Happy Vege. Roślinne kiełbaski paprykowe

Nasza rekomendacja: 5.6 out of 6 stars (5,6 / 6)

Nie prowadzimy bloga śledczego i nie zaglądamy w umowy zawierane przez sieci handlowe. Jednak trudno po otwarciu Kiełbasek Paprykowych nie dostrzec wyraźnego podobieństwa do Kiełbasek Węgierskich Dobrej Kalorii. Zaś szybkie porównanie składu obu produktów utwierdziło nas w tym, że mamy do czynienia z tym samym produktem. Jednak, jak przekonał nas cały test, w zasadzie na tym podobieństwa się kończą.

Kiełbaski pokrywa cienki film, jednak w środku nie tylko nie są tłuste, ale wręcz soczyste. W smaku zdecydowanie nie tak pikantne jak wspomniane Kiełbaski Węgierskie. Poziom ich pikantności w naszej skali od 1 do 10 określilibyśmy gdzieś na poziomie na 1,5. Czyli w zasadzie może je spożywać każdy. Tym bardziej, że dość wyraźnie wyczuwalny jest smak słodki, który jak wiadomo dodatkowo łagodzi pikantność. Co do samych składników smaku, to zdecydowanie wyczuwa się smak boczników, papryki słodkiej i delikatnie czarnuszki. Czarnuszka, mimo że jest widoczna i jest jej sporo, nie narzuca swojego smaku.

W zapachu można wyczuć wędzonkę, słodką paprykę i grzyby. Całość może budzić skojarzenia z tradycyjną kiełbasą. Smak nie jest zatem tak złożony i zmienny jak miało to miejsce w przypadku Kiełbasek Węgierskich.

O dziwno, Dobra Kaloria (naszym zdaniem) wykonała kawał dobrej roboty na zamówienie sieci Netto. Na tyle dobrej, że naszym odczuciu produkt jest lepszy niż Kiełbaski Węgierskie, do których siłą rzeczy nie mogliśmy ich nie porównać.

Agnieszka i Arek wegański blog vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Opakowanie foliowe z papierową nakładką. Grafiką na etykiecie prosta i typowa dla marki. Czytelna i łatwo rozpoznawalna. Na etykiecie podano bardzo dużo wartościowych dla konsumenta informacji.
Wygląd ogólny Po przyrządzeniu zgodnie z przepisem na opakowaniu i usmażeniu na grillu kiełbaski nabierają koloru umbry. Wyraźnie widoczne kawałki składników.
Konsystencja i tekstura Konsystencja zwarta, średnio twarda, lekko klejąca i soczysta. Po naciśnięciu palcem nie rozpada się. Tekstura włóknista i lekko “plastelinowata”.
Zapach Zapach złożony. Własny, specyficzny. Wyczuwalne: wędzonka, grzyby, papryka i czarnuszka.
Smak Specyficzny, własny. Nieco słodki, nieznacznie pikantny. Wyczuwalne grzyby, papryka, czarnuszki.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Tak. Bardzo dobra dla tradycyjnych kiełbas.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Gluten pszenny
Informacje (zastrzeżenia) producenta Bez konserwantów i barwników.
Przechowywanie W lodówce. Po otwarciu spożyć w ciągu 48 godz.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

Przedział cenowy – Drogi

7,99 zł za opakowanie – 44,38 zł za kg suchego produktu.

Dostępny w: Netto Kod: 5901529106714

Happy Vege. Roślinne kiełbaski paprykowe

7,99 zł - 180 g.
8.3

Skład

8.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.5/10

Wartości odżywcze

8.0/10

Opłacalność

8.0/10

Smakowitość

9.5/10

Opakowanie

8.0/10

Skład

  • Boczniak ostrygowaty 39%
  • Gluten pszenny, teksturowane białko pszenicy (białko pszenne mąka pszenna)
  • Oleje roślinne (rzepakowy, kokosowy)
  • Woda
  • Nasiona słonecznika 6,5 %
  • Skrobia, naturalne aromaty
  • Papryka słodka suszona 1 %,
  • Pomidory suszone, czosnek suszony, cebula suszona, błonnik grochowy,
  • Sól, nasiona czarnuszki
  • Przyprawy, sok z cebuli proszku, sok z cytryny w proszku.

Wartości odżywcze

  • Wartość energetyczna: 297 kcal
  • Tłuszcz 16,0 g (kwasy tłuszczowe nasycone 4,2 g)
  • Węglowodany 13,0 g (cukry 3,4 g)
  • Białko 23,0 g
  • Błonnik: 5,7 g
  • Sól 1,6 g
  • Potas: 308 mg

Inne wegańskie produkty

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *