Vegeidealni. Vege Pieroghi 4 Champignons

blog wegański Pieroghi 4 Champignons

Nasza rekomendacja:
3.8 out of 6 stars (3,8 / 6)

Oferta firmy Pure&Fit poszerzyła się o kolejne “pieroghi”. Po testowanych w grudniu Marhavych, które niezbyt przypadły nam do gustu tym razem postanowiliśmy spróbować z grzybami i burakami. O tych drugich napiszemy w kolejnym teście. A jak się zaprezentowały… No właśnie? Z nazwy tłumaczonej z francuskiego wiemy, że to “cztery grzyby”, ale w składzie z grzybów znajdziemy jedynie pieczarki. Wygląda więc na to, że nazwa produktu jest dość luźno związana z tym co znajdziemy w jego składzie. OK, rozumiemy 🤔

A jak pieroghi wypadają w naszym teście? Może sie podobać piękne opakowanie, które zdecydowanie wyróżnia się na regale chłodniczym. Firmie Pure&Fit udaje się to osiągnąć dzięki odważnej, wręcz narzucającej się dużymi powierzchniami kolorów w grafice. Produkty leżące na regale schodzą na drugi plan. Jeżeli taki miało być zamierzenie producenta, to na pewno mu się to udało 👍

W opakowaniu znajdziecie kilkanaście pokrytych obficie tłustą warstwą pierogów. Tak jak miało to miejsce w przypadku Marhavych tak i te pierogi są obficie oblane tłuszczem.

blog wegański vege Pieroghi 4 Champignons

Vegeidealni. Vege Pieroghi 4 Champignons przyrządziliśmy zgodnie z zaleceniem producenta, czyli na patelni. Co prawda na rewersie papierowej obwoluty podanych jest łącznie pięć sposobów, ale skoro “Najlepsze z patelni”… 🙃

Podsmażenie na patelni z dodatkiem oleju (mimo tego, że pierogi są tłuste przywierają do jej dna) sprawia, że ich zewnętrzna warstwa pokrywa się przyjemnie chrupiącą brązową skórką. Jeżeli unikacie oleju i lubicie jedzenie lżej strawne podgrzejcie je w wodzie, ale naszym zdaniem mogą być zbyt mdłe. Farsz będący połączenim pieczarek i kaszy jaglanej pomimo dodatku pieprzu i majeranku jest mało konkretny w smaku. I chociaż  w 100 g produktu znajduje się 1,5 g soli podczas jedzenia musieliśmy jej trochę dodać.  Pierogi podczas podgrzewania bardzo wciągają tłuszcz i bez dokładnego odsączenia w papierze byłby chyba niezjadliwe. Nadzienia jest sporo, ale jest ono gęste i plastelinowate przez co przykleja sie do zębów. Pierogi pachną intensywnie i budzą przyjemne skojarzania z zapiekanką z pieczarkami. Jednak w smaku pieczarki zanikają. Nie zupełnie, ale odczuwa się wyraźną różnicę między zapachem a smakiem. Zapach sugeruje nam, że będziemy jedli smaczne pieczarkowe pierogi, a w rzeczywistości smak taki nie jest 😔 Ciasto i kasza jaglana skutecznie stłumiły smak grzybów. Chyba zabrakło w składzie jakiegoś naturalnego wzmacniacza smaku, jak choćby lubczyk lub kozieradka. Oczywiście nie oznacza to, że smak w jakikolwiek sposób dyskwalifikuje pierogi. Są smaczne, ale ten smak jest po prostu bez wyrazu. Najsłabszą stroną jest wygląd ogólny i konsystencja pierogów.

Testowane Pieroghi 4 Champignons mogą stanowić jakąś odmianę w naszym codziennym menu. Jednak ich wygląd, niezachęcająca do spożycia konsystencja i nieco pozbawiony wyrazu smak nie przypadły nam do gustu.

Agnieszka i Arek
wegański blog vegetest.pl

 

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Przyjemne dla oka. Opakowanie plastikowe z papierową szarfą. Etykieta w postaci papierowej szarfy z lakierem wybiórczym w kilku kolorach, estetyczna. Czytelne napisy.  Zachęca do zakupu.
Wygląd ogólny Kolor pierogów typowy. Pokryte obficie tłuszczem, całe, niektóre nierówno sklejone. Wnętrze pierogów w kolorze ciemnoszarym i ecru. Widoczne kawałki składników.
Konsystencja i tekstura Po podsmażeniu na patelni

Twardawa, chrupiąca, przybrązowiona warstwa wierzchnia. Plastelinowate i klejące. Wyczuwalne kawałki składników

Zapach Dominujący zapach pieczarkowy budzący skojarzenia z zapiekanką pieczarkową.
Smak Mało zdecydowany. Pieczarkowy i jaglany. Słodkawy i mało słony.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Nie dotyczy

  Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Gluten (mąka pszenna), gorczyca
Informacje (zastrzeżenia) producenta Bez konserwantów i barwników. Super dla wegan.

W zakładzie przetwarzane są również soja i jej pochodne, sezam i jego pochodne.

Przechowywanie +0ºC do +6 ºC

Po otwarciu przechowywać w lodówce przez 24 godziny.

Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

 Przedział cenowy – Tani
7,99 zł za opakowanie – 19,95 zł za kg. 

Producent: Pure&Fit
Zakupiono: Lidl

Kod: 5903246012002

7,99 zł - 400g
7.2

Skład

9.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

5.5/10

Wartości odżywcze

6.0/10

Opłacalność

7.5/10

Smakowitość

8.0/10

Skład

  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Pieczarka 22%
  • Kasza jaglana 4%
  • Cebula 6%
  • Sól
  • Majeranek 0,2%
  • Pieprz czarny

Wartości odżywcze

  • Energia: 140 kcl
  • Tłuszcz 1,0 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g)
  • Węglowodany: 2,9 g (w tym cukry: 0,1 g)
  • Białko: 3,5 g
  • Sól: 1,2 g

Inne wegańskie produkty

2 komentarze

  1. Myślę, że 4 Champignons to swoista gra słowna 😉 Pieczarki to grzyby, a grzybowe pierogi według producenta to danie for champions 😛
    Niemniej zgadzam się z oceną, raczej nie będę wracać 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *