Kotwica. Pierogi z soczewicą

Nasza rekomendacja:
5.1 out of 6 stars (5,1 / 6)

Kiedy po wstępnej degustacji spojrzałem na skład, wartości odżywcze, a następnie cenę na rachunku nie mogłem uwierzyć! Czy aby w sklepie się nie pomylono? A może pomylił się producent? Pomijając nieszczęsny sorbinian potasu, skład pierogów jest naprawdę bardzo dobry. Tego typu wyroby innych znanych producentów potrafią kosztować dwa lub trzy razy więcej, a czytanie ich składu to całkiem niezła lektura 😉

Testowane pierogi dają zdecydowanie lepsze wrażenia konsumpcyjne po podsmażeniu na patelni niż po obgotowaniu w wodzie. Są bardziej zwarte, mają twardą skórkę, smak soczewicy jest bardziej pełny i wyrazisty. Z dodatkiem świeżo pokrojonego szczypioru smakują jak w rodzinnym domu. Pierogi w obu wersjach przyrządziliśmy zgodnie z zaleceniami producenta.

Można je polecić z czystym sumieniem w zasadzie wszystkim osobom z wyjątkiem uczulonych na gluten. A sorbinian potasu zawarty w ich składzie? No cóż, organizmy osób odżywiających się roślinami nie będą miały z nim problemu 😉 Biorąc pod uwagę jego ilość, raczej im nie zaszkodzi. Zaś osoby spożywające mięso i wędliny dostarczają swoim organizmom o wiele więcej poważnych toksyn, których działanie kancerogenne zostało udowodnione ponad trzydzieści lat temu. Można wnioskować, że zjedzenie przez nie porcji pierogów z niewielką ilością sorbinianu potasu nie będzie miało istotnego wpływu na ich zdrowie. To tak jakby nałogowy palacz obawiał się wyjść na zewnątrz, bo o 0,5% została przekroczona norma zanieczyszczenia powietrza 🙂

O wiele bardziej szkodliwy jest ten olej, na którym smażymy pierogi, niż zawarty w nich konserwant. Widoczna brązowa, chrupiąca i smaczna skórka to efekt nieenzymatycznego brązowienia, zwany też reakcją maillarda. Warto pamiętać, że gdy temperatura smażenia przekracza 180°C wytwarza się rakotwórczy akrylamid. Co prawda spożycie raz na jakiś czas podsmażanych pierogów nie wpłynie aż tak negatywnie na ludzi organizm, ale warto o tym pamiętać.

Podsumowując. Pierogi z soczewicą firmy Kotwica to naprawdę bardzo dobry produkt. Produkt, który:

  • Szybko się przyrządza (2 minuty gotowania od wypłynięcia we wrzątku lub 8 minut podsmażania na patelni)
  • Nie skleja się i nie rozpada
  • Ma bardzo dobry skład
  • Dostarcza głównych składników odżywczych
  • Jest aromatyczny i smaczny (chociaż mało słony)
  • Jest w pełni roślinny (bez dodatku smalcu, który spotyka się u wielu producentów)
  • Jest bardzo tani.

Po przetestowaniu pieróg dochodzę do wniosku, że nie za bardzo uśmiecha mi się przyrządzanie pierogów z soczewicą w domu. Jeśli ktokolwiek przyrządzał takie pierogi wie doskonale jak bardzo jest to czaso – i pracochłonne zajęcie. Za niecałe pięć złotych kupuję porcję dla dwóch osób. Mam przy tym pewność, że pierogi będą wszystkim smakowały, w kuchni będzie porządek, w domu spokój i będę mógł zająć się kolejnym testem 🙂

Pierogi zasługują na wyższą ocenę, ale muszę uwzględnić fakt istnienia tego nieszczęsnego konserwantu.

 

Arek

Wegański blog Vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Przyjemne dla oka. Kolorowe. Czytelne napisy. Opakowanie plastikowe.
Wygląd ogólny Kolor pierogów typowy dla tego typu wyrobów. Całe, niesklejone pokryte cienką warstwą oleju.
Konsystencja i tekstura Ugotowane w wodzie

Miękkie, utrzymujące strukturę. Lekko klejące. Szybko rozwarstwiające się ciasto na powierzchni. Słabo wyczuwalne składniki.

Podsmażone na patelni

Twardawa, chrupiąca, przybrązowiona skórka, zwarta struktura, wyczuwalne składniki.

Zapach Ugotowane w wodzie

Typowy dla gotowanych pierogów, mączny z wyczuwalnym zapachem ziemniaków i soczewicy.

Podsmażone na patelni

Typowy dla odsmażanych pierogów z wyraźnie wyczuwalnym zapachem soczewicy, przypraw i nieznacznie ziemniaków.

Smak Ugotowane w wodzie

Typowy dla gotowanych pierogów, mączny z wyczuwalnym smakiem soczewicy, ziemniaków. Lekko kwaskowaty. Mało słony.

Podsmażone na patelni

Typowy dla odsmażanych pierogów z wyraźnie wyczuwalnym smakiem soczewicy, przypraw, czarnego pieprzu i niewielkim stopniu ziemniaków. Zrównoważony. Mało słony.

Alternatywa dla produktów niewegańskich Brak

 

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Sorbinian potasu
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Gluten
Informacje (zastrzeżenia) producenta Zawiera gluten
Przechowywanie 0ºC do +8 ºC

Po otwarciu przechowywać w lodówce przez 24 godziny.

Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

 Przedział cenowy – Bardzo tani

4,84 zł za opakowanie – 12,10 zł za kg.

Producent: Kotwica Andrzej Godlewski

Zakupiono: Hipermarket Auchan – Warszawa

Kotwica. Pierogi z soczewicą

4,84 zł – 400 g
8.5

Skład

7.0/10

Wrażenia konsumpcyjne (patelnia)

9.0/10

Wartości odżywcze

7.0/10

Opłacalność

10.0/10

Smakowitość

9.5/10

Skład

  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Olej rzepakowy
  • Soczewica 24%,
  • Ziemniaki
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • Pieprz czarny
  • Majeranek
  • Sorbinian potasu

Wartości odżywcze

  • Energia: 276 kcal
  • Tłuszcz 7,0 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,9 g)
  • Węglowodany 51,7 g (cukry 0,5 g)
  • Błonnik 3,1 g
  • Białko 9,9 g
  • Sól 0,87 g

Inne wegańskie produkty

13 komentarzy

  1. Dzięki Arku za ten test.
    Dopiero zaczynam wege „przygodę”, dlatego tak pożywne pierogi zagoszczą w moim menu.

  2. Uwaga, w składzie pojawiły się jajka! Dziś mąż kupił w ciemno, bo zawszebyły wegańskie, a tu niespodzianka…

Skomentuj Marcelina Kamińska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *