Nasza rekomendacja:
(3,9 / 6)
Bezmięsny to jedna z pierwszych typowo wegańskich marek na rynku polskim. Mimo wysokich cen swoich produktów wciąż jest obecna na rynku i jej produkty można znaleźć w takich sieciach jak Carrefourze, Auchan czy Netto. Niestety nie jest obecna ani w Lidlu, ani w Biedronce, w których to sklepach Polacy najczęściej dokonują zakupów. Na naszym blogu wegańskim przetestowaliśmy do tej pory 13 produktów firmy Bvtcher (właściel marki) i większość z nich przypadła nam do gustu, a Bezmięsny boczek, który testowaliśmy prawie 4 lata temu, jeszcze z inna grafiką i w innym opakowaniu, jest stałym gościem w naszej lodówce. Uwielbiamy także Bezmięsne burgery, które wg nas są jedną z najlepszych wegańskich pozycji na keson grillowy. Zatem z założenia powinniśmy być nieobiektywni w ocenie Bezmięsnego Salami. Czy aby na pewno?😉
W roku 2018 tego typu wyrób na pewno byłby czymś oryginalnym, ale obecnie, gdy na półkach sklepowych możemy znaleźć takie produkty, jak Kabanosy Olewnika i Tarczyńskiego i Kaszankę Dobrej Kalorii, a nawet Plastry wegańskie z Biedronki, Bezmięsne Salami wydaje się być produktem nie dość, że drogim, to do jeszcze tego mało oryginalnym. Po wyjęciu z opakowania od razu wyczuliśmy zapach…mortadeli 😉 Jednak po chwili leżenia na talerzu zapach mortadeli zniknął ustępując zapachowi, który na upartego i z przymróżeniem nosa, można by było nazwać zbliżonym do salami. Salami bezmięsne jest suche, lekko kwaskowate i w smaku niezbyt przypomina oryginalnej salami. A powinno? No, skoro nazywa się salami, to wg nas raczej powinno.
Próbowaliśmy jeść na różne sposoby. W zestawieniu z pieczywem (bułką) posmarowaną majonezem wegańskim z dodatkiem musztardy staje się całkiem smaczne. Mnie (Arek) salami najbardziej smakowało na bułce posmarowanej majonezem wegańskim Devely, z dodatkiem keczupu Develey (-30% cukru) oraz dobrej jakości octu balsamicznego z Modeny. Miałem chwilami wrażenie, że jem bułkę z salami. Jednak wciąż nie jest to takie salami jakiego byśmy oczekiwali.
Podsumowanie
Najsłabszymi punktami Salami są konsystencja (głównie mała soczystość), trudny do zdefiniowania smaku, którego nie mogliśmy skojarzyć z salami i oczywiście cena. Mamy w kraju sporą inflację i wyraźnie wzrosły ceny produktów spożywczych, ale prawie 80 zł za kg bezmięsnego salami?! To zdecydowanie za dużo. Niemniej jednak, dla osób, k†orędzie uważają, że białko jest podstawą odżywiania jest to produkt bardzo dobry, bo zawiera go w 100 g aż 21,81 g!
Agnieszka i Arek
Wegański blog Vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny |
Opis |
Opakowanie/etykieta | Produkt zgrzany próżniowo w plastikowej folii z papierową obwolutą stanowiącą etykietę. Etykieta charkterystyczna o ograniczonej kolorystyce. Czytelna i łatwo rozpoznawalna. Otwarcie zgrzanej folii opakowania wymaga użycia nożyczek lub noża. |
Wygląd ogólny | Kolor szary. Zauważalne kawałki składników. Głównie pieprzu i przypraw. Produkt w kształcie walca opakowany w ściśle przylegającą osłonkę foliową |
Konsystencja i tekstura | Zwarta, twarda i gąbczasta z dużym oporem uginająca się po naciskiem palca.Zwarta. Nie rozpada się. Mało soczysta i nietłusta. Pogryziona rozpada się na kawałki. Lekko gumowata. |
Zapach | Zapach mało zbliżony do zapachu salami i wyrobów z seitanu. Wyczuwalny pieprz i przyprawy. |
Smak | Lekko kwaśny i słonawy. Złożony. Trudny do określenia. Chwilami zbliżony do wyrobów wędliniarskich. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Nie |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Soja, pszenica. |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Bez cholesterolu, bogaty w białko, 100% roślinny. Może zawierać sezam, gorczycę i seler. |
Przechowywanie | Od +2ºC do +6ºC. Po otwarciu spożyć w ciągu 48 godzin. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Bardzo drogi
7,99 zł za opakowanie – 79,90 zł za kg.
Producent: BVTCHER Sp. z o.o.
Bezmięsny. Bezmięsne salami
8,99 zł - 100 gSkład
- Woda
- Białka roślinne (pszenne, grochowe)
- Olej rzepakowy
- Skrobia ziemniaczana
- Aromaty (w tym aromat dymu wędzarniczego)
- Glukoza, sól
- Błonniki (bambusowy, grochowy, babki jajowatej)
- Czosnek, płatki drożdżowe niekatywne
- Sos sojowy (woda, ziarno soi, pszenica, sól)
- Dekstroza, maltodekstryna, ekstrakty przypraw
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna: 212 kcal
- Tłuszcz: 8,89 g, w tym kwasy tł. nasycone: 6,0 g
- Węglowodany: 9,25 g, w tym cukry: 3,36 g
- Błonnik: 4,08 g
- Białko: 21,81 g
- Só: 1,54 g