Sorella. Wegańskie gołąbki w sosie pieczarkowym

wegański blog wegańskie gołąbki

Nasza rekomendacja: 5.4 out of 6 stars (5,4 / 6)

To już trzecie gołąbki wegańskie, które przy odrobinie szczęście można kupić w sklepie. Jednak tym razem z sosem pieczarkowym. 

Wielokrotnie pisaliśmy o niestabilności oferty produktów wegańskich w rodzimych sklepach. Dlatego nie zdziwilibyśmy się, gdyby kupionych kilka dni temu wegańskich gołąbków w sosie pieczarkowym marki Sorella już niedługo nie można było znaleźć na półce. Niechęć do zmian, zarówno ze strony klientów, jak i kupców jest spory. Ludzie wciąż wolą tradycyjne produkty nie dając nawet szansy tym w wersji wegańskiej, przez co statystyki sprzedaży jasno pokazują kupcom, że nie ma sensu zamawiać tego, co słabo się sprzedaje. Z drugiej strony sklepy też niezbyt dużo robią, żeby zainteresować klientów tego typu produktami. Lidlowy Tydzień wegański jest zaledwie jednym z wielu innych „tygodni”, w których dominują produkty mające w składach przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego. Czy gołąbki wegańskie Sorelli wpłyną na zmianę podejścia obu stron? Chcielibyśmy, aby tak było, ale nie łudzimy się, bo wiemy, że wciąż dominuje i jeszcze długo dominować będzie błędne myślenie o tym jak ludzie powinni się odżywiać. W każdym razie my nie zamierzamy nigdy przerwać testowania tego co udaje nam się odkryć w sklepach pokazując konsumentom, że jest wiele produktów roślinnych, które warte są ich uwagi, a także utwierdzające producentów w tym, że ich wspieramy. Trzymamy kciuki za producenta i liczymy na to, że osób, które sięgną po gołąbki w wersji w pełni roślinnej, bo naprawdę są udane!

blog wegański wegańskie gołąbki

W naszym kraju (w domach i sklepach) najczęściej spotykamy gołąbki w sosie pomidorowym, dlatego tym razem mamy ciekawą odmianę.  Gołąbki smakują podobnie jak mięsne, jednak można wyczuć białko teksturowane, które wpływa nie tylko na smak, ale również na teksturę całej potrawy. Dodatkowo wyczuwa się smak i zapach suszonych warzyw. Mnie ten smak nie do końca odpowiadał (Arek), ale Agnieszka stwierdziła, że gołąbki są świetne. No cóż, degustibus… Niemniej jednak, co należy zdecydowanie podkreślić, ten smak zanika, gdy zaczynamy jeść gołąbki wraz z sosem. Czyli, innymi słowy czepiałem się, bo w końcu je się całą potrawę, a nie gołąbki osobno, a sos osobno. Jednak ja niestety tak właśnie lubię 😉 Gołąbki są bardzo dobrze wykonane. Kapusta i farsz mają właściwą konsystencję i nie rozpadają się. Najmocniejszą stroną gołąbków jest chyba sos. Jest odpowiednio gęsty, aromatyczny i smaczny.

Jak widać na poniższym zdjęciu w opakowaniu (470 g.) znajdują się dwa gołąbki. Są złączone tak, że w przypadku podgrzewania w kuchence trzeba od razu podgrzać oba, ponieważ nie ma możliwości oddzielenia gołąbków. Ściślej mówiąc taka możliwość jest, ale przecinając łącznie nożem lub nożyczkami raczej nie uniknie się uszkodzenia folii.

Czy zatem warto kupić i spróbować tych gołąbków? Zdecydowanie! Tym bardziej, że cena jest naprawdę dobra.

 

Podsumowanie

Na plus:

  • Niezły skład.
  • Smak i zapach powinny zadowolić większość osób.
  • Bardzo dobra jakość wykonania.
  • Konsystencja całej potrawy.
  • Cena.

Na minus:

  • Wyczuwalny smak suszonych warzyw.
  • Wyczuwalne gumowate teksturowane biało.
  • Brak możliwości łatwego podzielnia gołąbków w przypadku chęci podgrzania w kochance mikrofalowej tylko jednej sztuki.

 

 

Arek wegański blog vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Opakowanie foliowe z papierową nakładką. Etykieta utrzymana w przyjemnych barwach z ciekawą  grafiką. Czytelna i łatwo rozpoznawalna. Na etykiecie podano istotne dla konsumenta informacje.
Wygląd ogólny Dwa gołąbki o wymiarach ok. 8×4 cm zanurzone w niejednolitym sosie pomidorowym. Widoczne kawałki składników w gołąbkach.
Konsystencja i tekstura Konsystencja właściwa o odpowiedniej twardości.
Zapach Zapach przyjemny budzący skojarzenia z gołąbkami klasycznymi z wyczuwalnymi suszonymi warzywami.
Smak

Zrównoważony i właściwy. 

Alternatywa dla produktów niewegańskich Tak. Bardzo dobra dla tego typu wyrobów.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak.
Zawartość substancji zagęszczających Skrobia modyfikowana.
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Brak.
Informacje (zastrzeżenia) producenta

 Produkt może zawierać: gluten (z żyta), mleko łącznie z laktozą, jaja, nasiona sezamu. Opakowanie 75% z recykling, do recykling, Vegan.

Przechowywanie Bez chłodzenia.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie.

Przedział cenowy – Tani

9,99 zł za opakowanie – 21,25 zł za kg.

Producent: PAMAPOL S.A.

Zakupiono: Netto

Kod:5907501005112

Sorella. Wegańskie gołąbki w sosie pieczarkowym

9,99 zł - 470 g
8.4

Skład

9.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

9.0/10

Wartości odżywcze

7.0/10

Opłacalność

9.0/10

Smakowitość

8.5/10

Opakowanie

8.0/10

Skład

  • Woda, kapusta biała 23 %,
  • Pieczarki 9,4 %
  • Ekstrakt z kokosa 8 %
  • Ryż paraboliczny gotowany 7,6 %
  • Marchew 6,5 %, cebula 1,7 %
  • Warzywa suszone (w tym seler), teksturowane białko sojowe
  • Sól, przyprawy, skrobia, olej rzepakowy, nać pietruszki
  • Musztarda dijon (woda, gorczyca, ocet spirytusowy, sól)
  • Mąka pszenna, koncentrat białka sojowego
  • Gluten pszenny, ekstrakty przypraw, aromaty naturalne, cukier palony

Wartości odżywcze

  • Wartość energetyczna: 120 kcal
  • Tłuszcz: 7,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,8 g
  • Węglowodany: 8,5 g, w tym cukry: 2,3 g
  • Błonnik: 1,5 g
  • Białko: 4,3 g
  • Só: 0,92 g

Inne wegańskie produkty

3 komentarze

  1. Wyczerpująca recenzja, która od razu przekonuje do spróbowania gołąbków! Niestety, rzeczywiście, często trudno trafić na wybrany produkt wegański na sklepowej półce, ale zdecydowanie czasem warto uzbroić się w cierpliwość. 😉

  2. Właśnie zjadłam. Są bardzo dobre, ale sos dla mnie zbyt gęsty, “łykowaty”. Same gołąbki pyszne i dobrze przyprawione. A to, że są podzielone w opakowaniu uważam za plus. Można wyjąć tylko jednego gołąbka, a drugi bezpiecznie zostanie zamknięty.

Skomentuj CookUp Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *