Vemondo. Produkty fermentowane na bazie soi

Nasza rekomendacja: 3.7 out of 6 stars (3,7 / 6)

Zaprawienie w testach deserów wegańskich postanowiliśmy wreszcie podejść do dwóch deserów Vemondo. Czy deserów? Niezbyt wiele mówiące nazwy nie do końca informują nas z czyta mamy do czynienia:

  1. Soya Vanilla Flavuor
  2. Soya Blueberry

Więcej dowiadujmy się czytają etykiety po przeciwnej stronie kubeczka – jeśli walec w ogóle ma przeciwną stronę 😉

  1. Produkt sojowy fermentowany o smaku waniliowym wzbogacony (…) i coś tam coś.
  2. Fermentowany produkt sojowy z 17% z wsadem z czarnych borówek (…) i coś tam coś.

Rozumiemy, że produkty (desery?) są dystrybuowane także na rynek słowacki i serbski, ale czy ten fakt uzasadnia tworzenie tego typu nazw? Poza tym zadziwia konsekwencja w nazewnictwie “Produkt sojowy fermentowany” i “Fermentowany produkt sojowy” 😉

 

Zestawienie wyników testu:

W tabeli zestawiliśmy napoje owsiane w kolejności alfabetycznej. 

Lp. Nazwa napoju Rekomendacja
1. Soya Blueberry   3.9 out of 6 stars (3,9 / 6)
2. Soya Vanilla Flavour  3.4 out of 6 stars (3,4 / 6)

Wszystkie napoje są zapakowane w plastikowe kubeczki z naklejoną papierową etykietą i aluminiowym dekielkiem. Etykieta i dekielek zawierają bardzo dużo informacji i jest czytelna.

Cena: 5,49 zł za 500 g

 

Opis i ocena poszczególnych napojów owsianych
(kolejność alfabetyczna)

1. Soya Blueberry 

Po otwarciu napoju od razu czujemy zapach jagodowy. Jednak jest on trochę zbyt wyrazisty, wręcz “przesterowany”. Przez co można mieć wrażenie, że jest nieco nienaturalny. W smaku też jagodowy i znów można odnieść wrażenie, że smak jest zbyt intensywny, wręcz nienaturalny, jest jednak równoważony przez specyficzny sojowo – zbożowo – proszkowy posmak, który niestety szybko tłumi jagody i w ustach robi się mniej przyjemnie. Konsystencja jest właściwa dla tego typu produktów – jest odpowiednio gęsty. Kolor właściwy szaro – różowy. Tym co może bardzo pozytywnie zaskoczyć jest naprawdę spora ilość kawałków owoców. Czasami trafiają się całe jagody, co jest rzadkością w tego typu produktach.

Osobom preferującym smaki bardziej naturalne i świeże warto polecić tego typu produkty na bazie kokosów lub owsa. Na naszym blogu wegańskim znajdziecie wiele ich testów. Np. Bez deka mleka. Yogoat ukwaszony napój owsiany pitny, Bez deka mleka. Deser owsiany z jagodami, i inne.

Skład Wartości odżywcze w 100g
Woda, nasiona soi 11,6%, czarne borówki, skrobia modyfikowana, skrobia, substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego, regulatory kwasowości: kwas cytrynowy, cytryniany sodu, kwas jabłkowy 0,2%, zagęszczony sok z czarnych borówek, wapń (sole wapniowe kwasu ortofosforowego, sole wapniowe kwasy cytrynowego), naturalny aromat, koncentrat z marchwi, ekstrakt z jabłek, sól morska, ryboflawina, wit. B 12wit. D, kultury bakterii jogurtowych.

Wit. D: 0,75 µg, wit. B2: 0,21 mg, wit. B12: 0,38 µg, wapń: 120 mg

Energia: 76 kcal
Tłuszcz: 2,0 g (w tym kwasy nasycone: 0,3 g)
Węglowodany: 10,0 g (w tym cukry: 8,3 g)
Białko: 3,5 g
Sól: 0,19 g

 

 

 

2. Soya Vanilla Flavour

Po otwarciu napoju od razu czujemy zapach laski wanilii,  która jest nieco złamana przez aromat jabłkowy. W smaku waniliowy ze specyficznym sojowo – zbożowo – proszkowym posmakiem i wyraźnie kwaskowaty. Zbyt kwaskowaty przez co traci się cały urok “słodkości wanilii”. Ktoś chyba przesadził z kwaskiem cytrynowym, którego raczej staramy się w naszej kuchni unikać. Jednak czego się robi się dla kochanych czytelników ❤️😀 Konsystencja jest właściwa dla tego typu produktów – jest odpowiednio gęsty. Kolor właściwy słomkowy. Widoczne ciemnobrązowe drobinki laski wanilii.

Skład mocny! Niestety w nienajlepszym tego słowa znaczeniu. Za dużo tego wszystkiego. Za dużo kwasu cytrynowego i cytrynianów sodu, bo aż zęby piszczą podczas jedzenia😱 Zaś po chwili zaczyna boleć żołądek. W pierwszym odruchu mieliśmy zarekomendować produkt na 5,0, ale po kilku minutach zmieniliśmy zdanie. Wiemy, że znajdą się osoby, które stwierdzą, że kwas został dopuszczony do stosowania w produktach spożywczych, podobnie jak i sole kwasu ortofosforowego, nie boi przecież to wapń😉 No i co z tego? Jeżeli po zjedzeniu trzech łyżek produktu bolą nas żołądki, to mamy przestać się tym przejmować, bo ktoś dopuścił tę chemię jako dodatek do do produktów spożywczych? No, nie. Dla nas jest to nie do przyjęcia. Być może osoby zaprawione w bojach nad jajówą na boczku, wielkanocną białą kiełbasą w żurku z jajami i golonką w piwie z grochem nie odczują niczego. Jednak żołądki osób odżywiających się w miarę zdrowo poczują, że coś jest nie tak. Czy to oznacza, że można zrobić lepszy produkt tego rodzaju? Można: Deserek waniliowy wegański z laską waniliiBez deka mleka. Pudding waniliowy.

No dobrze, jest mocny argument: cena! Nie dostaniemy tego typu produktów w tej cenie. A ponieważ dla rodzimych konsumentów cena to podstawa…Jednak my nie zmienmy rekomendacji. Ostateczna rekomendacja jest uśredniona.

Skład Wartości odżywcze w 100g
Woda, nasiona soi 11,7%, nasiona soi, cukier, skrobia modyfikowana, skrobia, naturalny aromat, substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego, regulatory kwasowości: kwas cytrynowy, cytryniany sodu, koncentrat z marchwi, wapń (sole wapniowe kwasu ortofosforowego, sole wapniowe kwasu cytrynowego), sól morska, mielona laska wanilii, ryboflawina, wit. B 12wit. D, kultury bakterii jogurtowych.

Wit. D: 0,75 µg, wit. B2: 0,21 mg, wit. B12: 0,38 µg, wapń: 120 mg

Energia: 76 kcal
Tłuszcz: 2,0 g (w tym kwasy nasycone: 0,3 g)
Węglowodany: 10,0 g (w tym cukry: 8,3 g)
Białko: 3,5 g
Sól: 0,19 g

 

 

 

Przechowywać do +8°C

Przedział cenowy – Bardzo tani
5,49 zł za opakowanie – 10,98 zł za 1 kg.

Dostępny: Lidl

Kod: 056489466635; 056489466628

Vemondo. Produkty fermentowane na bazie soi

5,49 zł - 500 g
6.9

Skład

5.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

7.0/10

Wartości odżywcze

9.0/10

Opłacalność

7.0/10

Smakowitość

5.5/10

Opakowanie

7.5/10

Inne wegańskie produkty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *