Nasza rekomendacja: (5,2 / 6)
No coś się nas przyczepiły te kiełbaski roślinne firmy Olewnik😂 Chociaż to w sumie dobrze, bo to ciekawe i oryginalne, a przede wszystkim prawdziwie produktów. Pisaliśmy o nich w poprzednim Treście Kiełbasek Roślinnych z buraczkami. Zachęcamy do jego przeczytania, bo nie lubimy się powtarzać, a tzw. copywriting, czyli lingwistyczne bicie piany dla lepszego pozycjonowania w wyszukiwarce Google nie interesuje nas. Naszym celem jest dostarczać Wam informacji i opinii na temat dostępnych, wybranych na rynku produktów wegańskich. Staramy się to robić jak najlepiej godząc swoje obowiązku zawodowe z blogiem.
Kiełbaski ze szpinakiem, podanie jak te z buraczkami są ciekawe i godne uwagi. Smak jest bardzo specyficzny i trudny do porównywania z czegokolwiek innym. I także jak te z buraczkami, im dłużej podgrzewane, tym bardziej konkretny uzyskują smak. Podgrzewane na grillu, wg zaleceń producenta mają bardziej kapuściano – czosnkowy smak. Są także słodkawe i pieprzne. Podgrzewane kilka mini dłużej stają się zdecydowanie bardziej szpinakowe z wyczuwalną soczewicą. Nam taki smak zdecydowanie bardziej przypadł do gustu. Zazwyczaj samo idzie w parze z zapachem. W tym przypadku zapach kiełbasek kojarzył się nam z kiszką ziemniaczaną, czyli potrawę dobrze znaną we wschodniej Polsce.
Naszym zdaniem to kolejna, ciekawa propozycja firmy Olewnik, która słynie przede wszystkim z wyrobów mięsnych. Jak widać firma zdała egzamin i zapropnowała także roślinożercom bardzo ciekawe produkty. Z niecierpliwością czekamy na kolejne 👍
Martwi nas jedynie mniejsza dostępność produktów w sklepach niż np. Kiełbasek Roślinnych Tarczyńskiego. A to niestety nie wróży najlepiej produktom na przyszłość, bo ludzie kupują to co jest znane, reklamowane i dostępne 😕
Agnieszka i Arek
wegański blog vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie foliowe z naklejką. Etykieta z typową grafiką dla produktu roślinnych marki. Czytelna i łatwo rozpoznawalna. |
Wygląd ogólny | Po przyrządzeniu zgodnie z przepisem na opakowaniu i usmażeniu na grillu kiełbaski nieco ciemnieją. Kolor szaro-zielony ulega zmianie im dłużej są podgrzewane. Widoczne kawałki składników. |
Konsystencja i tekstura | Konsystencja, miękka i nieco piaskowa. Twarde kawałki ziaren słonecznika. |
Zapach | Specyficzny. Własny. Zbliżony do babki ziemniaczanej. |
Smak | Specyficzny, własny. Słodkawy i pieprzy z lekko wyczuwalną mieszanką smaku kapusty i czosnku. Po dłuższym podgrzewaniu szpinakowy z wyczuwalną soczewicą. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Nie dotyczy. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Pszenica |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Produkt w osłonce jadalnej (substancja żelująca: alginian sodu). Może zawierać: gorczycę, jaja, mleko (łącznie z laktozą), seler, soję. pakowano w atmosferze ochronnej |
Przechowywanie | Przechowywać w temperaturze od +2°C do +8°C. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 24 godzin. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Średni
7,99 zł za opakowanie – 38,30 kg
Producent: Olewnik
Dostępny w: Auchan
Olewnik. Kiełbaski roślinne ze szpinakiem
7,99 zł - 200 gSkład
- Szpinak 42%
- Soczewica 14%,
- Teksturat białka grochu,
- Słonecznik łuskany 12%,
- Olej rzepakowy, skrobia pszenna, błonnik grochowy
- Teksturat białek pszenny, gluten pszenny
- Skrobia kukurydziana
- Stabilizator: metyloceluloza
- Przyprawy (w tym papryka czerwona 0,35%, cebula suszona 1%), ekstrakty przypraw, glukoza, aromaty (w tym aromat masta), sól.
- Produkt w osłonce jadalnej (substancja żelująca: alginian sodu, stabilizator:
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna: 181 kcal
- Tłuszcz: 6,0 g, w tym kwasy tł. nasycone:0,5 g łuszcz: 6,0 g, w tym kwasy tł. nasycone: 1,0 g
- Węglowodany: 14,0 g, w tym cukry: 3,0 g
- Błonnik: 6,0 g
- Białko: 14,0 g