Nasza rekomendacja:
(5,2 / 6)
Pierogi marki Nowy Wiśnicz dały się nam już poznać od dobrej strony. Do tej pory testowaliśmy Pierogi na jeden kęs z nadzieniem śliwkowym, które dobrze przyjęły sie na rynku. Teraz przyszedł czas na pierogi bardziej „konkretne” 😉 Czy Piergi vege a la mięsne marki Nowy Wiśnicz znów okazały się udanym produktem? Jak już widać po samej rekomendacji zdecydowanie tak. Ale do rzeczy.
Pierogi a la mięsne to w dużym uproszczeniu pierogi pszenne. W cieście z mąki pszennej znajdziecie nadzienie, którego bazą jest mąka pszenna. Mimo to producent (ściślej mówiąc technolog) tak dobrze skomponował dodatki, że zapach i smak pierogów jest naprawdę zaskakująco dobry! Co prawda nie są one idealną alternatywą dla mięsa, ale już z samej nazwy wynika, że taką być nie mają.
Jeżeli spojrzymy na teksturę nadzienia pierogów musi przyznać, że faktycznie jest ona niezmiernie podobna do tej w pierogach zrobionych z dobrej jakości mięsa. Z kolei smakowitość jest uzależniona od tego w jaki sposób pierogi będziemy przyrządzać. Jak zazwyczaj tak i tym przypadku zdecydowanie bardziej pełne i aromatyczne są pierogi odsmażane na patelni. Ta różnica jest znaczna, ponieważ te gotowane w wodzie smakują chwilami tak, jak gdyby w ogóle nie miały żadnego nadzienia… 🤔 Głównie dominuje smak gotowanego ciasta pierogowego, a chwilami można wyczuć smak gotowanej kapusty kiszonej. Dokładniejszy opis znajdziecie w tabeli poniżej.
Jednak po kilku eksperymentach doszliśmy do wniosku, że warto po przyrządzeniu pierogów posolić je∗. Nagle ich smak zaczyna nabierać innych właściwości. Pierogi stają się zdecydowanie bardziej smakowite. Można wyczuć podsmażaną cebulkę (bez specyficznego dla niektórych produktów raczej nieprzyjemnego smaku przetworzonej cebuli), pieprz i w przypadku pierogów podsmażanych na patelni także… mięso 😲 Co prawda producent nie sugeruje, aby w procesie odgrzewania dodawać soli, ale ona naprawdę znacząco wpływa na poprawę smakowitości produktu.
To co nam się bardzo spodobało to fakt, że w składzie pierogów nie ma konserwantów. Można – można! 👏👏👏
Kolejny godny rekomendacji produkt Nowy Wiśnicz !
Arek
wegański blog vegetest.pl
Uwaga: Produkt przyrządzony zgodnie z sugestiami producenta z wyjątkiem wersji we frytownicy.
*Ta rekomendacja nie dotyczy zajadłych wrogów soli
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Przyjemne dla oka. Opakowanie plastikowe z papierową szarfą. Etykieta w postaci papierowej szarfy z lakierem wybiórczym w czerech kolorach, estetyczna. Czytelne napisy. Zachęca do zakupu. |
Wygląd ogólny | Kolor pierogów typowy dla tego typu wyrobów. Pokryte tłuszczem, całe, niesklejone. Wnętrze pierogów w kolorze odcienia szarości zmieszanej z ugrem. |
Konsystencja i tekstura | Po ugotowaniu Miękkie, utrzymujące strukturę, która budzi skojarzenia z mielonym mięsem. Nieklejące. Cienkie ciasto. Wyczuwalne kawałki składników. Po odsmażeniu na patelni Twardawa, chrupiąca, przybrązowiona skórka, zwarta struktura, która budzi skojarzenia z mielonym mięsem. Wyczuwalne kawałki składników. |
Zapach | Po ugotowaniu Typowy dla gotowanych pierogów, mączny z wyczuwalnym zapachem seitanu, cebulki i pieprzu. Przyjemny. Po odsmażeniu na patelni Typowy dla odsmażanych pierogów z wyraźnie wyczuwalnym zapachem seitanu. |
Smak | Po ugotowaniu Typowy dla gotowanych pierogów. Smak jest zdominowany przez gotowane ciasto. Chwilami smak przywodzi skojarzenia z gotowaną kapustą. Smak trochę mdły i niekonkretny. Po odsmażeniu na patelni Typowy dla odsmażanych pierogów z wyraźnie wyczuwalnym smakiem seitanu, podsmażanej cebulki i pieprzu. Zrównoważony. Posolenie zdecydowanie wzmacnia smak. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Dostateczna dla pierogów z mięsem |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Gluten (mąka pszenna), seler |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Bez konserwantów i barwników. Super dla wegan.
W zakładzie przetwarzane są również ryby, mleko (z laktozą), gorczyca, jaja, skorupiaki. |
Przechowywanie | +2ºC do +7 ºC
Po otwarciu przechowywać w lodówce przez 24 godziny. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Tani
5,99 zł za opakowanie – 19,96 zł za kg.
Producent: Contimax S.A.
Zakupiono: Netto
Skład
- Mąka pszenna
- Woda
- 10% Teksturowane białko pszenne (białko pszenne, mąka pszenna, woda, barwnik: karmel amoniakalny)
- 7% Cebula smażona (cebula, olej rzepakowy)
- Olej rzepakowy
- Skrobia ziemniaczana
- Błonnik
- Seler suszony
- Sól spożywcza
- Przyprawy 0,2% (kumin*, papryka*, pieprz*)
Wartości odżywcze
- Energia: 211,5 kcal
- Tłuszcz 5,7 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g)
- Węglowodany 29,0 g (cukry 0,4 g)
- Białko 10,0 g
- Sól 1,0 g