Bez deka mleka. Deser owsiany z jagodami

Deser jagodowy - blog wegański vegetest

Nasza rekomendacja:
5.8 out of 6 stars (5,8 / 6)

Kolej na następny deser owsiany Bez deka mleka. Tym razem deser jagodowy. Po teście deseru truskawkowo – rabarbarowego byliśmy przekonani, że nic nas nie zaskoczy. Po pierwsze dlatego, że deserów, jogurtów i lodów jagodowych jest na rynku zatrzęsienie i wszystkie mają jedną wspólną cechę – pachną i smakują niemal identycznie. Po drugie powoli zbliżał się koniec naszej skali rekomendacji więc teoretycznie deser jagodowy nie powinien być o wiele lepszy. Jak się okazuje producent spłatał nam figla 😉

Deser z pozoru jest taki sam jak testowany wcześniej. Wygląd to w zasadzie wariacja na temat poprzedniego, a grafika jest zbliżona. Zmieniły się tylko owoce na zdjęciu i kolorystyka opakowania. Po zdjęciu wieczka ukazuje się deser, którego kolor jest dokładnie taki jakiego się spodziewaliśmy, czyli liliowo – jagodowy. Konsystencja jest zbliżona, chociaż w porównaniu do deseru truskawkowo – rabarbarowego oddzieliło się nieco więcej wody. Zatem bez większych różnic. Bez różnic do chwili powąchania i posmakowania.

Tutaj mały szoczek! To nie jest zwykły owsiany deser jagodowy! To jest genialny deser z borówek amerykańskich! Uprawiamy takie w naszym przydomowym ogrodzie na glebie i nawozach ekologicznych już czwarty rok. Co roku ze wszystkich krzaków zbieramy ponad trzy kilogramy borówek, więc ten smak znamy doskonałe. Przez chwilę próbując deser mieliśmy wrażenie, że wpadło doń kilka naszych borówek, które zastosowaliśmy do zdjęć. Trudno podczas jedzenia deseru oprzeć się skojarzeniom z winem ze szczepu Pinot noir lub Tempranillo🍷

Bez deka mleka. Deser owsiany z jagodami nie smakuje sztucznie jak standardowy tego typu produkt, którymi rynek jest zalany. Jest świeży, owocowy i przyjemnie słodki (słodszy od truskawkowo – rabarbarowego) i łagodnie kwaskowaty. Zdecydowanie smakuje tak jakby do środka dodano nie świeżych jagód tylko borówek amerykańskich. Dla nas mistrzostwo świata! Z jednym zastrzeżeniem, o którym już pisaliśmy. Naszym zdaniem konsystencja nie każdemu może odpowiadać. Dlatego przed podaniem lub/i spożyciem należy deser dokładnie wymieszać. Najlepiej używając rózgi, ponieważ osiągnięcie jednolitej struktury mieszając deser przy użyciu łyżeczki nie będzie łatwe.

Naszym zdaniem to absolutnie pod każdym względem najlepszy deser jagodowy na rynku! Producenci mlecznych deserów, a szczególnie jogurtów, wstydźcie się! Produkujecie od lat te same produkty mając jako bazę tak prosty i podatnyy materiał jakim jest mleko i nie potraficie wyjść poza ograniczenia, które tak naprawdę nie są kwestią technologii, tylko waszej kreatywności.

Parafrazując ostatni akapit opisu testu owsianego deseru truskawkowo – rabarbarowego dodamy: nie ma sensu kupować innych jogurtów (głównie) i deserów (również) jagodowych, skoro na rynku jest owsiany deser jagodowy marki Bez deka mleka. A że jest droższy od produktów na bazie mleka? No cóż możemy tylko przytoczyć fragment dialogu z polskiego filmu „Ile waży koń trojański” – „Trzeba więcej zarabiać!”😂😂😂

wegański blog - polecamy

Agnieszka i Arek
wegański blog vegetest.pl

PS. Napiszcie o swoich odczuciach.

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie Plastikowy pojemnik. Kolorowa, bardzo przyjemna dla oka grafika. Rozpoznawalna dla produktów marki. Zdecydowanie zachęca do zakupu.
Wygląd ogólny Kolor liliowy. Połyskująca powierzchnia. Widoczne rozwarstwienie oraz kawałeczki miąższu i pestek jagód.
Konsystencja i tekstura Konsystencja nierówna i lekko rozwarstwiająca się. Na spodzie opakowania oddziela się woda. Obecne kawałeczki miąższu i pestek jagód. Dość szybko rozpuszcza się w ustach. W ustach aksamitny.
Zapach Wyraźny. Przyjemny, świeży i owocowy. Zdecydowany aromat świeżych borówek amerykańskich. Pobudza ślinianki.
Smakowitość Smak słodki i łagodnie kwaskowy. Przyjemny, świeży i owocowy. Dominuje smak borówki amerykańskiej. Budzi skojarzenia z winami szczepów Pinot noir lub Tempranillo. Pobudza ślinianki.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Tak. Idealna dla tego typu produktów tradycyjnych.

 Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Pektyny
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Brak
Informacje (zastrzeżenia) producenta Bez soi, laktozy i bez deka mleka. Źródło błonnika, słodzone tylko owocami, z polskiego owsa. Żywe kultury bakterii.
Przechowywanie Od +1°C do +8°C
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak.

Przedział cenowy – Średni
5,50 zł za opakowanie – 30,55 zł za kg.

14.08.2020 Aktualizacja ceny:

Przedział cenowy – tani

Lidl: 3,79 zł – 21,05 zł

 

Producent: OSM Łowicz

Kod: 590120090446

Bez deka mleka. Deser owsiany z jagodami

5,50 zł - 180 g/ Lidl: 3,79 zł -180 g
9.4

Skład

9.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

9.5/10

Wartości odżywcze

8.0/10

Opłacalność

10.0/10

Smakowitość

10.0/10

Skład

  • Baza owsiana 80% (woda, błonnik z cykorii - inulina, mielony owies 3,3%, białka bobu, skrobia),
  • Wsad jagodowy 20% [jagoda 70% (sok jagodowy z zagęszczonego soku 24%, przecier jagodowy 23%, jagoda 23%),błonnik z cykorii - inulina, mąka z tapioki, aromat naturalny wraz z innymi naturalnymi aromatami, substancja zagęszczająca: pektyny
  • Witaminy: niacyna, kwas pantotenowy, B6, B12, kwas foliowy, biotyna;
  • Żywe kultury jogurtowe (w tym Bifidobacterium, BB-12. Lactobacllus acidophilus)

Wartości odżywcze

  • Energia: 59 kcal
  • Tłuszcz: 0,3 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0 g)
  • Węglowodany: 6,4 g, (w tym cukry 1,8 g)
  • Błonnik:12,0 g
  • Białko: 1,7 g
  • Sól: 0 g
  • Niacyna: 5,28 g, kwas pantotenowy: 3,6 mg
  • Witamina B6: 0,462 mg
  • Witamina B12: 0,975 µg
  • Kwas foliowy:132 µg, Biotyna: 16,6 µg

Inne wegańskie produkty

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *