog wegański sznycel sojowy w panierce

Nasza rekomendacja:
4.8 out of 6 stars (4,8 / 6)

Rodzima Polsoja jako jedna z pierwszych firm produkujących wyroby na bazie soi była przez lata jedynym wyborem dla wegan, którzy łaknęli zamienników mięsa i jego przetworów. Obecnie na rynku istnieje wiele firm oferujących setki różnych produktów wegańskich i ich liczba wciąż rośnie. Zapewne między innym dlatego Polsoja rozszerzyła swoją ofertę o sznycel w panierce. Czy się udał? Jego największy konkurent, niemal doskonały  Schnitzel marki Vegetaria z Kauflandu postawił poprzeczkę bardzo wysoko i obok sznycla sojowego GutBio z Aldi stał się naszym ulubionym tego typu produktem.

Zatem będzie krótko i treściwie 😉 Sznycel sojowy w chrupiącej panierce Polsoi zaskoczył nas bardzo pozytywnie! Ma oczywiście swoje małe wady, wsród których są:

  • Skład, który mógłby być nieco lepszy
  • Wyraźny zapach przetworzonej cebuli
  • Trochę za wysoka cena w stosunku do wspomnianych powyżej konkurentów.

Poza tym to bardzo dobry produkt, który jednak ma różne “oblicza” w zależności od sposobu przyrządzenia. Zdecydowanie lepszy jest z patelni niż z piekarnika. Tłuszcz “wyciąga” smak przesuwając go nieco w stronę słodkiego i słonego, a nawet umami. Tekstura staje się bardziej sprężysta, spójna i zbliżona do sznycli drobiowych. Chrupiąca skórka wzmaga doznania smakowe. Jednak co najważniejsze zanika niemal całkowicie nieprzyjemny zapach przetworzonej cebuli, który jest wyraźny w przypadku produktu odgrzewanego w piekarniku. Są oczywiście osoby, którym ten zapach nie przeszkadza, a nawet wręcz go lubią. My nie należymy do tej grupy konsumentów i zawsze to w testach zaznaczamy 🙂

blog wegański sznycel sojowy w chrupiącej panierce

Czy Sznycel sojowy w chrupiącej panierce może stanowić zamiennik panierowanego kotleta drobiowego? W zasadzie w wersji z patelni jest do niego dosyć zbliżony. Jednak mając możliwość wyboru (chociaż sklep Netto jest blisko nas) wolimy podjechać kilka kilometrów dalej do Kauflandu 🙂 Niemniej jednak, co widać po naszej  rekomendacji, sznycel Polsoi wart jest spróbowania.

 

Agnieszka i Arek
wegański blog vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Opakowanie foliowe z naklejoną zadrukowaną folią będącą etykietą. Etykieta z prostą, ale przyjemną dla oka grafiką. Etykieta czytelna i łatwo rozpoznawalna.
Wygląd ogólny Dwa panierowane sznycle luźno ułożone w pudełku. Kolor sznycli żółto – brązowy.
Konsystencja i tekstura Po usmażeniu na patelni
Zwarta. Twarda. Lekko uginająca się pod naciskiem palca. Sprężysta i spójna. Chrupiąca panierka. Zbliżony do sznycli drobiowych.Po podpieczeniu w piekarniku
Zwarta. Średnio lekko twarda, uginająca się pod naciskiem palca.
Zapach Po usmażeniu na patelni

Bardzo zbliżony do panierowanych sznycli z piersi indyka. Wyczuwalny zapach sosu sojowego i zapach typowy dla podsmażonej panierki.

Po podpieczeniu w piekarniku
Swoisty. Wyczuwalny zapach przetworzonej cebuli, sosu sojowego i pszenicy

Smak Po usmażeniu na patelni

Własny, specyficzny. Słonawy, lekko słodki i umami. Zbliżony do panierowanych kotletów drobiowych. Dalej wyczuwalny smak białego pieprzu.

Po podpieczeniu w piekarniku

Własny, specyficzny. Słonawy. Wyczuwalny smak przetworzonej cebuli i nieznacznie umami. Dalej wyczuwalny smak pieprzu.

Alternatywa dla produktów niewegańskich Tak. Bardzo dobra dla panierowanych sznycli z piersi indyka.

 

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Soja, pszenica, seler.
Informacje (zastrzeżenia) producenta Niska zawartość tłuszczów nasyconych. Źródło białka. Produkt odpowiedni dla wegan
Przechowywanie Od +1°C do +7°C. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 48 godzin.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

Przedział cenowy – Drogi

7,99 zł za opakowanie – 44,38 zł za kg.

Producent: Polsoja
Zakupiono: Netto

Polsoja. Sznycel sojowy w chrupiącej panierce

7,99 zł - 180 g
7.9

Skład

7.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.5/10

Wartości odżywcze

9.0/10

Opłacalność

7.0/10

Smakowitość

8.0/10

Skład

  • Woda,
  • Panierka 10% (kukurydza, woda, mąka z ciecierzycy, sól),
  • Teksturowane białko sojowe 9 %,
  • Teksturowane białko roślinne 9,8% (izolowane białko sojowe, gluten pszenny, skrobia pszenna),
  • Olej rzepakowy,
  • Izolowane białko sojowe 3,6%,
  • Aromaty,
  • Gluten pszenny 1,7%,
  • Emulgator: metyloceluloza, przyprawy, sól, skrobia kukurydziana modyfikowana,
  • Ekstrakty przypraw, ocet w proszku.

Wartości odżywcze

  • Energia: 229 kcal
  • Tłuszcz: 9,1 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g
  • Węglowodany: 17 g w tym cukry: 2,9 g
  • Białko: 19 g
  • Sól: 1,5 g

Inne wegańskie produkty

2 komentarze

  1. Jejku kupiłam ten sznycel i nie mogłam go zjeść tak mi nie smakował. Ten cebulowy smak był paskudny ja go nigdy nie kupię jadłam dużo lepsze wegańskie sznycle 🙁

  2. W smaku i konsystencji przypominał mi nuggetsy z kurczaka, smak i aromat cebuli lekko wyczuwalny (przygotowywałam je na patelni), na szczęście jestem jedną z osób, którym to nie przeszkadza. Ogólnie fajny produkt, smakował mi, chociaż cena regularna nie zachęca.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.