Develey. Vegan Sos Tatarski

Nasza rekomendacja:
5.7 out of 6 stars (5,7 / 6)

I doczekaliśmy się! Robimy mały maraton 😉 Począwszy od dzisiaj przez kolejne dni będziemy publikować testy wybranych produktów Develey, producenta cieszącego się ogromną popularnością i używanego przez nas na co dzień Vegan Majo – zamiennika majonezu.

Zatem w ramach Tygodnia z Develey przedstawiamy test wegańskiego sosu tatarskiego.

Develey to marka, do której mamy osobisty sentyment. W naszej lodówce i spiżarni zawsze można znaleźć keczup, wegan majo i musztardę sarepską – w naszym domowym slangu zwaną “saperską” 😉 Ostatnio także przerzuciliśmy się z bazarowego chrzanu “własnej roboty” na ten develeyowy. Chrzan, który nota bene także postanowiliśmy przetestować na naszym wegańskim blogu.

Sos tatarski Vegan marki Develey nie jest bynajmniej produktem odkrywczym. Testowaliśmy w lipcu tego roku Wegański sos tatarski biedronkowej marki Go Vege, który okazał się być produktem godnym rekomendacji. Wtedy na końcu testu napisaliśmy, że “Nie widzimy zupełnie sensu kupowania niewegańskich sosów tatarskich, skoro większość z nich ma gorszy skład oraz są droższe od Go Vege z Biedronki”. Testując wegański sos tatarski Develey możemy jedynie sparafrazować tę opinię. Otóż nie widzimy zupełnie sensu kupowania niewegańskich sosów tatarskich, skoro możemy kupić w przyzwoitej cenie znakomity wegański sos tatarski Develey. Jeżeli jednak znajdą się osoby, które uważają, że obecność skrobi kukurydzianej modyfikowanej i gumy ksantanowej dyskwalifikuje produkt, to polecamy zapoznać się ze składami sosów niewegańskich, czyli tych, w których tego typu składników w ogóle nie powinno być. Oto przykładowy skład niewegańskiego sosu tatarskiego znanej polskiej marki:

Woda, olej rzepakowy, mieszanka warzyw i grzybów konserwowych (ogórek 8,0%, cebula 4,8%, pieczarka 3,2%, woda, koper, ocet, cukier, sól, regulator kwasowości – kwas cytrynowy), cukier, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, gorczyca, białka mleka (łącznie z laktozą), aromaty (zawierają mleko, serwatkę w proszku, seler), stabilizatory: guma guar, alginian sodu, cytrynian sodu, regulator kwasowości: kwas mlekowy, przyprawy.

Jeżeli porównamy powyższy skład z testowanym dzisiaj sosem wegańskim marki Develey… A zresztą, czy jest w ogóle co porównywać?

blog wegański develey wegański sos tatarski

Porównaliśmy jednak składy wspomnianego wyżej sosu tatarskiego marki Go Vege z sosem Develey i zauważyliśmy wiele podobieństw. Podobne odczucia mieliśmy podczas oceny organoleptycznej.

Chociaż sos Go Vege jest wyraźnie tańszy, za wyborem sosu Delevey przemawiają:

  • Lepszy skład.
  • Bardziej wyrazisty smak i zapach.
  • Przyjaźniejsze środowisku szklane opakowanie  z przyciągającą wzrok elegancką grafiką.
  • Marka. Nie można pominąć kwestii wizerunku marki. Osoby, które przykładają wagę do marki nie będą miały co do tego wątpliwości.

Zatem Go Vege czy Develey? Dla nas odpowiedź jest oczywista. Wolimy dopłacić i kupić produkt, który:

  • Bardziej cieszy nasze oczy
  • Jego producent przykłada większą wagę do ekologii. Do tego wręcz stopnia, że w nakrętce tradycyjna gumka została zastąpiona papierem!
  • Jest bardziej wyrazisty w smaku.

wegański blog - polecamy

Uwaga!

Ze względu na różne podejście producentów do kwestii ekologii oraz oczekiwań konsumentów w tym zakresie, począwszy od tego testu wprowadzamy kolejny składnik oceny cząstkowej: Opakowanie.

Agnieszka i Arek
Wegański blog Vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny

Opis

Opakowanie/etykieta Szklany słoik z zieloną nakrętką. Przyciągająca wzrok etykieta o przyjaznych barwach z lakierem wybiórczym. Treść czytelna.
Wygląd ogólny Kolor alabastrowy. Widoczne kawałki składników.
Konsystencja i tekstura Typowa emulsja. Dość zwarta, gęsta i nieco ciągnąca.
Zapach Zapach intensywny, typowy dla sosu tatarskiego. Wyraźnie wyczuwalny zapach ogórków, pieczarek i klasycznego majonezu. Można wyczuć zapach żółtek.
Smak Słodki i lekko kwaśny. Właściwy i świeży. Wyczuwalny smak mieszanki ogórków i pieczarek nieznacznie octowy.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Idealna dla tradycyjnych sosów tatarskich.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Guma ksantanowa
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Gorczyca, bez glutenu
Informacje (zastrzeżenia) producenta  Bezglutenowy
Przechowywanie Po otwarciu przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak

Przedział cenowy – Tani

4,38 zł za opakowanie – 20, 85 zł za kg.

Kod: 5906425143405

Develey. Vegan Sos Tatarski

4,38 zł - 210 g
8.7

Skład

8.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

9.5/10

Wartości odżywcze

5.0/10

Opłacalność

9.5/10

Smakowitość

10.0/10

Opakowanie

9.5/10

Skład

  • Olej rzepakowy
  • Woda, ogórki 11%
  • Cukier trzcinowy 6%
  • Pieczarki 4%
  • Cebula
  • Skrobia modyfikowana kukurydziana
  • Kłodawska sól kamienna*, przyprawy (zawierają gorczycę), zioła
  • Substancja zagęszczająca: guma ksantanowa
  • Aromat.

Wartości odżywcze

  • Energia: 395 kcal
  • Tłuszcz: 39 g, w tym kwasy nasycone: 2,8g
  • Węglowodany: 9,3 g, w tym cukry: 6,4g
  • Białko: 0,5g
  • Sól: 0,8g
  • Kwasy tłuszczowe OMEGA-3: 1,9g

Inne wegańskie produkty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *