Spróbuj WEGE. Kaszotto kontynentalne z kaszą bulgur i kiełkami dyni

Spróbuj WEGE. Kaszotto kontynentalne z kaszą bulgur i kiełkami blog wegański

Nasza rekomendacja:
5.2 out of 6 stars (5,2 / 6)

Modne i…słusznie

Kiedyś było risotto, obecnie na rynku możemy znaleźć ryżotta, kaszotta, ciecierzotta i kto wie jakie inne oryginalnie nazwane potrawy. Potrawy, które są często kupowane przez bardziej świadomych, ale równie jak inni, zabieganych konsumentów. Można oczywiście zjeść tzw. zupkę chińską w wersji wegańskiej. Ale bądźmy poważni, skład takiej zupki przypomina raczej skład farby malarskiej niż produktu spożywczego przeznaczonego do zjedzenia. Dlatego cieszy, że kaszotta zyskują coraz większą popularność. Testowane dzisiaj kaszotto firmy JOYFOOD z Łodzi nie dość, że jest smaczne i łatwe w przygotowaniu, to także bardzo odżywcze.

Wartości odżywcze

Tutaj jednak nachodzi nas refleksja. Dlaczego producent nie zamieścił dodatkowych informacji nt. wartości odżywczych ograniczając się jedynie do tych wymaganych przepisami? Nawet osoby, które nie zajmują się zawodowo żywieniem wiedzą, że kasze, kiełki, pestki dyni są wyjątkowo bogate w wartości odżywcze. Dlatego w ocenie uwzględniliśmy te wartości, których producent nie podał. Nawet jeżeli producenci nie podają tego typu informacji na opakowaniu nie zmienia to faktu, że opakowanie kaszotta będzie sto razy (no może nie aż tyle😉) bardziej odżywcze niż zupka chińska lub inna sprzedawana w formie proszku do rozpuszczenia w gorącej wodzie. Prosimy o umieszczanie takich informacji. 😀🙏

wegański blog kaszotto

Jak to się je?

Kaszotto kontynentalne z pestkami dyni to taki spożywczy kameleon😉 Gdy powąchaliśmy je przed przyrządzaniem zapach skojarzył nam się wegańskimi wędlinami firm Bezmięsny i Seitan Threat z wyczuwalnymi w tle pomidorami suszonymi i papryką. W trakcie podgrzewania zapach powoli ulegał zmianie, aż zmienił się niemal całkowicie. Od czarnych oliwek, przez ciecierzycę i paprykę, po oliwki czarne i pomidory suszone i kaszę bulgur. W zapachu gotowego do spożycia produktu można także wyczuć ser, którego oczywiście w składzie nie ma 😀

Konsystencja gotowej potrawy jest lekko tłusta i nieco gumowata, ale całość znakomicie uzupełniają lekko twarde pestki. W smaku lekko słodkie i, mimo że w składzie znajduje się sporo soli (2,6 g w całej porcji), to potrawa nie jest słona. Wyczuwalne kasza bulgur, czarne oliwki, suszone pomidory i czerwona papryka. Podczas jedzenia uaktywniają się śliniaki, chociaż nie wyczuliśmy kwaśnego smaku.

Na koniec

Naszym zdaniem kaszotto może służyć jako dodatek porcji węglowodanów do obiadu.Jednak ze względu na bogate wartości odżywcze może być spożywane samo jak w pełni wartościowy posiłek. Jedyne części osób może się nie podobać wygląd gotowego produktu. To takie typowo zdrowe, ale mało estetyczne i swoim wyglądem niezachęcające do jedzenia. Pialiśmy o tym jakiś czas temu w artykuł: Wegański nie zawsze oznacza zdrowy!

Bardzo dobry produkt, warto rekomendacji.

wegański blog - polecamy

Arek
blog wegański vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Przyjemne dla oka. Kolorystyka nieco zimna, ale oryginalna i przyciągająca wzrok. Opakowanie plastikowe z papierową nakładką. W opakowaniu 280 g, produktu do podgrzania nawet bez wyjmowania z opakowania.
Wygląd ogólny Kolor typowy dla tego typu wyrobów. Ochra/brunatny. Widoczne całe, kawałki składników.
Konsystencja i tekstura Przed ugotowaniem

Specyficzna. Budząca skojarzenia z produktami na bazie seitanu i suszonych pomidorów,

Po ugotowaniu

Typowa dla tego typu produktów. Lekko klejąca kasza, nieco gumowatą kasza z wyczuwalnymi lekko twardymi Pestami i oliwkami.

Zapach Przed ugotowaniem

Zbliżony do produktów na bazie seitanu z datkiem suszonych pomidorów i papryki.

Po ugotowaniu

Zapach złożony. Od czarnych oliwek, suszonych pomidorów, po kaszę bulgur. Można także wyczuć ser.

Smak Po ugotowaniu

Średnio słodki. Wyczuwalna kasza bulgur, czarne oliwki, suszone pomidory i czerwona papryka.

Alternatywa dla produktów niewegańskich Nie dotyczy.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Pszenica, soja
Informacje (zastrzeżenia) producenta

Może zawierać: seler, orzeszki arachidowe i inne orzechy.

Bez konserwantów, bez sztucznych barwników i aromatów, bez wzmacniaczy smaku, bez GMO

Przechowywanie Suche, chłodne miejsce.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

Przedział cenowy – Średni
8,99 zł za opakowanie – 32,01 zł za kg

Producent: JOYFOOD Sp. z o.o.
Dostępny: atienda.pl

Kod: 5907222797624

Spróbuj WEGE. Kaszotto kontynentalne z kaszą bulgur i kiełkami dyni

8,99 zł - 280 g
8.1

Skład

7.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

7.0/10

Wartości odżywcze

9.0/10

Opłacalność

8.5/10

Smakowitość

9.5/10

Opakowanie

7.0/10

Skład

  • Kasza bulgur 47% (gluten)
  • Papryka czerwona 11%
  • Woda, oliwki czarne 6%,
  • Kiełki warzywne (soczewicy zielonej, soczewicy brązowej, ciecierzycy, fasoli mung) 5,3%
  • Olej rzepakowy, pestki dyni 4,5%
  • Pomidor suszony 3%, koncentrat pomidorowy 3%
  • Sos sojowy (soja, gluten)
  • Koncentrat soku jabłkowego
  • Cukier trzcinowy
  • Przyprawy (gorczyca), sól kamienna, czosnek, bazylia suszona 0,2%.

Wartości odżywcze

  • Energia: 193 kcal
  • Tłuszcz: 6,9 g w tym kwasy nasycone: 0,5 g
  • Węglowodany: 27,0 g (w tym cukry 3,0 g)
  • Błonnik: 7,8 g
  • Białko: 5,7 g
  • Sól: 1,3 g

Inne wegańskie produkty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *