Bezmięsny Mięsny. Pepperoni

Nasza rekomendacja:
5 out of 6 stars (5 / 6)

Ten test miał się zacząć wprowadzeniem, które faktycznie napisałem, ale w efekcie nie opublikowałem. Brzmiało on tak: ”Pozostały nam już do testów tylko dwa produkty, w tym jeden, na który szczególnie czekam i wciąż odkładam na później, podobnie jak za danych czasów przesuwało się jedyny plasterek kiełbasy na koniec chleba, aby jak najdłużej pozostawić przyjemne wrażenie 🙂 Tym produktem jest Pepperoni.” Dzisiaj produkt został przez nas przetestowany i powiem tak – warto było czekać.

Pepperoni to zdecydowanie, w moim odbiorze, najlepszy pod względem smakowitości i konsystencji produkt firmy BVTCHER.

Agnieszka pozostaje przy Boczku. Widzę jak pałaszuje, przewracając oczami, podsmażone na patelni plasterki z chlebem, musztardą i (niestety) ketchupem. I nie wiem, czy przypadkiem nie chce tylko zachować twarzy, bo od początku twierdziła, że Boczek to absolutny, nie do pobicia hit 😉

Podstawowy skład Pepperoni ma niemal identyczny jak Jałowcowa i Wiejska, ale jest inne. Ma inną, lepszą, zdecydowanie bardziej zbliżoną do tradycyjnych wędlin konsystencję i strukturę, co za to odpowiada? Oto pytanie do producenta. Jeżeli skład jest identyczny to może proporcję są inne? A może zastosowane zostały składniki od innego dostawcy? A może odpowiedzialny jest dodatek koncentratu pomidorowego i większa ilość soli? Moim zdaniem to pytania, na które warto, aby producent sobie odpowiedział, bo Pepperoni to produkt niemal wzorcowy (pomijam oczywiście skład 🙂 , za który nie mogę przyznać więcej niż 55 pkt.)

Przyrządziliśmy Pepperoni na trzy sposoby:

  • Na surowo
  • Na patelni
  • W wegańskiej fasolce po bretońsku.

Najsłabiej wypadł w tej pierwszej wersji, w kolejnych – rewelacja! Fasolka wyszła tak dobrze, że trudno byłoby ją odróżnić w ślepej próbie od tradycyjnej, mięsnej odsłonie. No może była mniej tłusta 😉

Ponieważ fasolka to mój szybki przepis, dzielę się nim poniżej.

Wegańska fasolka po bretońsku z Pepperoni

Składniki (proporcje na wyczucie)

  • Fasola Jaś
  • Cebula
  • Pepperoni
  • Woda
  • Koncentrat pomidorowy
  • Cukier
  • Sól
  • Lubczyk
  • Papryka czerwona słodka w proszku
  • Papryka czerwona wędzona w proszku
  • Tymianek
  • Cząber
  • Czosnek w proszku

Wykonanie

  • Fasolę – ugotować tradycyjnie (przed ugotowaniem namoczyć)
  • Podsmażyć na oleju cebulkę (do zeszklenia)
  • Dodać Pepperoni – podsmażyć
  • Dodać fasolkę, wymieszać i podsmażać od czasu do czasu mieszając
  • Wymieszać koncentrat z wodą i suszonym lubczykiem
  • Wlać na patelnię
  • Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem czosnku
  • Dusić bez przykrywania ok. 3 – 4 minut od czasu do czasu mieszając
  • Dodać czosnek w proszku, wymieszać, zagotować i wyłożyć na talerz.

Proporcji nie podaję, ponieważ zawsze gotuję na wyczucie. Wszystko musi wyjść dobrze i tyle 😉

Podsmażana na patelni z małą ilością tłuszczu Pepperoni pachnie jak paprykowe salami. Szok! Można podać na pieczywie z dodatkami, można podsmażyć cebulkę… Możliwości jest wiele. Warto poeksperymentować.  Jedynie ilość soli może budzić niepokój. Jest jej zdecydowanie więcej niż w pozostałych wyrobach Bezmięsny Mięsny.

Planujemy w najbliższym czasie zrobić pizzę z Pepperoni. Opublikujemy wyniki w niniejszym teście.

Wysoka rekomendacja!

Dziękujemy właścicielom marki Bezmięsny Mięsny za udostępnienie produktu do testów.

Wegański blog Vegetest.pl

Arek

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny

Opis

Opakowanie/etykieta Produkt zgrzany próżniowo w plastikowej folii z papierową obwolutą stanowiącą etykietę. Etykieta monochromatyczna, oszczędna w przekazie. Czytelna i łatwo rozpoznawalna. Otwarcie zgrzanej folii wymaga użycia nożyczek lub noża.
Wygląd ogólny Kolor terakoty. Zauważalne kawałki przypraw. Głównie chili i kolendry. Produkt w kształcie walca opakowany w ściśle przylegającą osłonkę foliową
Konsystencja i tekstura Zwarta, twarda, z dużym oporem uginająca się po naciskiem palca.

Zwarta. Nie rozpada się. Soczysta, wilgotna i lekko tłusta. Sprężysta, soczysta i równa.

Zapach Zapach zbliżony do wyrobów wędliniarskich. Wyczuwalny zapach papryki i koncentratu pomidorowego. Przyjemny.
Smak Lekko kwaskowaty i słodkawy. Złożony. Zbliżony do wyrobów mięsnych. Wyczuwalne przyprawy. Po chwili produkt staje się pikantny. Pikantność nie utrzymuje się długo.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Tak, Bardzo dobra dla tradycyjnych wędlin w zależności od formy przyrządzenia.

 

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Soja, gluten, gorczyca
Informacje (zastrzeżenia) producenta Bez cholesterolu, bogaty w białko, 100% roślinny.

Produkt może zawierać śladowe ilości gorczycy i sezamu

Przechowywanie Od +2ºC do +6ºC. Po otwarciu spożyć w ciągu 1-2 dni.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

Przedział cenowy – Bardzo drogi

15,00 zł za opakowanie – 64,00 zł za kg.

Producent: BVTCHER Sp. z o.o.

Bezmięsny Mięsny. Pepperoni

15,00 zł – 250 g
8

Skład

5.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

9.5/10

Wartości odżywcze

9.0/10

Opłacalność

6.5/10

Smakowitość

9.5/10

Skład

  • Białko pszenne
  • Woda
  • Olej rzepakowy
  • Koncentrat pomidorowy
  • Sos sojowy (ziarno soi, woda, mąka pszenna, sól)
  • Płatki drożdżowe nieaktywne
  • Mąka sojowa
  • Mąka ziemniaczana
  • Przyprawy
  • Sól

Wartości odżywcze

  • Energia: 246 kcal
  • Tłuszcz 8,9 g (kwasy tłuszczowe nasycone 1,0 g) 
  • Węglowodany 11,1 (cukry 5,8 g)
  • Białko 28,5 g
  • Błonnik 3,5 g
  • Sól 2,28 g

Inne wegańskie produkty

5 komentarzy

    1. 🙂 Można 🙂 Nagotowałem się na studiach z tak szczegółowymi proporcjami i zasadami, że aż czasami nic z tego nie wychodziło 🙂
      Zawsze gotuję bez proporcji. Z wyjątkiem chleba, ten zawsze piekę wg przepisu 🙂

      1. Ja też jak robie ciasto na bułki czy chleb to zawsze się pilnuje. W innych przypadkach raczej nie. Jak robie ciasto na pizze to zawsze odbiegam od przepisu 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *