Bez deka mleka. Osełka z solą i czosnkiem

Nasza rekomendacja:
5.3 out of 6 stars (5,3 / 6)

Osełka z solą i czosnkiem to drugi po testowanej poprzednio Osełce o smaku maślanym z najnowszych wegańskich produktów OSM Łowicz. Tym razem będzie krótko, ponieważ oba produkty pod wieloma względami są do siebie podobne.

Producent na swoje stronie internetowej pisze, że „Jeśli lubisz bogaty smak czosnku, ale niekoniecznie masz ochotę obierać i miażdżyć jego ząbki, ta osełka jest czymś dla Ciebie”. Wiemy, że obecnie w przekazie kierowanym do klienta więcej jest sloganów i wyszukanych stwierdzeń niż faktów. „Bogaty smak (obranego i zmiażdżonego) czosnku” w produkcie na bazie oleju koksowego, w którego składzie znajduje się czosnek, ale w formie granulatu? Takie stwierdzenie wydaje się być typowym językim reklamy, która ma pobudzić w nas, konsumentach, chęć dokonaniu zakupu. Dlatego z pewną dozą ostrożności otworzyliśmy opakowanie i…zdziwiliśmy się. Okazało się bowiem, że Osełka faktycznie pachnie i smakuje podobnie do tej jaką moglibyśmy zrobić sobie sami. Na całe szczęście tylko podobnie, bo typowy, ostry smak i zapach świeżego, zmiażdżonego czosnku już dawno przestał nas zachwycać. Zatem treść na stronie producenta na pokrywa się w stu procentach z rzeczywistością, ale naszym zdaniem to dobrze.

blog wegański osełka z czosnkiem

Zarówno zapach, jak smak są znakomicie zharmonizowane. Zapach jest przyjemny: maślano – czosnkowy, a łagodny smak czosnku pozostaje w ustach na dłużej. Niczego nie można również zarzucić słoności, która jest optymalna. Dla osób, które używają jej niewiele kanapka z Osełką i z pomidorów lub z ogórkami raczej nie będzie wymagała dodatkowego posolenia.

Osełka z solą i czosnkiem wydała nam się nieco mniej twarda niż ta maślana. Czyżby miała na to wpływ niższa o 1% zawartość oleju kokosowego? Jeżeli tak, to poprosimy, o ile to możliwe, o jeszcze większe jego ograniczenie. Wolelibyśmy, aby osełki po wyjęciu z lodówki lepiej rozsmarowywały się na pieczywie.  O ile bowiem na twardszym i elastycznym pieczywie razowym rozsmarowanie jest możliwe, o tyle próba równomiernego rozprowadzenie Osełki na twardym i kruchym pieczywie chrupkim i na świeżej bułce zdecydowanie nie przychodzi łatwo.Nie jest to oczywiście jakiś straszliwy problem, ale gdy chcemy szybko przygotować jakąś kanapkę jest to pewno utrudnieniem.

Próbując Osełkę samą możemy wyczuć coś jakby proszek. Jednak gdy użyjemy Osełki do smarowania pieczywa stanie się on trudniej, lub wręcz w ogóle niewyczuwalny.

Podsumowanie

Osełka z solą i czosnkiem zaskoczyła nas pozytywnie. Jest to bardzo dobrze zharmonizowane pod względem smaku i zapachu „smarowidło” i może je polecieć każdemu kto spożywa tego typu produkty. Jednakże osoby lubiące spożywać pieczywo z masłem i świeżym czosnkiem nie będą w pełni usatysfakcjonowanie, ponieważ czosnkowy smak i zapach Osełki są łagodne.

wegański blog - polecamy

Agnieszka i Arek
blog wegański vegetest.pl

PS

Prosimy nie sugerować się średnią oceny, ponieważ czekamy na informacje od producenta nt. składników użytych do ich produkcji opakowania. Średnia ta na pewno ulegnie zmianie.

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie Produkt zapakowany w opakowanie plastikowe wielokrotnego otwierania. Przyjemna, nieco ograniczona kolorystycznie, ale zachęcająca do zakupu etykieta. Kolor kremowy Powierzchnia matowa. Dobrze spasowane zamknięcie 😀
Konsystencja i tekstura Lekko twarda i nieco proszkowata (po wyjęciu w lodówki) trudno rozsmarowująca się, jednak nieco lepiej niż w przypadku Osełki o smaku maślanym. Po ociepleniu miękka rozsmarowuję się prawidłowo.
Zapach Świeży. Wyczuwalny zapach dość świeżego masła i czosnku. Ale nienachalny.
Smak Świeży. Z wyraźnym smakiem czosnku i wyczuwalnym maślanym. Szybko rozpuszcza się w ustach. Smak czosnku długo utrzymuje się w ustach.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Bardzo dobra dla masą z dodatkiem czosnku.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Skrobia, skrobia modyfikowana
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Brak
Informacje (zastrzeżenia) producenta Bez soi i glutenu, mleka, oleju planowego, wit. B6 i B12.
Przechowywanie +2 do +8. Po otwarciu spożyć w ciągu 48 godzin
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak

Przedział cenowy – Średni

4,99 zł za opakowanie – 33,26 zł za kg.

Producent: OSM Łowicz

Kod: 5900120090606

Bez deka mleka. Osełka z solą i czosnkiem

4,99 zł - 150 g
6.8

Skład

7.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

9.5/10

Wartości odżywcze

5.5/10

Opłacalność

9.0/10

Smakowitość

9.5/10

Opakowanie

0.0/10

Skład

  • Woda
  • Olej kokosowy 40%
  • Skrobia modyfikowana kukurydziana
  • Skrobia modyfikowana
  • Sól 1,3%
  • Czosnek granulowany 1,0%,
  • Witaminy: niacyna, kwas pantotenowy, B6, B12, kwas foliowy, biotyna
  • Barwnik: karoteny
  • Aromat.

Wartości odżywcze

  • Energia: 391 kcal
  • Tłuszcz: 40.0 g w tym kwasy nasycone: 35,0 g
  • Węglowodany: 7,7 g (w tym cukry 0,0 g)
  • Białko: 0,0 g
  • Sól: 1,3 g
  • Niacyna: 5,3 mg
  • Kwas pantotenowy: 3,6 mg
  • Witamina B6: 0,462 mg

Inne wegańskie produkty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.