Nasza rekomendacja: (5,7 / 6)
Na rynku wyraźnie przybywa w pełni roślinnych gotowych dań azjatyckich w lepszym wydaniu. Przez “lepsze wydanie” mam na myśli smakowitość, która uzyskiwana jest poprzez dodatek produktów naturalnych, a nie arsenału wzmacniaczy smaku, które można znaleść w tzw. zupkach chińskich. Dobrymi przykładami są kupione i testowane przez nas we wrześniu ubiegłego roku Yellow curry i Red curry. Nie są może rewelacyjne, ale na pewno mają wiele zalet.
Lidl wprowadził niedawno do sprzedaży kolejny tego typu produkt, który zdecydowanie zasługuje na uwagę. Można go i łatwo podgrzać w mikrofalówce (jeżeli ktoś nie ma nic przeciwko tej metodzie podgrzewania) i szybko (3-4 min.) otrzymać gotowe i naprawdę smaczne danie. Nie tylko smaczne, ale także o bardzo dobrej konsystencji. Ryż jest bardzo dobrze przyrządzony, przez co długie ziarna nie sklejają się i są świetnie odseparowane. Samo curry również ma właściwą konsystencję i bardzo dobrze zrównoważony smak, który nieznacznie przechyla się w stronę słodkiego. Potrawa jest również nieco ostra, ale w połączeniu z ryżem ostrość wyraźnie maleje. W połączeniu z ryżem curry zaczyna brakować słoności, co najprawdopodobniej wynika z tego, że ryż został ugotowany przez dodatku soli. Dlatego często spotykane w naszym kraju mieszanie całej porcji sosu z całą porcją ryżu i późniejsze spożywanie dania może sprawić, że będzie ono zauważalnie mniej wyraziste. Zapach nie pozostawia żadnych wątpliwości co do tego, że mamy do czynienia z curry z warzywami.
Duża zaletą dania jest to, że nie zawiera żadnych konserwantów. No i cena, która przy dzisiejszych drożyznach jest po prostu rewelacyjna. Za 7,60 zł otrzymujemy porcję, która być może nie wystarczy pracownikowi fizycznemu lub osobie bardzo głodnej, ale powinna wystarczyć każdemu, kto pracuje w biurze i spędza większość czasu przed monitorem komputera.
Czy produkt ma jakieś słabe punkty? Co do smakowitości nie mam zastrzeżeń, ale ucieszyłbym się, gdyby w składzie znalazło nieco więcej warzyw, a nie tylko fasolka szparagowa i bataty. Dodatkowo zastanawia długa lista produktów mogących powodować alergię, wyszczególniona w “Produkt może zawierać”. Do tej pory nie spotkaliśmy się jeszcze z tak wieloma zastrzeżeniami.
Podsumowanie
Jeżeli lubicie curry, a nie macie ochoty ucierać w moździerzu imbiru, kurkumy, chilli i czosnku, a następnie czasochłonnym duszeniu całości z mleczkiem kokosowym i karkołomnym manipulowaniem przyprawami, a także nie macie nic przeciwko ogrzewaniu produktów w mikrofalówce, to rozwiązanie może być tylko jedno: Lidl i zakup produktu firmy Foodmakers.
Arek
Blog wegański vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Tabela
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Przyjemne dla oka. Kolorowe. Czytelne napisy. Opakowanie w formie platikowego pudełka z dwoma osobnymi pojemnikami. W jednym ryż, w drugim curry. Pudełko umiejscowione w papierowej nakładkę pełniącej funkcje etykiety. W opakowaniu jedna porcja 350 g. |
Wygląd ogólny | Kolor typowy dla tego typu wyrobów. Widoczne całe, duże kawałki składników: fasolka szparagów i kostki batatów. |
Konsystencja i tekstura | Właściwa dla tego typu wyrobów. Składniki odseparowane, niesklejone, o właściwej, lekko twardawej konsystencji. Ziarna ryżo odseparowane, niesklejone. |
Zapach | Zapach zrównoważony, typowo dla curry z wyczuwalnymi charakterystycznymi dla tej potrawy składnikami. |
Smak | Zharmonizowany, lekko pikantny i nieco słodkawy. Podczas jedzenia wyczuwalne wszystkie składniki wraz z przyprawami. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Nie dotyczy |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Guma guar, guma ksantanowa, wymienione jako stabilizatory |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Brak. Z wyjątkiem zastrzeżeń producenta |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Vegan. Może zawierać zboże zawierajace gluten, seler,. sezam, soję, jaja, gorczycę, mleko (łącznie z laktozą), orzechy, orzechy ziemię i ich pochodne. Pakowane w atmosferze ochronnej. |
Przechowywanie | Przechowywać w temperaturze od 1°C do +8°C. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie. Z wyjątkiem zastrzeżeń producenta |
Przedział cenowy – Tani
7,99 zł za opakowanie – 21,71 zł za kg
Producent: Foodmakers Sp. z o.o.
Dostępny: Lidl
Kod: 5903068955112
Bistro Vege. Żółte kremowe curry z warzywami i ryżem
7,60 zł - 350 gSkład
- Ryż gotowany 51% (woda, ryż, sól jodowana (sól, jodan potasu))
- Sos z żółtym curry 29% (ekstrakt z kokosa 49%, woda, cukier trzcinowy brązowy, żółta pasta curry 3.5% (papryka chili 20%, szalotka 20%, czosnek, trawa cytrynowa 15%, sól. galangal 8%, kurkuma 5%, kmin, nasiona kolendry, przyprawy), skrobia modyfikowana, przecier z limonki, czosnek, sól jodowana (sól. jodan potasu), imbir 0,3%, papryka chili 0,02%, stabilizatory: guma ksantanowa, guma guar), warzywa gotowane 20% (fasolka szpa- ragowa zielona 45%, bataty-słodkie ziemniaki 45%, woda, sól jodowana (sól, jodan potasu))
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna: 105 kcal
- Tłuszcz: 2,7 g, w tym kwasy tł. nasycone: 2,5 g
- Węglowodany: 18,0 g, w tym cukry: 2,4 g
- Białko: 1,8 g
- Só: 0,78 g