Nowy Wiśnicz. Pierogi Vege a la mięsne

Nasza rekomendacja:
5.2 out of 6 stars (5,2 / 6)

Pierogi marki Nowy Wiśnicz dały się nam już poznać od dobrej strony. Do tej pory testowaliśmy Pierogi na jeden kęs z nadzieniem śliwkowym, które dobrze przyjęły sie na rynku. Teraz przyszedł czas na pierogi bardziej “konkretne” 😉 Czy Piergi vege a la mięsne marki Nowy Wiśnicz znów okazały się udanym produktem? Jak już widać po samej rekomendacji zdecydowanie tak. Ale do rzeczy.

Pierogi a la mięsne to w dużym uproszczeniu pierogi pszenne. W cieście z mąki pszennej znajdziecie nadzienie, którego bazą jest mąka pszenna. Mimo to producent (ściślej mówiąc technolog) tak dobrze skomponował dodatki, że zapach i smak pierogów jest naprawdę zaskakująco dobry! Co prawda nie są one idealną alternatywą dla mięsa, ale już z samej nazwy wynika, że taką być nie mają.

Jeżeli spojrzymy na teksturę nadzienia pierogów musi przyznać, że faktycznie jest ona niezmiernie podobna do tej w pierogach zrobionych z dobrej jakości mięsa. Z kolei smakowitość jest uzależniona od tego w jaki sposób pierogi będziemy przyrządzać. Jak zazwyczaj tak i tym przypadku zdecydowanie bardziej pełne i aromatyczne są pierogi odsmażane na patelni. Ta różnica jest znaczna, ponieważ te gotowane w wodzie smakują chwilami tak, jak gdyby w ogóle nie miały żadnego nadzienia… 🤔 Głównie dominuje smak gotowanego ciasta pierogowego, a chwilami można wyczuć smak gotowanej kapusty kiszonej. Dokładniejszy opis znajdziecie w tabeli poniżej.

Jednak po kilku eksperymentach doszliśmy do wniosku, że warto po przyrządzeniu pierogów posolić je∗. Nagle ich smak zaczyna nabierać innych właściwości. Pierogi stają się zdecydowanie bardziej smakowite. Można wyczuć podsmażaną cebulkę (bez specyficznego dla niektórych produktów raczej nieprzyjemnego smaku przetworzonej cebuli), pieprz i w przypadku pierogów podsmażanych na patelni także… mięso 😲 Co prawda producent nie sugeruje, aby w procesie odgrzewania dodawać soli, ale ona naprawdę znacząco wpływa na poprawę smakowitości produktu.

To co nam się bardzo spodobało to fakt, że w składzie pierogów nie ma konserwantów. Można – można! 👏👏👏

Kolejny godny rekomendacji produkt Nowy Wiśnicz !

Arek
wegański blog vegetest.pl

Uwaga: Produkt przyrządzony zgodnie z sugestiami producenta z wyjątkiem wersji we frytownicy.

*Ta rekomendacja nie dotyczy zajadłych wrogów soli

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Przyjemne dla oka. Opakowanie plastikowe z papierową szarfą. Etykieta w postaci papierowej szarfy z lakierem wybiórczym w czerech kolorach, estetyczna. Czytelne napisy.  Zachęca do zakupu.
Wygląd ogólny Kolor pierogów typowy dla tego typu wyrobów. Pokryte tłuszczem, całe, niesklejone. Wnętrze pierogów w kolorze odcienia szarości zmieszanej z ugrem.
Konsystencja i tekstura Po ugotowaniu
Miękkie, utrzymujące strukturę, która budzi skojarzenia z mielonym mięsem. Nieklejące. Cienkie ciasto. Wyczuwalne kawałki składników.
Po odsmażeniu na patelni
Twardawa, chrupiąca, przybrązowiona skórka, zwarta struktura, która budzi skojarzenia z mielonym mięsem. Wyczuwalne kawałki składników.
Zapach Po ugotowaniu
Typowy dla gotowanych pierogów, mączny z wyczuwalnym zapachem seitanu, cebulki i pieprzu. Przyjemny.
Po odsmażeniu na patelni
Typowy dla odsmażanych pierogów z wyraźnie wyczuwalnym zapachem seitanu.
Smak Po ugotowaniu
Typowy dla gotowanych pierogów. Smak jest zdominowany przez gotowane ciasto. Chwilami smak przywodzi skojarzenia z gotowaną kapustą. Smak trochę mdły i niekonkretny.
Po odsmażeniu na patelni
Typowy dla odsmażanych pierogów z wyraźnie wyczuwalnym smakiem seitanu, podsmażanej cebulki i pieprzu. Zrównoważony. Posolenie zdecydowanie wzmacnia smak.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Dostateczna dla pierogów z mięsem

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Gluten (mąka pszenna), seler
Informacje (zastrzeżenia) producenta Bez konserwantów i barwników. Super dla wegan.

W zakładzie przetwarzane są również ryby, mleko (z laktozą), gorczyca, jaja, skorupiaki.

Przechowywanie +2ºC do +7 ºC

Po otwarciu przechowywać w lodówce przez 24 godziny.

Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

 Przedział cenowy – Tani
5,99 zł za opakowanie – 19,96 zł za kg. 

Producent: Contimax S.A.
Zakupiono: Netto

5,99 zł - 350 g
8.6

Skład

8.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.5/10

Wartości odżywcze

8.0/10

Opłacalność

9.5/10

Smakowitość

9.0/10

Skład

  • Mąka pszenna
  • Woda
  • 10% Teksturowane białko pszenne (białko pszenne, mąka pszenna, woda, barwnik: karmel amoniakalny)
  • 7% Cebula smażona (cebula, olej rzepakowy)
  • Olej rzepakowy
  • Skrobia ziemniaczana
  • Błonnik
  • Seler suszony
  • Sól spożywcza
  • Przyprawy 0,2% (kumin*, papryka*, pieprz*)

Wartości odżywcze

  • Energia: 211,5 kcal
  • Tłuszcz 5,7 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g)
  • Węglowodany 29,0 g (cukry 0,4 g)
  • Białko 10,0 g
  • Sól 1,0 g

Inne wegańskie produkty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.