Nasza rekomendacja:
(3,6 / 6)
Nie, to nie jest Falafel Vivery, chociaż bardzo możliwe, że przez nią dla Lidla produkowany. Skład jest bardzo zbliżony, a wartości odżywcze różnią się mniej więcej o 7 – 18%, co przekłada się niestety na wrażenie konsumpcyjne. Falafel przyrządzony zgodnie z zalecaniami producenta jest w środku twardy, chłonie tłuszcz, w smaku nie dorównuje temu produkowanemu przez Viverę.
W zapachu budzi skojarzenia z ciastem i plackami ziemniaczanymi przyprawionymi kolendrą i kminem rzymskim. W smaku kwaśny, niespójny z wyczuwalną kolendrą i kminem rzymskim i ciecierzycą. Testując falafela zastanowiliśmy się czy to my mamy niewłaściwe odczucia smakowe i zapachowe, czy ktoś popełnił błąd w opisie składu. Na etykiecie podano, że w skład produktu wchodzi kminek, zaś my wyraźnie wyczuwaliśmy mielony kmin rzymski🤔
Mimo, że falafel łatwo i szybko chłonie tłuszcz, w środku pozostaje suchy i naszym zdaniem nieco zbyt twardy. Jedząc go trudno oprzeć się wrażeniu, że był robiony na szybko i jest raczej namiastką falafela niż nim samym. Z drugiej jednak strony jeżeli porównamy jego cenę (6,99 zł za 200 g) z ceną falafela Vivery (12,99 zł za 200 g), to trudno się dziwić. Coś za coś. Z trzeciej (!) jednak strony trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie: wolę zapłacić za bardzo dobry falafel dwa razy więcej czy za przeciętny dwa razy mniej? My odpowiedź znamy, ale jej nie sugerujemy. Warto wspomnieć, że falafel zawiera w składzie substancję konserwującą, która dla wielu osób może go dyskwalifikować.
I tak już na koniec, zastanawia nas, że Lidl, w którym raz na jakiś czas pojawia się w sprzedaży znakomity i wysoko przez oceniany Vegan falafel burger wypuszcza produkt, który nawet nie sięga mu do pięt.
Agnieszka i Arek
blog wegański vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie foliowe z papierową nakładką. Etykieta z ograniczoną kolorystycznie, ale typowa dla marki. Czytelna i łatwo rozpoznawalna. Otwarcie zgrzanej folii nie wymaga użycia nożyczek lub noża. |
Wygląd ogólny | Kolor falafeli typowy: żółto – brązowy. Widoczne kawałki składników: głównie cicierzycy i przypraw. Kilkanaście falafeli jest luźno ułożonych w pudełku. Podczas smażenia mocno wchłaniają tłuszcz. |
Konsystencja i tekstura | Po usmażeniu
Dość twarda. Falafel jest suchy. Pod naciskiem palca rozlatuje się. Wyraźne małe kawałki ciecierzycy i szpinaku. |
Zapach | Po usmażeniu
Budzi skojarzenia z ciastem i plackami ziemniaczanymi przyprawionymi kolendrą i kminem rzymskim. |
Smak | Po usmażeniu
Własny, specyficzny. Kwaśny, niespójny z wyczuwalną kolendrą i kminem rzymskim i ciecierzycą. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Nie dotyczy |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Kwas sorbowy |
Zawartość substancji zagęszczających | Metyloceluloza |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Pszenica |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Vegan. W zakładzie przetwarzane jest także: soja, mleko, jaja, łubin. Musi być podgrzewany 2 minut w temp. 180 °C. Wzbogacony w wit. B12, |
Przechowywanie |
Przechowywać w temperaturze od +2 6C do +7 °C. Po otwarciu
przechowywać w lodówce, spożyć w ciągu 2 dni
|
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Średni
6,99 zł za opakowanie – 34,95 zł za kg.
dostępny: Lidl
Vemondo. Falafel
6,99 zł - 200 gSkład
- Ciecierzyca 76%
- Olej słonecznikowy
- Mąka pszenna
- Szpinak 4%
- Przyprawy (kminek, kolendra, pieprz)
- Cebula 19 %, natka pietruszki 19%, czosnek 1,9%, sól
- Ocet spirytusowy, kwas cytrynowy
- Woda
- Substancja konserwująca: kwas sorbowy
- Naturalne aromaty, glukonian żelaza (11), witamina B12 (cyjanokobalamina)
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna: 266 kcal
- Tłuszcz: 10,4 g, w tym kwasy tł. nasycone: 1,1 g
- Węglowodany: 29,2 g, w tym cukry: 3,9 g
- Błonnik: 7,6 g
- Białko: 9,9 g
- Sól: 1,34 g
Jeden komentarz