Nasza rekomendacja:
(5 / 6)
No i mamy kolejny burger wegański. I zapewne będzie ich coraz więc, ponieważ wbrew opinii zwolenników tzw. tradycyjnego ( coraz trudniejszego do obrony😉) odżywiania, to właśnie produkty roślinne, a nie odzwierzęce dają nam nieograniczone możliwości kulinarne. Co prawda głównymi składnikami wielu tego typu produktów są białka pszenne i sojowe, ale mimo to burgery potrafią się one od sobie różnić znacznie.
Testowany dzisiaj burger roślinny Nestle ma jedną najważniejszą, obiektywną zaletę, której nie da się podważyć: jest wyprodukowany przez jeden z największych koncernów. spożywczych na świecie. Dla nas to kolejny dowodów na to, że produkty roślinne nie są tylko przejściową modą, ale z coraz większą szybkością zaczynają wypierać z rynku produkty pochodzenie zwierzęcego 💪💪💪
Burger to produkt, który pod względem wrażeń konsumpcyjnych plasuje się gdzieś pomiędzy typowym burgerem roślinnym (np. Mniam burger), a burgerem, który stara się być pełnym zamiennikiem oryginalnej mięsnej wersji, którego z kolei przykład może być Beyond burger. Próbując go bez żadnych dodatków byliśmy zgodnie, że smakuje trochę jak burger drobiowy wymieszany ze zbożem. W zapachu przypomina burger z mięsa drobiowego smażonego na klasycznym grillu – można wyczuć lekko zapach spalenizny typowej dla produktów mięsnych smażonych na otwartym ogniu. Konsystencja jest kolejnym dużym plusem tego burgera. Jak na produkt roślinny jest wyjątkowo soczysty i co ważne, podczas smażenia na grillu elektrycznym nie wylewa się z niego żaden płyn, jak ma to miejsce w przypadku burgerów Z gruntu dobre i Next Level.
Wg nas jest to typowy burger, który zdecydowanie należy spożywać w bułce wraz z dodatkami. Spożywany osobno ma specyficzny (nie znaczy zły) smak .Jest słony, nieco słodki i pierzyny, a nawet na początku lekko kwaśny. Natomiast podany w bułce z dodatkami staje się niemal doskonały 😁 Jest miękki i nie stawia oporu podczas gryzienia tworząc z bułką i dodatkami jednolitą całość. Pod tym względem trudno go odróżnić od burgera mięsnego. To zdecydowanie burger, nie kotlet, który powinien raczej przypaść do gustu każdemu.
Oczywiście burger idealny nie jest. Naszym zdaniem najsłabszymi punktami tego produktu są skład i cena. Cena, której wysokości nie potrafimy uzasadnić. Co do składu, to pisaliśmy na ten sporo. O tel zawartość karagenu nie jest niczym złym, o tyle nagromadzenie dodatkowych wysoykoprzetworzonych i nienaturalnych dodatków z kwasem cytrynowym włącznie zmienia nieco odbiór produktu.
Alternatywa? Na przykład Burgery Z gruntu dobre ZM Sokołów, które kupimy o 40% taniej, i które mają lepszy skład.
Czy warto kupić Burger Roślinny Garden Gourmet? Jeżeli lubicie Burgery Z gruntu dobre, ale irytuje Was ich twardość, to warto spróbować burgerów Nestle. Jeżeli smakują Wam burgery Next Level, ale nie kupujecie produktów zawierających konserwantów, to również warto. Ale jeżeli zwracacie uwagę na skład, wartości odżywcze i cenę jednocześnie, to możecie kupić ze zwykłej ciekawości, bo Roślinny Burger z Nestle podany z dodatkami powinien Wam przypaść do gustu.
Agnieszka i Arek
blog wegański vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie plastikowe z zadrukowaną tekturową obwolutą. Grafika estetyczna i przyjemna dla oka mogąca kojarzyć się z produktami premium. Czytelna i łatwo rozpoznawalna. |
Wygląd ogólny | Kolor brązowy. Wygląd typowy dla burgerów. |
Konsystencja i tekstura | Po przyrządzeniu na grillu
Zwarta, soczysta i odpowiednio twarda. |
Zapach | Po przyrządzeniu na grillu
Drobiowo – zbożowy. Przypomina burger z mięsa drobiowego smażonego na klasycznym grillu – można wyczuć lekki zapach spalenizny typowej dla produktów mięsnych smażonych na otwartym ogniu. Wyczuwalny zapach przypominający przyprawę do zup. |
Smak | Po przyrządzeniu na grillu
Słony i nieco słodki. Smak złożony: drobiowo – zbożowy. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | bardzo dobra dla burgerów mięsnych. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Metyloceluloza, karagen |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Soja |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Może zawierać jaja, nasiona sezamu, seler i gorczycę. Źródło błonnika, bezglutenowy, bogaty w białko. |
Przechowywanie | W temp. +0°C – +7°C. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Drogi
9,99 zł za opakowanie – 66,60 zł za kg.
Producent: Nestle Polska SA
Dostępne: Auchan, Kaufland
Kod: 7613287291349
Garden Gourmet. Burger Roślinny
9,99 zł - 150 gSkład
- Woda
- Białko sojowe 16,0%,białko pszenne 5,0%
- Oleje roślinne w zmiennych proporcjach (rzepakowy, słonecznikowy)
- Cebula
- Skrobia kukurydziana, stabilizatory (metyloceluloza, karagen)
- Sól, ocet spirytusowy, ekstrakt drożdży w proszku, aromaty
- Cebula w proszku, czosnek w proszku
- Ekstrakt słodu jęczmiennego, cukier karmelizowany
- Maltodekstryna, przyprawy (kmin rzymski, pieprz czarny, kolendra, ziele angielskie)
- Kwas (kwas cytrynowy)
Wartości odżywcze
- Energia: 158 kcal
- Tłuszcz: 6,0 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g)
- Węglowodany: 8,0 g (w tym cukry 1,0 g)
- Błonnik: 4,0 g
- Białko: 16,0 g
- Sól: 1,5 g
6 komentarzy
Chyba 16g białka a 4g błonnika 😉
O tak. Jak najbardziej 👍 Dziękujemy za dokładne przeczytanie testu i słuszną uwagę 😀 Poprawiamy 👍
A mnie interesuje aspekt zdrowotny tych i wszystkich innych burgerow z wysokoprzetworzonych bialek teksturowanych, ktory w testach nie jest poruszany. Czemu zachwycamy sie burgerami z odzywek dla kulturystow?
Dziękujemy za komentarz. Jesteśmy bogiem testującym produkty przetworzone. Zapraszamy do zapoznania się z podstrony “O blogu” i przeczytania artykułów, w których wyjaśniamy wiele kwestii. Pozdrawiaamy
Moim zdaniem burger bardzo podobny w smaku do Beyond Burge, tylko konsystencja inna, bardziej gąbczasta niż typowo mięsna.