Cremajo Chilli i Chilli hot

zdjęcia cremajo chili na blogu wegańskim

Nasza rekomendacja:
5.1 out of 6 stars (5,1 / 6)

Cremajo to marka, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Zaś Cremajo chilli to produkt, na który czekaliśmy od chwili testu Cremajo curry, które bardzo przypadło nam do gustu. Czy warto było czekać? 😀

Wygląd, konsystencja i smakowitość Cremajo chilli stoją na najwyższym poziomie. Sos może służyć jako “smarowidło” na pieczywie stanowiąc bardzo dobrą bazę do wszelkich wegańskich kanapek. Może także być użyty jako dip do chipsów, sos do burgerów, frytek itp. Znakomicie dobrane składniki, świetna konsystencja i smakowitość sprawiają, że do złudzenia przypomina klasyczny majonez lub sos majonezowy. Testowane sosy występują w dwóch wersjach:

  1. Cremajo chilli
  2. Cremajo chilli hot.

Czym się różnią? Przede wszystkim, jak sama nazwa zresztą wskazuje, ostrością. Hot jest wyraźnie bardziej ostry od tego, który hot nie jest. Ale niech to “hot” Cię nie zmyli. Szczególnie jeżeli należysz do tych osób, które lubią bardzo pikantne potrawy.

Gdybyśmy pokusili się o określenie poziomu ostrości (pikantności) obu Cremajo używając skali 0-10, gdzie 0 to łagodny, a 10 ultra pikantny, to wg nas można byłoby owa produkty sklasyfikować tak:

  • Cremajo chili – 2
  • Cremajo chili hot – 6

Jeżeli zatem lubisz rzeczy pikantne i jalapeño zjadasz na śniadanie, to żaden z tych sosów Cię raczej nie zadowoli. Jeżeli jednak wolisz produkty niepikantne, ale delikatne “podłaskotanie” kubków smakowych jest czasami wskazane, to wybierz wersję łagodną, tę bez dopisku “hot”.  Gdybyśmy mieli wpływ na produkt to zdecydowanie doradzalibyśmy producentowi zwiększenie pikantności obu wersji o co najmniej 1, a być może nawet 2 punty w opisanej wyżej skali 0-10. Obecnie bowiem obie wersje mogą rozczarować część konsumentów tym, że są zbyt łagodne. Ci, którzy lubią potrawy łagodnie pikantne (tzw. mild) będą rozczarowani bardzo małą ostrością wersji łagodnej i zbyt dużą ostrością wersji pikantnej (hot). Zaś ci, którzy preferują potrawy bardzo pikantne mogą rozczarować się wersją z dopiskiem “hot”, która może być dla nich zaledwie “mild”.

Na temat składu sosów marki Cremajo pisaliśmy wcześniej w teści wspomnianego sosu curry. Skład sosu chilli jest bardzo zbliżony. Jeżeli zatem należysz do purystów żywieniowych i nie tolerujesz obecności substancji zagęszczających, przeciwutleniaczy itp., to lepszym rozwiązaniem będzie jednak przyrządzanie tego typu sosów samemu. Jeżeli jednak wiesz, że szkodliwy wpływ tych substancji na zdrowie osób odżywiających się produktami roślinnymi jest marginalny, to raz na jakiś czas zdecydowanie warto je mieć w spiżarni na wypadek niezapowiedzianej wizyty znajomych.

Uwaga: Nasza rekomendacja kierowana jest do tej drugiej grupy konsumentów. 

 

wegański blog - polecamy

Agnieszka i Arek

Wegański blog Vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny

Opis

Opakowanie/etykieta Produkt w przezroczystym słoiczku z czarną nakrętką. Etykieta w kolorze sosu z czarnymi napisami i bordowym  akcentem kolorystycznym. Grafika jest prosta, czytelna i łatwo rozpoznawalna.
Wygląd ogólny Kolor cielisty i brzoskwiniowy (wersja hot) z widocznymi drobnymi kawałkami składników (głównie czerwona papryka i pestki papryki). W wersji hot wyraźnie więcej papryki.
Konsystencja i tekstura Typowa lekka emulsja i gęsta emulsja (wersja hot). Nie rozwarstwia się.
Zapach Zapach intensywny, typowy dla majonezowego sosu z wyczuwalnym zapachem octu. W wersji hot zapach octu mniej wyczuwalny, na korzyść zapachu papryki chilli, który staje się bardziej intensywny.
Smak Lekko kwaśny. Typowy dla majonezowego sosu z chilli. Wyczuwalny smak chilli. Łagodnie pikantny. W wersji hot wyraźnie bardziej pikantny.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Bardzo dobra dla sosów majonezowych

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Guma ksantanowa, guma guar
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Gorczyca, bez glutenu
Informacje (zastrzeżenia) producenta  100% roślinny
Przechowywanie Od +5ºC do +22ºC. Po otwarciu przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Przechowywane w lodówce stają się bardziej sztywne.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak

Przedział cenowy – Średni

8,20 zł za opakowanie – 30,37 zł za kg.

Producent: Starck’s Food Polska Sp. z o.o. 

Cremajo Chilli i Chilli hot

8,20 zł - 270 g
7.2

Skład

6.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.5/10

Wartości odżywcze

4.5/10

Opłacalność

7.5/10

Smakowitość

9.5/10

Skład

  • Woda
  • Olej roślinny rzepakowy
  • Musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól),
  • Cukier
  • Ocet spirytusowy
  • Pasta chilli ok. 7,5% (świeża ostra papryka, ostra papryka suszona, czosnek suszony, olej roślinny rzepakowy, przecier pomidorowy, ocet winny jabłkowy, sól himalajska, cukier)
  • Skrobia modyfikowana
  • Substancje zagęszczające: guma ksantanowa, guma guar
  • Sól
  • Przeciwutleniacz: e385, barwnik: karoteny

Wartości odżywcze

  • Energia: 357 kcal
  • Tłuszcz 34 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,3 g
  • Węglowodany 12 g w tym cukry 4,7 g
  • Białko 0,4 g
  • Sól 1,6 g

Inne wegańskie produkty

3 komentarze

Skomentuj Michał Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *