Tarczyński. Roślinne Kiełbaski Białe

najpopularniejszy blog wegański białe kiełbaski roślinne

Nasza rekomendacja: 4 out of 6 stars (4 / 6)

Konkurencja rośnie 😉

Firma Kubara (Dobra Kaloria) to pierwszy polski producent, który w 2021 roku przed Świętami Bożego Narodzenia pierwszy wprowadził na rynek roślinną wersję białej kiełbasy. W tym roku, przed Świętami Wielkanocnymi podobny produkt pojawiał się z logo Tarczyński, firmy najbardziej znanej z dostępnych w wielu sklepach Roślinnych kabanosów, które testowaliśmy na naszym blogu wegańskim dwukrotnie: https://vegetest.pl/tarczynski-roslinne-kabanosy/ 

Wg nas Dobra Kaloria, którą postrzegamy jako lidera na rynku przetworzonych produktów roślinnych, się nie popisała. A ściślej mówiąc nie opisała się jak na Dobrą Kalorię i pokładanych w niej oczekiwaniach przystało. Tak to już jest – jesteś mierny, to nikt od ciebie zbyt wiele nie oczekuje. Ale jeżeli jesteś jednym z najlepszych ludzie będą od ciebie wymagać znacznie więcej. Mamy też wrażenie, że nasze dobre racje z firma Kubara z Częstochowy po tym teście lekko się schłodziły. No cóż, staramy się po prostu być obiektywni na tyle na ile jest to możliwe.

Z kolei z firmą Tarczyński znamy się jedynie z półek sklepowych i testowanych przez nas kabanosów w trzech odsłonach, które naszym zdaniem są bardzo dobre i warta wysokiej rekomendacji. No może z wyjątkiem klasycznych roślinnych, których skład, nie wiedzieć dlaczego, został przez producenta zmieniony. To z kolei pociągnęło za sobą zmianę smakowitości i wartości odżywczych. Naszym zdaniem nie wyszło im to na dobre, o czym pisaliśmy w zaktualizowanym teście

Znając firmę Tarczyński i jej produkty oczekiwaliśmy, że Białe Kiełbaski zaskoczą nas pozytywnie. Czy zaskoczyły? W zasadzie tak, choć nie takiego produktu się spodziewaliśmy. Byliśmy przekonani, że będziemy testować roślinny zamiennik klasycznej białej kiełbasy, a testowaliśmy coś, co przypomina białą kiełbasę, ale jest pozbawione jest specyficznego zapachu (chociaż dla nas jest to raczej fetor) i typowej konsystencji. Czuć wyraźnie zapach majeranku, pieprzu i gdzieniegdzie przebija zapach, który wzbudziła nasze skojarzenia z tradycyjnym żurkiem.

Konsystencja jest średnio twarda z wyczuwalnymi i widocznymi kawałkami składników. Co prawda producent nie podaje czy i w jaki sposób przyrządzać kiełbaski, ale zdecydowaliśmy się podgrzać je krótko w gorącej wodzie oraz, na próbę, na elektrycznym grillu. Według nas ta pierwsza wersja jest najbardziej właściwa i daje najprzyjemniejsze doznania konsumpcyjne. W smaku można wyczuć żurek, majeranek i wyraźnie świeżo zmielony pieprz. Całość jest spójna, zrównoważona, ale nie łudzilibyśmy się, że ktoś może pomylić te kiełbaski z tradycyjną białą kiełbasą. Co może się zdarzyć i często się zdarza w przypadku choćby kaszanki Dobrej Kalorii. W przeciwieństwie do tradycyjnej białej kiełbasy dodatki mają tutaj istotny wpływ na smak. Przykładowo chrzan sprawia, że smak kiełbasek w zasadzie znika zupełnie, a keczup i majonez nijak nie pasują. Dlatego jedynym w miarę dobrym dodatkiem wydaje się być musztarda. Jednak zdecydowanie w niewielkiej ilości.

Chociaż smakowitość kiełbasek przypadła nam do gustu, to ich skład może odstraszyć wielu konsumentów przykładających wagę do w miarę zdrowego odżywiania. Pod tym względem palmę pierwszeństwa wciąż dzierży Dobra Kaloria.

 

Podsumowanie

Firma Tarczyński oferuje konsumentom bardzo smaczny produkt, który ma budzić skojarzenia z białą kiełbasą i faktycznie dobrze mu to wychodzi. Jest to jednak produkt roślinny i kupując go należy o tym pamiętać. Jeżeli oczkujecie stuprocentowego zamiennika białej kiełbasy, to tutaj go nie znajdziecie. Mamy zresztą wrażenie, że próby tworzenia roślinnych zamienników tradycyjnych przetworzonych produktów na bazie mięsa zaczyna powoli przemijać. Mamy wrażenie, że konsumenci coraz częściej zaczynają poszukiwać roślinnych alternatyw tego typu produktów, ale alternatyw, które będą tylko nawiązywały do ich mięsnych pierwowzorów a nie starały się kopiować ich wszystkich cechy organoleptycznych. Gdyby jeszcze tylko producentowi udało się dopracować skład nie mielibyśmy oporów przed przyznaniem wyższej rekomendacji. 

Pełna nazwa produktu: Tarczyński. Kiełbaski Rośl-inne bez kęsa mięsa białe z boczniakiem. Wyrób roślinny, parzony.

 

Agnieszka i Arek

wegański  blog vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Opakowanie foliowe z nadrukiem. Etykieta utrzymana w przyjemnych barwach i miłej dla oka grafice. Czytelna, łatwo rozpoznawalna i typowa dla producenta i marki. 
Wygląd ogólny Opakowanie składa się z dwóch zgrzanych razem komór, a każda z nich zawiera cztery kiełbaski w kolorze szarym z widocznymi kawałkami składników. 
Konsystencja i tekstura Konsystencja zwarta, średnio twarda i lekko soczysta. 
Zapach Po podgrzaniu w wodzie Zapach złożony. Własny, specyficzny. Budzi skojarzenie z klasycznym żurkiem.  
Smak Po podgrzaniu w wodzie Specyficzny, własny z wyraźnie wyczuwalnym smakiem żurku i majeranku. 
Alternatywa dla produktów niewegańskich Dostateczna dla tradycyjnych kiełbas białych

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Soja, pszenica, gorczyca
Informacje (zastrzeżenia) producenta Może zawierać: mleko, orzechy, seler.
Przechowywanie Od +2ºC do +6ºC. Po otwarciu spożyć w ciągu 2 dni.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

Przedział cenowy – Drogi

7,99 zł za opakowanie – 39,95 zł za kg 

Producent:

Dostępny w: Lidl

Kod: 5908230531903

Tarczyński. Roślinne Kiełbaski Białe

7,99 zł - 200g
7.7

Skład

5.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.5/10

Wartości odżywcze

9.0/10

Opłacalność

7.0/10

Smakowitość

8.5/10

Opakowanie

7.5/10

Skład

  • Woda
  • Boczniak ostrygowaty 19%
  • Gluten pszenny, olej słonecznikowy
  • Białko sojowe, białko grochu, białko pszenicy
  • Stabilizator: metyloceluloza, skrobia, przyprawy (zawierają gorczycę)
  • Aromaty, aromat dymu wędzarniczego, sól
  • Mleczko kokosowe (ekstrakt z kokosa 70%, woda, emulgator: e435)
  • Ekstrakty przypraw, cukier, tłuszcz roślinny kokosowy
  • Substancja żelująca: alginian sodu, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, dwufosforan żelaza
  • Witamina b12

Wartości odżywcze

  • Wartość energetyczna : 228 kcal
  • Tłuszcz: 13,0 g, w tym kwasy nasycone: 2,2 g
  • Węglowodany 4,4 g, w tym cukry: 1,6 g
  • Białko: 21,0 g
  • Só: 2,5 g
  • Żelazo: 4,2 mg
  • Witamina B12: 0,76 μg

Inne wegańskie produkty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.