Nasza rekomendacja:
(4,7 / 6)
Sante to firma, która ma uszy i oczy otwarte. Doskonale potrafi obserwować rynkowe trendy i dawać konsumentom to, co ich może interesować. Co prawda kuchnia pięciu przemian nie jest znana szerokiej rzeszy konsumentów, ale i testowany dzisiaj Sante. Pasztet wegański I lovege z fasolą i pestkami dyni nie jest do nich kierowany. Jednak na pewno weganin czy wegetarianin dbający o swoje zdrowie nie tylko o niej słyszał, ale być może sam gotuje w domu korzystając z jej wytycznych.
Ci konsumenci, którzy o niej nie słyszeli mogą odwiedzić stronę Sante, na której umieszczono przystępnie napisane wyjaśnienie: https://www.sante.pl/sklep/Pasztet-weganski-z-fasola-i-pestkami-dyni-180g
Nie inaczej jest z zawartością kwasu foliowego i mikroelementów takich jak potas, fosfor, żelazo i mangan. To składniki, o których od lat mówi się bardzo dużo. Wpływają one pozytywnie na ludzkie zdrowie. Firma nie zapomniała o umieszczeniu informacji o ich zawartości w testowanym Sante. Pasztet wegański I lovege z fasolą i pestkami dyni. A tak przy okazji. Zastanawiam się dlaczego inni producenci nie mogą podawać rozszerzonej wartości odżywczej? Każdy produkt zawierający w swoim składzie fasolę, soję lub groch będzie bogaty w wapń, fosfor, magnez i żelazo. Dlaczego ograniczać się tylko do wymaganych prawem tłuszczów, węglowodanów, białka i soli?
Mając do wyboru produkt A firmy X, na którym wyszczególnione są tylko podstawowe składniki odżywcze i produkt B firmy Y, na którym podane są zawartości mikroelementów, osoby świadome wybiorą zazwyczaj ten drugi.
Czy badanie zawartości mikroelementów jest aż tak kosztowne? A może wynika to z przyzwyczajenia? Mamy coraz bardziej świadomych konsumentów, o czym zresztą świadczy dynamicznie zwiększająca się popularność tego blogu. Dlatego podanie przez firmę Sante dodatkowych składników odżywczych jest moim zdaniem warte odnotowania i przyznanie dodatkowych punktów w zakresie wartości odżywczych 🙂
A co ze smakowitością? Sam nie stosuję kuchni pięciu przemian. Ale jeżeli to jej zastosowanie miało wpływ na smakowitość produktu, to chyba zacznę rozważać jej wypróbowanie 🙂
Pasztet (w zasadzie pasta) Sante. Pasztet wegański I lovege z fasolą i pestkami dyni jest naprawdę smaczny. Nie można pominąć wyczuwalnego zapachu i smaku przetworzonej cebuli, ale nie są one na tyle dominujące, aby mogły przeszkadzać w jedzeniu. Pasztet podany na bułce (tak, wiem bułki są niezdrowe) ze świeżym ogórkiem może naprawdę smakować.
Do Netto mamy blisko, więc już niedługo testy kolejnych produktów z serii I lovege!
Arek
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Przyjemne dla oka, estetyczne. Kolorystyka przyjemna, czytelna. Charakterystyczne dla całej serii „I Lovege”. Opakowanie szklane. |
Wygląd ogólny | Kolor ugier. Przyjemny, typowy dla tego rodzaju produktów. Na powierzchni widoczne lekkie zbrązowienie wynikające z procesu termicznego utrwalania. |
Konsystencja i tekstura | Lekka i napowietrzona. Budzi skojarzenia z pastą, a nie pasztetem. Łatwo się rozsmarowuje. Na wpół wilgotna. Widoczne drobne kawałki składników. Stosunkowo długo rozpuszcza się w ustach. Wyczuwalne kawałki pieczarek, pestek dyni i przypraw. |
Zapach | Wyczuwalny zapach przetworzonej cebuli i pieczarek. |
Smak | Słony, słodkawy i łagodnie kwaskowaty. Wyczuwalna lekka goryczka. Wyczuwalny smak przetworzonej cebuli, pieczarek i dyni. Łagodnie pieprzny. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Brak |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Seler |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Bez glutenu, kwas foliowy, mangan, żelazo. Przygotowano wg kuchni pięciu przemian. Może zawierać seler, soją gorczycę. |
Przechowywanie | Brak informacji |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak |
Przedział cenowy – Średni
4,99 zł za opakowanie – 27,72 zł za kg.
Producent: Sante A. Kowalski sp.j.
Zakupiono: Dyskont Netto
Sante. Pasztet wegański I lovege z fasolą i pestkami dyni
4,99 zł – 180 gSkład
- Fasola gotowana 40%
- Cebula
- Olej rzepakowy
- Pieczarki
- Pestki dyni 5%
- Warzywa suszone (seler, pietruszka)
- Błonnik (grochowy, bambusowy)
- Sól morska, aromaty naturalne
- Grzyby suszone, przyprawy
- Ekstrakty przypraw, kurkuma
Wartości odżywcze
- Energia 246 kcal
- Tłuszcze 17,0g (w tym nasycone 1,4 g)
- Węglowodany 14,0 g (w tym cukier 1,4 g)
- Białko 6,7 g
- Błonnik 5,2 g
- Sól 1,9 g
- Kwas foliowy 44,29 ug (22%)*
- Potas 356,85 mg (18%)*
- Fosfor 129,06 mg (18%)*; Żelazo 2,73 mg (19%)*; Mangan 0,37 mg (18%)*
- *RWS-Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej.
1 komentarz
Witam, dziś kupiłam ten produkt przypadkiem i jestem mile zaskoczona. Zjadłam już 3 kanapki i gdyby nie pojemność mojego żołądka zapewne zjadłabym więcej:) Ale nie z bułką tylko z chlebem żytnim ze słonecznikiem. Polecam!